Save a Greek Stray: “Η υιοθεσία είναι μια σοβαρή απόφαση και πρέπει να λαμβάνεται έπειτα από ώριμη σκέψη για το τι σημαίνει υπεύθυνος κηδεμόνας ζώου.”

Save a Greek Stray

Πώς να κρυφτείς από κάποια μάτια που σε κοιτάζουν όλο αγάπη; Πώς να μη δεθείς με ένα πλάσμα που δεν έχει φωνή, αλλά πολλές φορές μιλάει καλύτερα από έναν άνθρωπο; Έαν είσαι ήδη ιδιοκτήτης κατοικιδίου ή έχεις ζήσει κάποια στιγμή της ζωής σου μ αυτά, μπορείς να καταλάβεις, πόσο μοναδικό συναίσθημα είναι η συνύπαρξη μαζί τους. Πόσο πιο ξεχωριστό όμως μπορεί να γίνει, όταν αυτό το ζώο το έχεις σώσει εσύ; Του έχεις ανοίξει, όχι μόνο την πόρτα του σπιτιού σου, αλλά και της καρδιάς σου, το υιοθέτησες και του υποσχέθηκες αιώνια αγάπη, την οποία όμως σου δίνει πίσω καθημερινά και σε πολλαπλάσιο βαθμό.

H Save a Greek Stray, είναι μία οργάνωση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πρόθυμη να μας διδάξει όλα τα προαναφερθέντα μηνύματα. Στόχος της είναι η ευζωία των κατοικιδίων και γι αυτό μάχονται καθημερινά. Στις παρακάτω γραμμές, θα ανακαλύψεις πολλά, τόσο γι αυτούς, όσο και τους τετράποδους φίλους μας, και ελπίζουμε να σε βοηθήσουν να δεις για λίγο τον κόσμο, μέσα από τα μάτια αυτών των ψυχών.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Γεωργία Καμίδου, Κική Παπαδαμιανού

Advertisements
Ad 14

 

Save a Greek Stray
Ο Brown, ήρθε από τη Ρουμανία, αρχικά πολύ τρομοκρατημένος. Μετά από πολλές προσπάθειες, σήμερα, θα τον συναντήσεις ήρεμο και ασφαλή, έχοντας ξεπεράσει τους αρχικούς του φόβους, να τριγυρνάει μέσα στο καταφυγίο, περιμένοντας για ένα χάδι.
 • Η «Save a Greek Stray» είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τον Ωροπό, που όπως καταλαβαίνει κανείς κι από το όνομά της, στόχος της είναι η προστασία και διάσωση των αδέσποτων ζώων. Πώς όμως ξεκίνησε το όλο εγχείρημα; Δραστηριοποιείστε χρόνια στον τομέα;

Η Save A Greek Stray ιδρύθηκε το 2012 από την κ. Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, έχοντας ως όραμα, μια κοινωνία στην οποία όλα τα μέλη της αγαπούν και σέβονται τα ζώα, έναν κόσμο, όπου τα ζώα συντροφιάς, δε θα χρειάζεται να αγωνίζονται στους δρόμους για την επιβίωσή τους, αλλά θα ζουν ευτυχισμένα στα σπίτια τους, με τις οικογένειες τους, προσφέροντας και λαμβάνοντας αγάπη

Διαβάστε επίσης  5+2 πάρκα στην Αθήνα για σκύλους

 

 • Το έργο σας είναι πολύτιμο για τους μικρούς μας φίλους κι έρχεται ως απάντηση σε όλους εκείνους τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες, αλλά κι αυτούς που αγνοούν την έννοια του σεβασμού προς τη φυσή. Πώς όμως πετυχαίνετε να βελτιώσετε τις ζωές αυτών των πλασμάτων;

Πρόκειται για μια συνεχή προσπάθεια μέσα από την οποία κάθε μέρα η φιλοζωία κερδίζει. Η SaveaGreekStray, υλοποιεί ένα επιτυχημένο πρόγραμμα στειρώσεων, ένα πρόγραμμα υιοθεσίας, παράλληλα δε, σχεδιάζει και υλοποιεί φιλανθρωπικά προγράμματα μέσω των οποίων αναδεικνύεται η ανάγκη συμβίωσης του ανθρώπου με τα ζώα.

 

 • Συναντάμε ένα αδέσποτο σκυλάκι, παγιδευμένο σε κάποιο επικίνδυνο σημείο στο δρόμο. Αποφασίζουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για βοήθεια. Τι διαδικασία θα ακολουθήσετε για τη διάσωσή του;

Η SaveaGreekStray, βοηθάει με όποιο τρόπο μπορεί τη δεδομένη στιγμή. Η αντιμετώπιση ενός μεμονωμένου περιστατικού όμως, δεν αποτελεί τη λύση. Είναι αναγκαίο να επισημάνουμε ότι η αλλαγή θα προέλθει μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, γι’ αυτό και οι δράσεις μας στρέφονται παράλληλα στην ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία ενεργών πολιτών.

