Παρασκευή Μπέλλου: «H Αμυμώνη είναι μια αγκαλιά για τα τυφλά άτομα με πρόσθετες αναπηρίες!»

Η Αμυμώνη είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων Με Προβλήματα Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες. Ξεκίνησε το 1993 ως μια προσπάθεια της κυρίας Παρασκευής Μπέλλου, μιας μητέρας που επιθυμούσε να εξασφαλίσει στο γιο της, αλλά και σε άλλα παιδιά που αντιμετώπιζαν αντίστοιχα προβλήματα με το παιδί της, ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής.

24 χρόνια μετά την ίδρυσή του, έπειτα από πολλή προσπάθεια και δυσκολίες, ο σύλλογος μέσω της πολύχρονης και αδιάκοπης δράσης του φαίνεται να τα έχει καταφέρει πολύ καλά, χαρίζοντας στιγμές περηφάνιας στη δημιουργό του που βλέπει το σπίτι της Αμυμώνης να μεγαλώνει  και τα μέλη της να εξελίσσονται και να προοδεύουν, πάντα με σωστή καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες.

Στην επικοινωνία που είχαμε με την κα Μπέλλου, πρόεδρο της Αμυμώνης, μιλήσαμε όχι μόνο για τις δράσεις του συλλόγου, αλλά και για τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι μη κερδοσκοπικοί φορείς, καθώς και για τη θέση των ατόμων με αναπηρία σήμερα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

  • Η Αμυμώνη είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια;

Στην περίοδο αναζήτησης εκπαιδευτικού πλαισίου για τον τυφλό – πολυανάπηρο γιο μου, έκπληκτη ανακάλυψα την παντελή έλλειψη κατάλληλων εκπαιδευτικών πλαισίων για τυφλά άτομα με πρόσθετες αναπηρίες αλλά και την απουσία της κυβερνητικής πολιτικής για την κάλυψη αυτού του κενού. Η Αμυμώνη ιδρύθηκε το 1993 στην Αθήνα, από την ανάγκη των γονέων να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των παιδιών τους, εφόσον τα ίδια αδυνατούν να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους.

 

  • Σήμερα, 24 χρόνια μετά, αν μπορούσατε να κάνετε έναν μικρό απολογισμό τι θα λέγατε; Η Αμυμώνη τα έχει καταφέρει καλά μέχρι τώρα;

Σήμερα, εκπαιδεύονται και φιλοξενούνται πλέον των 100 ατόμων με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες στα 4 προγράμματά του Συλλόγου μας. Όμως η Αμυμώνη αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υψηλές οικονομικές απαιτήσεις που συνεπάγεται η λειτουργία τους. Συνεπώς, αντιμετωπίζει δυσκολίες λειτουργικότητας, βιωσιμότητας και συντήρησης των δομών της. Ενώ λοιπόν αποτιμά μία εξαιρετικά σημαντική δράση, η οποία καθημερινά διευρύνεται με νέες καινοτόμες υπηρεσίες και με πραγματικό ενδιαφέρον να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε οποιοδήποτε άτομο τυφλό με πολλαπλές αναπηρίες το έχει ανάγκη, χρειάζεται άμεσα την κρατική αρωγή, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.

 

 

  • Κάποτε αποτελούσε όνειρο, σήμερα πραγματικότητα… Σχετικά πρόσφατα η Αμυμώνη απέκτησε το δικό της σπίτι. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το επίτευγμα για εσάς και κυρίως για τα παιδιά του συλλόγου;

Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Λίλιαν Βουδούρη», που για χρόνια αποτελούσε το όνειρο των οικογενειών, λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2012 σε μια ιδιόκτητη μονοκατοικία, δωρεά του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη. Σήμερα αποτελεί το «σπίτι» για 7 ενήλικα άτομα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η εκπλήρωση του ονείρου μας αυτού είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τα ίδια τα παιδιά, όσο και για εμάς τους γονείς, που γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μας διαβιούν σε οικογενειακό περιβάλλον. Το σπίτι λειτουργεί με τις προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος, παρέχοντας στα άτομα φροντίδα και αγάπη, ώστε να καλύπτονται οι προσωπικές ανάγκες τους και να τους εξασφαλίζουν, μέσα από την απασχόληση, μια αξιοπρεπή ζωή στην δύσκολη καθημερινότητά τους.

Διαβάστε επίσης  Έλση Τσουκαράκη: "Νομίζω ότι η μαγική λέξη για μένα είναι.. η Φαντασία!"
Advertising

 

  • Η εκπαίδευση, θεωρώ, ότι είναι ό,τι χρησιμότερο μπορεί να προσφερθεί σε άτομα με δυσκολίες. Διαβάζοντας λοιπόν για τις δράσεις σας, έμαθα ότι αναλαμβάνετε τη διεκπεραίωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα άτομα της Αμυμώνης. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή την ενέργεια…

