Προέλευση του ονόματος
Οι Ίνουιτ είναι οι ιθαγενείς της Αλάσκας, γνωστοί και ως εσκιμώοι. Ωστόσο το όνομα <<εσκιμώος>> προσβάλλει τους ίνουιτ, γιατί είναι η γαλλική μεταφορά του όρου esquimaux, δηλαδή αυτός που τρώει ωμά. Στην γλώσσα τους ο όρος Ίνουιτ, σημαίνει άνθρωπος. Οι Ίνουιτ είναι απόγονοι της νομαδικής φυλής των Τούλε, οι οποίοι εμφανίστηκαν στην Αλάσκα το 1000 μ.Χ. Ύστερα μετακινήθηκαν στην στην Γροιλανδία.
Ο τρόπος ζωής
Οι ίνουιτ κατάφεραν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες. Τρέφονταν με φώκιες αλλά και φάλαινες και μετακινούνταν με έλκηθρα. Αρχικά ζούσαν σε ιγκλού, τα οποία είναι θολωτές κατοικίες από χιόνι. Το χιόνι λειτουργεί ως μονωτής και κρατάει την ζέστη μέσα στο οίκημα.Αργότερα με την τεχνολογική εξέλιξη άρχισαν να μένουν σε σπίτια, όμως συνέχιζαν τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής τους. Οι Ίνουιτ ζούν στην Αλάσκα, τον Καναδά, την Γροιλανδία και γενικά γύρω από τον Αρκτικό κύκλο. Εργάζονται ως ψαράδες και κυνηγοί. Κυνηγούν ταράνδους, φώκιες, πουλιά, θαλάσσιους ελέφαντες κ.α. Επίσης ψαρεύουν φάλαινες. Οι φάλαινες πέρα από την τροφή τους εξασφαλίζουν και το δέρμα, ώστε να ζεσταίνονται στις ακραία χαμηλές θερμοκρασίες. Ακόμη τους εξασφαλίζει και την απαραίτητη για την επιβίωση τους βιταμίνη C.
Η διατροφή τους
Η διατροφή τους στηρίζεται ολοκληρωτικά στην κατανάλωση κρέατος. Δεν περιλαμβάνει καθόλου χορταρικά ή φρούτα. Παρ’όλα αυτά οι Ίνουιτ δεν έχουν εμφανίσει προβλήματα, εξαιτίας της διατροφής τους και θεωρούνται από τους πιο υγιείς ανθρώπους.
Εφευρέσεις
Προκειμένου να διευκολύνουν την μετακίνηση τους τόσο πάνω στις παγωμένες επιφάνειες ,όσο και στο νερό, οι Ίνουιτ εφήυραν τα χιονοπέδιλα και το καγιάκ. Τα χιονοπέδιλα ήταν κατασκευασμένα από αγκάθια καριμπού, δηλαδή ταράνδου, ενώ τα καγιάκ από δέρμα φώκιας. Το δέρμα ήταν αδιάβροχο και βοηθούσε να είναι τα καγιάκ ελαφριά και ευέλικτα, ώστε να κινούνται με ευκολία ανάμεσα στους πάγους. Επίσης οι Ίνουιτ ήταν ο πρώτος λαός που φόρεσε γυαλιά ηλίου. Κατασκεύαζαν σκαλισμένα γυαλιά ηλίου, από οστά και κέρατα για να αποφύγουν την λάμψη του ήλιου, στη διάρκεια του κυνηγιού και του ψαρέματος.
Τα όπλα και οι τεχνικές επιβίωσης
Οι ίνουιτ ήταν ένας εξαιρετικά εφευρετικός λαός. Οι δύσκολες συνθήκες τους ανάγκασαν πέρα από την κατασκευή ζεστών ενδυμάτων, να δημιουργήσουν και λειτουργικές πανοπλίες για το κυνήγι. Τα θηράματα τους ήταν επικίνδυνα και έπρεπε να προστατευτούν με τον καλύτερο τρόπο. Οι πανοπλίες τους, ήταν κατασκευασμένες από πλάκες οστού, τις οποίες αντλούσαν από τα δόντια θαλάσσιου ελέφαντα. Ακόμη για να προστατευτούν, οι ίνουιτ είχαν διάφορα όπλα, όπως ρόπαλα, μαχαίρια, καμάκια και δόρατα, τα όποια ήταν κυρίως από ξύλο και πέτρα, καθώς και από τα ζώα που σκότωναν. Χαρακτηριστικό όπλο των γυναικών ήταν το ulu, ένα καμπυλωτό μαχαίρι που τις βοηθούσε να κόβουν τα κρέατα. Οι άνδρες χρησιμοποιούσαν για να κυνηγούν το kakivak, ένα δόρυ με τρεις αιχμές με στόχο να ακινητοποιήσουν εύκολα το θήραμα τους.
Οι Ίνουιτ, όπως και οι περισσότερες νομαδικές φυλές έχουν υποστεί θύματα του δυτικοποιημένου τρόπου ζωής. Ο εκσυγχρονισμός έχει επεφέρει φτώχεια και ανεργία, ενώ η στροφή των Ίνουιτ σε δυτικές διατροφικές συνήθειες έχει προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων υγείας. Ωστόσο στις περιοχές του Αρκτικού κύκλου υπάρχει μεγάλη ανεκμετάλλευτη έκταση γης και άφθονο εργατικό δυναμικό, όποτε ίσως το μέλλον των Ίνουιτ να είναι καλύτερο.
Πηγές:
https://www.notospress.gr/kosmos/story/82931/deka-pragmata-poy-den-gnorizate-gia-toys-eskimooys
https://blogs.sch.gr/pkarakatsa/files/2021/01/%CE%95%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%BC%CF%8E%CE%BF%CE%B9.pdf?x65924