Save a Greek Stray
Και από εδώ η Fanta! Ένα κορίτσι που διαθέτει ομορφιά, εξυπνάδα, νάζι, σκέρτσο και χάρη. Έχει γνωρίσει μόνο τη ζωή του καταφυγίου και περιμένει εκεί, μέχρι τη μέρα που θα της ανοίξουν την πόρτα σε ένα σπίτι γεμάτο αγάπη, χάδια και παιχνίδια.
 • Όλες οι καθημερινές σας δραστηριότητες, απαιτούν βαρύ προϋπολογισμό ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των φιλοξενούμενων ζώων του καταφυγίου σας. Με τι πόρους δραστηριοποιείστε; Υπάρχει η συμπαράσταση της πολιτείας σ αυτό;

Η SaveaGreekStray αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία της κ. Εριέττα Κουρκουλου Λάτση, υποστηριζόμενη από καθημερινούς ανθρώπους, χωρίς καμία οικονομική συνδρομή από την πολιτεία. Τελικός στόχος μας, είναι η SaveaGreekStray να μεγαλώσει και να ανεξαρτητοποιηθεί από την ιδρύτριά της, αποτελώντας ένα σημαντικό μέρος του ιστού των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στην Ελλάδα που ασχολούνται με την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος.

 

 • Τι ρόλο παίζει ο εθελοντισμός στην ομάδα σας; Μπορεί κάποιος να συμβάλλει στο έργο σας, ακόμη και χωρίς τη φυσική του παρουσία;

Έχουμε μια καταπληκτική ομάδα εκλεκτών εθελοντών που προσφέρουν τεράστια βοήθεια στο έργο μας. Κάποιος που δε μπορεί να έχει φυσική παρουσία στο καταφύγιο, μπορεί να συμμετέχει με διαδικτυακές δράσεις, όπως της εικονικής υιοθεσίας και της προώθησης των αγγελιών σκύλων που ψάχνουν σπίτι.

Διαβάστε επίσης  Στέλιος Φρροκου- ένας κουρέας καλλιτέχνης

 

 • Όταν τα αδέσποτα ζώα που έχετε διασώσει ξεπεράσουν τον κίνδυνο και βελτιωθεί η κατάσταση της υγεία τους, ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο, η αναζήτηση οικογένειας γι αυτούς. Ποια κριτήρια πρέπει να πληροί ο νέος «γονέας» για να ολοκληρωθεί μία υιοθεσία; Υπάρχουν περιπτώσεις που θα αρνηθείτε;

Δυστυχώς απορρίπτουμε αρκετά συχνά ανθρώπους που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ένα ζωάκι από εμάς, για λόγους που άπτονται της ευζωίας του ζώου. Βασική προϋπόθεση για να δώσουμε ένα από τα σκυλιά μας, είναι να ζουν μέσα στο σπίτι σαν μέλη της οικογένειας, και όχι στον κήπο ή σε κάποιο μπαλκόνι. Η υιοθεσία είναι μια σοβαρή απόφαση και πρέπει να λαμβάνεται έπειτα από ώριμη σκέψη για το τι σημαίνει υπεύθυνος κηδεμόνας ζώου.

Save a Greek Stray
Γιατί και οι γατούληδες έχουν ψυχή… Αναζητούν μία ζεστή αγκαλιά, μέσα από το καταφύγιο του Save a Greek Stray.
 • Διατηρείτε επικοινωνία με τους τετράποδους, πρώην «φιλοξενούμενούς» σας και την καινούργια τους οικογένεια;

Διατηρούμε πάντα επικοινωνία με τις νέες οικογένειες των «παιδιών»μας, συνήθως γιατί το επιδιώκουν οι ίδιες. Πολλοί από αυτούς έχουν γίνει και ενεργά μέλη της ομάδας μας, βοηθώντας εθελοντικά όπως μπορούν.

 

 • Αν παρ’ όλες τις προσπάθειες, κάποιο αδεσποτάκι, δεν καταφέρει να βρει το ζεστό σπίτι που αναζητούσε, τι γίνεται;

Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που δεν καταφέρνουμε να βρούμε την κατάλληλη οικογένεια για ένα από τα ζώα μας. Αυτό συμβαίνει συνήθως, όταν δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το φόβο τους για τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να παραμένουν φοβικά και να προτιμούν τη συνήθεια και την ασφάλεια του καταφυγίου. Και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως,επιμένουμε και τελικά, πάντα βρίσκεται ο άνθρωπος εκείνος που θα αγαπήσει τον κάθε σκύλο.