Όλες οι δραστηριότητες, στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά της Αμυμώνης είναι άμεσα εστιασμένες στην εξυπηρέτηση των αναγκών τους, που αναδύονται, λόγω της πολύ-αναπηρίας, σε διάφορους αναπτυξιακούς τομείς με επίδραση στην καθημερινή ζωή. Η εκπαίδευση και αποκατάστασή τους γίνεται μέσω τεσσάρων (4) ξεχωριστών προγραμμάτων, με σκοπό την ανάπτυξη κάθε ατόμου ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

1995. Ίριδα : Είναι το πρώτο κέντρο ημερήσιας φροντίδας στην Ελλάδα που παρέχει υπηρεσίες σε άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης και πολλαπλές αναπηρίες και λειτουργεί από το 1995. Στεγάζεται στο Ελληνικό, στην Πρώην Αμερικανική Βάση.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τον Ιανουάριο 2013, λειτουργούν εργαστήρια, όπου οι εκπαιδευόμενοι είναι χωρισμένοι σε θεματικές ομάδες  και ο κάθε εκπαιδευόμενος ακολουθεί εξατομικευμένο εκπαιδευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα.

1996. Πολίχνη : Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα προετοιμασίας στην Ημιαυτόνομη Διαβίωση για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες και λειτουργεί από τον Μάρτιο του 1996, σε μονοκατοικία στο Χαλάνδρι, υπό την ευθύνη της «ΑΜΥΜΩΝΗΣ».

Advertising

Οι βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία του προγράμματος είναι η δια βίου εκπαίδευση σε δεξιότητες καθημερινότητας καθώς και ο εμπλουτισμός της ποιότητας ζωής των εκπαιδευόμενων.

1999. Πρώιμη Παρέμβαση για παιδιά με προβλήματα όρασης με ή χωρίς πρόσθετες αναπηρίες. Απευθύνεται σε παιδιά βρεφικής και πρώτης παιδικής ηλικίας (0 έως 6 ετών) και παρέχεται στο σπίτι της κάθε οικογένειας. Στόχοι του προγράμματος: η όσο το δυνατόν έγκαιρη αξιολόγηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του παιδιού και  η στήριξη και καθοδήγηση των γονέων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος η ΑΜΥΜΩΝΗ συνεργάζεται με το Blindeninstitut της Γερμανίας. Το πρόγραμμα της Πρώιμης Παρέμβασης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από το 2014 καλύπτει εξ’ αποστάσεως τις ανάγκες υποστήριξης παιδιών στην επαρχία μέσω τηλεδιασκέψεων.

Διαβάστε επίσης  Μαριάννα Τσιολπίδου: Πρωταρχικός στόχος υπήρξε η ανάγκη μου να βοηθήσω όσους περισσότερους μαθητές

2012. Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) Λίλιαν Βουδούρη. Το πρόγραμμα αυτό, απευθύνεται σε ενήλικα άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες ειδικές ανάγκες. Το πρόγραμμα στεγάζεται σε μονοκατοικία στο Πικέρμι (δωρεά του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη) και λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2012.

Advertising

Σκοπός του προγράμματος είναι η δια βίου παραμονή σε οικογενειακό περιβάλλον. Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική ΣΥΔ στη χώρα, για άτομα με αυτόν το συνδυασμό αναπηριών και αποτελούσε όνειρο αλλά και αγωνία των γονέων από την ίδρυση του Φορέα.

 

  • Οι γνώσεις που λαμβάνουν τα παιδιά και οι νέοι του συλλόγου, σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητά τους, φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς, καθώς οι κατασκευές τους που διατίθενται από τα περίπτερα της Αμυμώνης είναι πολύ όμορφα φτιαγμένες. Πέραν των εσόδων για το ταμείο του συλλόγου, η δράση αυτή, φαντάζομαι, όπως και η προετοιμασία της γεμίζει χαρά τους μικρούς καλλιτέχνες…

Στο εργαστήριο της Αμυμώνης κατασκευάζονται χειροποίητα δώρα, κοσμήματα και διακοσμητικά. Με φαντασία και δημιουργικότητα οι εκπαιδευόμενοι της Αμυμώνης έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν κομμάτια της καθημερινότητας, κάνοντας κατασκευές με ανακυκλωμένο χαρτί ή φτιάχνοντας διάφορες χειροτεχνίες. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ο καθένας αφενός συμβάλλει στη δημιουργία των χειροποίητων κατασκευών που πωλούνται στο περίπτερο της Αμυμώνης και αφετέρου γνωρίζει τη χαρά της δημιουργίας.

 

Advertising

Μαθητές επί το καλλιτεχνικόν έργον

 

  • Η ελληνική κοινωνία έχει αγκαλιάσει την προσπάθειά σας; Με ποιον τρόπο;

Καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν επαρκεί για την άμεση αντιμετώπιση των ιδιαίτερα μεγάλων αναγκών μας η συνεισφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας έχει επιδείξει επανειλημμένα ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στις ανάγκες του Συλλόγου μας, συμβάλλοντας έτσι άμεσα στην υποστήριξη του. Η ευαισθησία των ανθρώπων αυτών μας συγκινεί και μας γεμίζει με αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο.

