Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το νόημα, το σημαντικό. Είναι ο σημερινός καλεσμένος στη στήλη των συνεντεύξεων .
Ο Νίκος Μαντάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991 και μεγάλωσε στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας. Αποφοίτησε από το τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Αεροσκαφών και εργάζεται ως μηχανικός αεροσκαφών. Ο Νίκος Μαντάς ασχολείται με την ποίηση από νεαρή ηλικία. Το «Ηρεμολόγιο» είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ανεμολόγιο.
«Ηρεμολόγιο» είναι ο τίτλος της ποιητικής συλλογής του Νίκου Μαντά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο.
Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου
Ένας νέος που γράφει ποιήματα, τι είπαν οι δικοί σας όταν τους τα διαβάσατε;
-Πριν την έκδοση της συλλογής μου ήταν πολύ λίγα τα άτομα που τους είχα διαβάσει κάποιο ποίημα. Επιθυμώ ο κόσμος να ανακαλύψει την ποίηση μου με δική του ευθύνη.
«Κι αν ο έρωτας ζηλεύει;» Έχετε νιώσει ζήλια στον έρωτα;
-Αν απαντήσω μονολεκτικά, τότε «ΝΑΙ». Η ζήλια δηλώνει κτητικότητα, το ίδιο και ο έρωτας. Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται. Όπως δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να καταστρέφεται από την άμετρη ζήλια.
Στη ζωή σας τον πετύχατε τον καφέ;
-Στη ζωή μας φτιάχνουμε πολλούς καφέδες. Συνήθως τον πετυχαίνω. Καμιά φορά ξεχνάω τον ελληνικό στη φωτιά αλλά μικρό το κακό, υπάρχει και η μηχανή του espresso.
Τι μας κάνει άτρωτους στη ζωή; Στη ζωή σας είστε Τοξότης ή όχι;
-Θα δανειστώ τον όρο «εντροπία» από την επιστήμη της φυσικής. Η τάση προς αταξία και αποσύνθεση συμβαίνει πρακτικά σε όλα τα έμβια όντα στον κόσμο που ζούμε. Μοναδικό ανάχωμα η διανόηση που μας δίνει σαφές πλεονέκτημα και δικαίωμα στην ελπίδα.
Αστρολογικά δεν ανήκω στο ζώδιο του Τοξότη. Στη ζωή όμως μου αρέσει να πετυχαίνω τους στόχους μου.
Τι σας ενέπνευσε για αυτή την ποιητική συλλογή;
-Κύρια και βασική πηγή έμπνευσης είναι η ζωή στη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της. Τι είμαστε χωρίς τη φύση, χωρίς ανθρώπους και συναισθήματα;
Γιατί σήμερα χρησιμοποιούμε ανθρώπους στη ζωή μας;
-Αλήθεια γιατί άραγε; Αυτή είναι μια απορία που συνοδεύει διαρκώς τη σκέψη μου. Ας εξαντλήσουμε αυτή μας τη συνήθεια στη χρηστικότητα των ανθρώπων για καλό.
«Σχεδόν εγώ» πόσες φορές το έχετε πει στη ζωή σας μέσα σε κοινωνικές σχέσεις;
-Η λέξη «Σχεδόν» δηλώνει αμφιβολία. Οι κοινωνικές σχέσεις είναι ζωντανός οργανισμός και μεταβάλλονται διαρκώς. Η αμφιβολία μπορεί να σε αποκλείσει μπορεί όμως και να επαναπροσδιορίσει κάθε «εγώ».
Ποιο ποίημα αφιερώνετε και πού;
-Θα ήθελα να αφιερώσω το ποίημα «ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ» στους πολίτες της πολύπαθης Εύβοιας. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις τη φύση να καταστρέφεται ολοσχερώς. Με αφορμή αυτό το ποίημα εύχομαι και ελπίζω να σταματήσουν οι φυσικές καταστροφές το ταχύτερο.
Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην Ελλάδα;
-Η Ελλάδα, πατρίδα μου και πατρίδα μεγάλων ιδεών θεωρώ πως νοσεί σε μεγάλο βαθμό. Μόνος δεν είμαι ικανός να αλλάξω κάτι, οπότε θα ήθελα να έχουμε ομόνοια ως λαός και οι πολίτες αυτής της χώρας να «εργαζόμαστε» για την πρόοδό της από όλες τις θέσεις.
Σαν οπισθόφυλλο
Μια προτροπή κι ένα στιλό είναι αρκετά να καθίσουν τις σκέψεις στο χαρτί ώσπου να ηρεμήσει ο νους. Μέσα από την ποιητική συλλογή «Ηρεμολόγιο» o ποιητής δεν προσπαθεί να πει κάτι συγκεκριμένο. Το μόνο που καταφέρνει είναι να βάλει σε κάποια σειρά το μελάνι σχηματίζοντας γράμματα, λέξεις και συναισθήματα. Πηγή έμπνευσης η ζωή. Πολύ γενικευμένο ίσως. Πιο συγκεκριμένα η ζωή των άλλων, η ζωή των λουλουδιών, της θάλασσας, η ζωή στον χρόνο, στη ζωή σου, στη ζωή του ονειροπόλου, στο συνεχές, στον αναγνώστη.