O Γέτι επιστρέφει ξανά με ένα υπέροχο ημερολόγιο θετικής σκέψης

 

Η Μαρίνα Γιώτη, ένα χρόνο μετά την μεγάλη επιτυχία του βιβλίου Γέτι, η δύναμη του ακόμη, επιστρέφει με το Γέτι-Ημερολόγιο θετικής σκέψης που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα . Μια υπέροχη έκδοση για παιδιά που στόχο έχει να τα  παροτρύνει και να τα βοηθά  να σκέφτονται πιο θετικά και να μάθουν να μην τα παρατάνε. Η Μαρίνα Γιώτη στην συνέντευξη που ακολουθεί  μας μιλά για την επιτυχία του Γέτι αλλά μας δίνει και συμβουλές για να κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν το διάβασμα.

 1. Κυρία Γιώτη, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας στο maxmag.gr. Μιλήστε μας λίγο για εσάς. Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας;

 

Από παιδί αγαπούσα τα παιδικά βιβλία και θαύμαζα συγγραφείς και εικονογράφους. Τα χρώματα, οι εικόνες, οι χαρακτήρες με ενθουσίαζαν. Σπούδασα οπτική επικοινωνία και εικονογράφηση στην Αμερική και δουλεύοντας για 15 χρόνια στη διαφήμιση εκπαιδεύτηκα να γράφω μικρές ιστορίες με νόημα και ουσία. Είχα γράψει κάποιες ιστορίες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τις είχα καταχωνιάσει σε κάποιο συρτάρι όπου συχνά βάζουμε τα όνειρά μας μεγαλώνοντας. Η αφορμή να αναζητήσω εκδοτικό για τις ιστορίες μου ήταν η γέννηση της κόρης μου. Ανακάλυψα, διαβάζοντας και βλέποντας στην πράξη ακόμη περισσότερα παιδικά βιβλία, ότι οι ιστορίες μου μπορούσαν να σταθούν εκεί έξω. Έτσι, πήρα το θάρρος να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα.

Advertisements
Ad 14

 

 1. Το βιβλίο σας Γέτι, η δύναμη του ακόμη πήρε το 1ο βραβείο Public στην κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία. Περιμένατε τέτοια αποδοχή και επιτυχία;
Διαβάστε επίσης  Hidden in the Basement "Η έμπνευση μας προέρχεται μέσα από την καθημερινότητα, αλλά και από την ανάγκη που έχουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας μέσω της μουσικής"

 

Η αλήθεια είναι πως η επιτυχία του Γέτι ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Πίστευα ότι θα το αγαπήσουν οι αναγνώστες, γιατί η ιδέα πίσω από το βιβλίο είναι εξαιρετική και βοηθά από την πρώτη ανάγνωση τα παιδιά να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και αναπτύσσουν τις ικανότητές τους, που αντιμετωπίζουν τις αποτυχίες και μαθαίνουν να είναι ανθεκτικά στις αλλαγές, αλλά δεν περίμενα να αγαπηθεί σε αυτό τον βαθμό. Η ανταπόκριση των μικρών μας αναγνωστών, των γονιών και των δασκάλων είναι απλώς συγκλονιστική και με τιμά.

Γέτι

 1. Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε για το ημερολόγιο θετικής σκέψης που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα και ποιος είναι ακριβώς ο στόχος του;

 

Με το που ολοκλήρωσα την εικονογράφηση στο Γέτι, η δύναμη του ακόμη άρχισε να διαμορφώνεται στο μυαλό μου το επόμενο βήμα. Πώς δηλαδή μπορούμε να οδηγήσουμε τα παιδιά από τη θεωρία στην πράξη, ώστε να γίνει η χρήση του «ακόμη», αλλά και η αλλαγή σε μια πιο θετική νοοτροπία, σε βίωμα. Στο εξωτερικό η ιδέα και τα οφέλη του να κρατάς ημερολόγιο είναι γνωστά και σκέφτηκα ότι το θέμα ενδείκνυται για ένα ημερολόγιο θετικής σκέψης που να παροτρύνει και να βοηθά τα παιδιά να σκέφτονται πιο θετικά και να μάθουν να μην τα παρατάνε.

 1. Υποθέτω πως στην οικογένειά σας αγαπάτε το διάβασμα πολύ. Έχετε καταφέρει να περάσετε αυτή την αγάπη για το διάβασμα και στην κόρη σας;

 

Όχι όσο θα θέλαμε, αλλά θέλω να πιστεύω ότι έχουμε βάλει τους σπόρους για να ανθίσει η αγάπη αυτή περισσότερο στο μέλλον. Στην εφηβεία η μάχη με τις οθόνες είναι συνεχής.