  

Advertising

  • Πόσο δύσκολο είναι σήμερα εν μέσω κρίσης να επιβιώσει ένας οργανισμός κοινωνικής δράσης;

Η Αμυμώνη κατά την, πλέον των 24 ετών, λειτουργία της κατάφερε να ισορροπεί με ορθολογισμό, αποτελεσματική διαχείριση και διαφάνεια τα έσοδα και τα έξοδα της. Εντούτοις επιδίδεται καθημερινά σε έναν δύσκολο αγώνα εξεύρεσης οικονομικών πόρων, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων της. Η βιωσιμότητα του Συλλόγου διασφαλίζεται μέσα από την κάλυψη μικρού τμήματος  εξόδων από τον ΕΟΠΥΥ, την Περιφέρεια, τη μηνιαία εισφορά των γονέων,  προωθητικές ενέργειες και δράσεις (events, bazaars κ.λ.π), λειτουργία των σημείων προώθησης των προϊόντων του εργαστηρίου μας στο Golden Hall, χρηματοδότηση καινοτόμων προγραμμάτων μέσα από χορηγίες ιδρυμάτων αλλά και ιδιωτών και επιχειρήσεων.

 

  • Στην Ελλάδα του 2017 υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που κοιτούν περίεργα τα άτομα με αναπηρία;
Διαβάστε επίσης  Κίκκα Ουζουνίδου:" Σε κάθε φόβο να γεννάμε και ένα θάρρος"

Παρά την δωρεάν εκπαίδευση και την ενημέρωση μέσω διαδικτύου ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας, δυστυχώς το θέμα της αναπηρίας αποτελεί ταμπού για πολύ κόσμο. Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε τυφλότητα σε συνδυασμό με πολυαναπηρία. Στόχος της Αμυμώνης είναι εκτός από την εκπαίδευση, απασχόληση και αποκατάσταση των παιδιών, να προσφέρει την απαραίτητη ενημέρωση στους γονείς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που παρουσιάζονται και διευκολύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζωή των παιδιών τους. Επίσης πληροφόρηση για την τυφλότητα και πολυαναπηρία παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, με σκοπό την εξάλειψη της προκατάληψης στο ευαίσθητο αυτό θέμα.

 

Advertising

  • Είναι, πιστεύετε, θέμα παιδείας η ορθή αντιμετώπιση των «ευπαθών» κοινωνικών ομάδων;

Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα ξεκινάει από την έλλειψη κοινωνικού κράτους. Από τη στιγμή που το ίδιο το κράτος δεν διαθέτει τις απαραίτητες προβλέψεις για την κάλυψη των αναγκών των «ευπαθών» κοινωνικών ομάδων, πώς περιμένουμε από τον κάθε ιδιώτη να διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις στο ευαίσθητο αυτό θέμα; Στην Ελλάδα του 2017 πρέπει να απαιτήσουμε αυτό που στην υπόλοιπη Ευρώπη θεωρείται αυτονόητο και είναι στο δικό μας χέρι να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα άτομα αυτά.

 

 Στιγμές θεατρικής χαλάρωσης για τα παιδιά της Αμυμώνης

 

  • Ως μητέρα ενός παιδιού που αντιμετωπίζει κινητικές δυσκολίες και προβλήματα όρασης τι συμβουλεύετε τους γονείς που ζουν ανάλογες καταστάσεις;

Γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολη και απαιτητική είναι η καθημερινότητα των οικογενειών που έχουν παιδιά με αναπηρίες. Αυτό που μπορώ να τους παροτρύνω να κάνουν, είναι να μη μένουν αδρανείς. Είναι απαραίτητο να ενημερώνονται συνεχώς για νέα προγράμματα και δράσεις και να αναζητούν φορείς, όπως η Αμυμώνη, για να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.

Advertising

 

  • Πώς θα επιθυμούσατε να δείτε μελλοντικά την Αμυμώνη; Υπάρχουν στόχοι και σχέδια ενίσχυσης του συλλόγου και των δράσεών του;

Στο μελλοντικό μας πλάνο συμπεριλαμβάνεται η στέγαση του Κέντρου Διημέρευσης και Απασχόλησης «ΙΡΙΔΑ» σε νέο μόνιμο και δωρεάν παραχωρημένο χώρο, με κτιριακή υποδομή που να πληροί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Επιπλέον η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των προγραμμάτων μας, η εύρεση κατάλληλης υποδομής για τη στέγαση της ιδρυμένης δημόσιας σχολικής μονάδας ειδικής εκπαίδευσης για τυφλά – πολυανάπηρα άτομα και η δημιουργία 2ης Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες με στόχο την εξυπηρέτηση περισσοτέρων ατόμων, αποτελούν κάποιες από τις σημαντικότερες μελλοντικές μας επιδιώξεις.

[punica-divider]

Ιστοσελίδα: www.amimoni.gr
Σελίδα στο Facebook: ΑΜΥΜΩΝΗ

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βραδιές με δωρεάν προβολές στα Ιωάννινα!

Οι κινηματογραφικές προβολές συνεχίζονται με τις κινηματογραφικές αίθουσες να γεμίζουν!

Το κίνημα των Χίπις

Το κίνημα των Χίπις είναι μία επαναστατική αντίδραση ενάντια στο