Ισκανταρί Παμίρσκι: οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Τατζικιστάν

ισκανταρί παμίρσκι: οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Τατζικιστάν
ισκανταρί παμίρσκι: οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Τατζικιστάν / Πηγή εικόνας: pinterest

Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννημένος  το 356 πχ στη Μακεδονία έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς διοικητές στην ιστορία. Κατάφερε να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία, η οποία ξεκινούσε από την Ελλάδα και έφτανε ως την βορειοδυτική Ινδία. Πίσω του άφησε μεγάλο έργο και πολλούς απόγονους. Κάποιοι από τους λαούς που λένε ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι οι Ισκανταρί Παμίρσκι.

Αυτό όμως, που κανένας δεν γνώριζε ως τώρα είναι η ανακάλυψη των Ισκανταρί Παμίρσκι στα υψίπεδα του Τατζικιστάν. Την ανακάλυψη αυτή, την έκανε ο Δημήτρης Μανωλεσάκης, ιστορικός ερευνητής και σκηνοθέτης. Από αυτόν έγινε γνωστή και η γνώση που έχουμε σήμερα για τους Καφίρ Καλάς. Τους ασιάτες που ακόμα και σήμερα πιστεύουν στο δωδεκάθεο και διατηρούν τα αρχαιοελληνικά έθιμα. Τους ονομάζουν «καφίρ», δηλαδή άπιστους επειδή οι υπόλοιποι πληθυσμοί είναι μουσουλμάνοι.

Αναφορές για την ύπαρξη «Ελλήνων» στα βάθη της Ασίας και στους πρόποδες των Ιμαλαϊων υπήρχαν ήδη από την εποχή των ταξιδιών του Μάρκο Πόλο. Πολλοί αμφισβητούσαν τις διηγήσεις του. Παρόλα αυτά, το 1985 ο Άγγλος στρατιωτικός και φιλέλληνας  Σερ Τζωρτζ Ρόμπερτσον έγραψε για την ύπαρξη ενός λαού. Αυτοί δήλωναν ότι είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε τους Καφίρ Καλάς. Οι οποίοι ζουν στο οροπέδιο Τσιτράλ, ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν και λατρεύουν τον δικό τους Έλληνα θεό.

Ισκανταρί Παμίρσκι: οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για τους Ισκανταρί Παμίρσκι όμως, δεν υπήρχε καμία ιστορική αναφορά μέχρι τον Δημήτρη Μανωλεσάκη. Αυτός πήρε την απόφαση να πραγματοποιήσει ένα επικίνδυνο ταξίδι στο Παμίρ. Στο πλευρό του, πολύτιμοι αρωγοί ήταν ο καθηγητής από την Τασκένδη Γιώργος Μιχαηλίδης και ο ιστορικό και διευθυντής μουσείου Σονίχνμπεκ Αλλοουεντίν. Μαζί με αυτούς συνειδητοποίησε ότι οι Ισκανταρί Παμίρσκι ζούσαν. Όμως, δεν μπορούσαν να τους βρουν ως τότε γιατί ήταν πολύ πιο μακριά από κει που υπολόγιζαν.

Διαβάστε επίσης  Να είσαι ή να μην είσαι γυναίκα στο θέατρο;
Advertising

Advertisements
Ad 14

Τελικά, ο Δημήτρης Μανωλεσάκης και οι συνεργάτες του κατάφεραν να τους βρουν τους Ισκανταρί Παμίρσκι. Αυτοί κατοικούσαν σε πέντε χωριά σε υψόμετρο 3.000 με 4.000 μέτρα τα οποία ήταν στα οροπέδια του Παμίρ. Ενώ επιβεβαίωσαν ότι δεν ήταν τα μόνα αλλά η πρόσβαση στα υπόλοιπα χωριά ήταν πρακτικά αδύνατη.

Οι κοινότητες που ζουν στα χωριά αυτά νιώθουν πιο κοντά στους Έλληνες. Καθώς αυτοί διηγούνται ιστορίες και θρύλους για τη δύναμη και τη σοφία του Ισκαντάρ, δηλαδή του Μεγάλου Αλεξάνδρου όπως  τον ονόμασαν στην Περσία. Για αυτούς ο Μέγας Αλέξανδρος είναι σαν θεός, αφού προσεύχονται σε αυτόν και πιστεύουν πως έχει θαυματουργές ικανότητες. Για παράδειγμα, ο θρησκευτικός Ιμάμης ανέφερε «πως αν μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος», «πηγαίνει στον τάφο του Ισκαντάρ και προσεύχεται και όταν επιστρέφει μένει έγκυος».

Οι Ισκανταρί Παμίρσκι πιστεύουν ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι  κάπου στα ψηλά όρη Γιασμουλάχ.  Η γλώσσα που μιλούν είναι μια μίξη περσικών, ουζμπεκικών, τατζικικών, ταρταρικών, αφγανικών και αρχαιοελληνικών λέξεων. Για παράδειγμα, όταν θέλουν να μιλήσουν για το όμορφο λένε «εις καλόν», τη γυναίκα «γυναίκ» και τα καρύδια «γιουνάν μακεδόνσκι αρύδ», δηλαδή ελληνικά μακεδονικά καρύδια.

Οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν πολύ κοντά στην Ελληνική παράδοση, χρησιμοποιούν αρχαιοελληνικές λέξεις στη γλώσσα τους και τιμούν τον Μέγα Αλέξανδρο σαν θεό.

Advertising


Πηγές:

https://www.kathimerini.gr/society/157572/oi-xechasmenoi-ellines-toy-pamir

Διαβάστε επίσης  Γιατί ο Άγιος Βασίλης είναι κόκκινος ;

https://www.pentapostagma.gr/politismos/istoria/6961351_iskantari-pamirski-mia-elliniki-koinotita-sti-stegi-toy-

https://collections.artsmia.org/art/1201/iskandar

https://scroll.in/article/1043072/how-alexander-the-great-became-iskandar-zulkarnain-the-legendary-ancestor

Advertising

https://neoskosmos.com/el/2020/09/07/news/greece/oi-apogonoi-tou-m-aleksandrou-oi-lismonimenoi-ellines-tou-pamir-pou-kaneis-den

https://www.i-diakopes.gr/lifestyle/apogonoi-mega-alexandrou-oi-xechasmenoi-ellines-tou-pamir-pou-oloi-agnooun

Είμαι απόφοιτη του τμήματος ΦΠΨ από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τελειόφοιτη από το μεταπτυχιακό Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Ιδεών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ενδιαφέρον μου στρέφεται προς τον κλάδο της φιλοσοφίας και πιο συγκεκριμένα σε ερωτήματα για τον χρόνο, τον χώρο, τη συνείδηση, το ανοίκειο και τον έρωτα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γλωσσική ανάπτυξη: Η θετική επίδραση της μεγαλύτερης αδελφής

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο εστιάζει στη θετική επίδραση

Αναπτυξιακά ορόσημα και δείκτης νοημοσύνης

Το παρόν άρθρο Μπορεί ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών προσχολικής