Διαβάστε επίσης  Ελένη Σολταρίδου:"Να μάθεις να αγαπάς εσένα και να το βλέπεις στις επιλογές σου"

 

 1. Πείτε μας μερικές συμβουλές για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τα βιβλία.

 

Δυστυχώς τα παιδιά μετά την ηλικία των 9-10 ετών διαβάζουν όλο και λιγότερο. Σίγουρα φταίει και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, κυρίως στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, που τα φορτώνει σε εξουθενωτικό βαθμό, με αποτέλεσμα να φτάνουν να σιχαίνονται τα βιβλία, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η υπερβολική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά. Οι γονείς θα πρέπει να βάλουμε κάποια όρια και να ισορροπήσουμε τον χρόνο που περνάνε τα παιδιά μας μπροστά σε μια οθόνη με άλλες δραστηριότητες.

 

Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Διαβάζετε και εσείς βιβλία. Είμαστε το παράδειγμα των παιδιών μας και, αν αυτά μας βλέπουν κολλημένους στην οθόνη και στην τηλεόραση, θα κάνουν το ίδιο.
 • Σε μικρή ηλικία γνωρίστε τους τα βιβλία και βοηθήστε τα να τα αγαπήσουν κάνοντας το διάβασμα παιχνίδι. Είναι η ώρα σας μαζί τους, απολαύστε την. Είναι έτσι πιθανό να γνωρίσουν αυτό το ένα βιβλίο που θα τα κάνει αναγνώστες.
 • Πηγαίνετε τα παιδιά σε παρουσιάσεις και σε θεατρικά έργα που βασίζονται σε βιβλία.
 • Κρατήστε χρόνο μέσα στην ημέρα για τα βιβλία όπου θα συμμετέχει όλη η οικογένεια.
 • Πηγαίνετε μαζί τους στα βιβλιοπωλεία και αφήστε τα να διαλέξουν τα βιβλία τους, ό,τι και να είναι αυτά. Κάποια στιγμή θα ενδιαφερθούν και για τα άλλα.
 • Οθόνες με μέτρο, και ας γκρινιάξουν, και ας βαρεθούν. Και αυτό δημιουργικό είναι.
 • Όμως, ό,τι και αν κάνετε, μην τα κάνετε να νιώσουν ότι είναι αγγαρεία.

 

 1. Έχετε φανταστεί τον εαυτό σας να γράφει ένα βιβλίο ενηλίκων;
Διαβάστε επίσης  Χρύσα Τσαλταμπάση: "Βρώμικα" φωνητικά δεν ακούμε μόνο στη metal"

 

Όχι. Αγαπώ την εικονογράφηση και τα εικονογραφημένα βιβλία, που πολύ δύσκολα θα έκανα αυτή τη μετάβαση. Ο κόσμος των παιδιών είναι συναρπαστικός και δεν το αλλάζω εύκολα αυτό.

 

 1. Αφού σας ευχαριστήσω και σας ευχηθώ καλή επιτυχία σε ό,τι και αν κάνετε, θα ήθελα να μας πείτε και τα μελλοντικά σας σχέδια.

 

Αρχές Νοεμβρίου κυκλοφορεί το επιτραπέζιο παιχνίδι «Παραμύθι… αλλιώς» από την Giochi Preziosi, που έχει βασιστεί στην best seller σειρά βιβλίων «Παραμύθια… αλλιώς» των εκδόσεων Διόπτρα. Είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που δουλέψαμε πολύ μέσα στη καραντίνα με μια εξαιρετική ομάδα εκπαιδευτικών και ψυχολόγων και ακονίζει την κριτική σκέψη παίζοντας. Είμαι ενθουσιασμένη, γιατί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το επιτραπέζιο αυτό φέρνει κοντά τα βιβλία και τα παιχνίδια για έναν κοινό σκοπό, για να εφαρμόσει με διασκεδαστικό τρόπο στην πράξη αυτά για τα οποία μιλάνε τα συγκεκριμένα βιβλία.

 

Επίσης σε λίγο καιρό παραδίδω το επόμενο παιδικό μου βιβλίο, που θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Διόπτρα τον Μάρτιο του 2022.

 

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κατάλυση του χρόνου

“Η κατάλυση του χρόνου” φέρει την πολιτική ανατροπή

Ο πολλά υποσχόμενος Μιχάλης Αλμπάτης, μετά την επιτυχία του βιβλίου

Σορτσάκια: Τα trend του καλοκαιριού

Στη λίστα καθώς μπήκε το καλοκαίρι, μπήκαν και τα σορτσάκια,