 

 • Θεωρείτε ότι οι Έλληνες είναι αυτό που λέμε «φιλόζωοι»;

Δε μας αρέσει να βάζουμε ταμπέλες. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν τα πάντα, φιλόζωοι, άνθρωποι που βλέπουν τα ζώα ως εργαλεία, που δίνουν αξία μόνο στην ανθρώπινη ζωή… Στην Ελλάδα, η εμπειρία μας λέει, ότι οι φιλόζωοι αυξάνονται και ελπίζουμε ότι η νέα γενιά θα είναι ακόμα πιο ενεργή στο φιλοζωικό χώρο.

Διαβάστε επίσης  Το γυάλινο κάστρο μας
Save a Greek Stray
Ο Όσκαρ, το πιο καλακάγαθο και αγαπησιάρικο πλάσμα του κόσμου, ευγενικός και πάντα τρυφερός, αναζητάει μία οικογένεια που θα τον αφήσει να της διδάξει, πόσο υπέροχο είναι να έχεις τον τέλειο σκύλο και τον τέλειο συνοδοιπόρο στη ζωή, κι ας είναι τυφλός.
 • Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα των αδέσποτων θα αρχίσει να λύνεται, όταν τα παιδιά μάθουν από μικρά να σέβονται τη ζωή γενικότερα και να δίνουν αξία στα ζωντανά πλάσματα, όπως θα έδιναν και στο συνάνθρωπό τους. Τότε μόνο θα υπάρξει πραγματική φιλοζωική συνείδηση. Συμφωνείτε;

Συμφωνούμε απόλυτα σε αυτό! Γι’ αυτό τον λόγο ξεκινάμε από αρχές Δεκεμβρίου το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, που θα απευθύνεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και θα έχει ως στόχο την προαγωγή της φιλοζωίας σε παιδιά του Δημοτικού.

 

 • Αναφερόμενοι στη σχέση των παιδιών με τα ζώα. Θα θέλατε να μας σχολιάσετε το επεισόδιο με τον παιδικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη; Οι εκπαιδευτικοί εκεί, στην προσπάθειά τους να φέρουν τα νήπια σε επαφή με τα ζώα, κατάφεραν να ξεσηκώσουν τα πλήθη και να ξέσπασε μία θύελλα αντιδράσεων επί μέρες. Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο κατάλληλος ο τρόπος για να γίνει μία τέτοια δράση;

Το να βάλει κανείς μικρά παιδιά να ζωγραφίσουν το σώμα ενός ζώου, δε βοηθά στην εκπαίδευσή τους, έστω κι αν γίνεται με καλή πρόθεση. Μια τέτοια δράση καλλιεργεί και ενθαρρύνει νοοτροπίες, σύμφωνα με τις οποίες το ζώο είναι αντικείμενο διασκέδασης και όχι ζωντανό πλάσμα με δικαιώματα στη ζωή, όπως το δικαίωμα στο σεβασμό και την ελευθερία.

Ενδεικτικά, το δικό μας εκπαιδευτικό  πρόγραμμα, περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων, ενημερωτικών και εκπαιδευτικών, που αφορούν στην γνωριμία των παιδιών με τα ζώα συντροφιάς, την επικοινωνία μαζί τους, τις σωστές και λάθος πρακτικές στην συνύπαρξη με αυτά, την υπεύθυνη συμπεριφορά τόσο απέναντι στα δεσποζόμενα, όσο και στα αδέσποτα ζώα, αλλά και τη φροντίδα τους.

 

 • Για το τέλος, σας ζητάμε να παίξουμε ένα παιχνίδι… Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε για λίγο ότι βλέπετε τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια. Περιγράψτε μας την εικόνα τους. Τι πιστεύετε ότι θα ήθελαν να ακούσουν από εμάς;

Εμείς, θα θέλαμε να ακούσουν ένα συγγνώμη από το ανθρώπινο είδος που τους έχει προξενήσει τόσο πόνο. Γνωρίζοντας όμως, το μεγαλείο των ζώων, που είναι πλασμένα να συγχωρούν και να εμπιστεύονται ξανά, χωρίς να απαιτούν συγγνώμες, πιστεύουμε ότι θα ήθελαν απλά μια υπόσχεση ότι θα τα προστατεύουμε και θα μάθουμε να συμβιώνουμε μαζί τους, χωρίς να τους κάνουμε κακό. Το αυτονόητο, για όλους εμάς που τρέφουμε έναν απερίγραπτο θαυμασμό για τα ζώα.

 

Save a Greek Stray
Ένα ακόμα μικρό διαμαντάκι πλαισιώνει την παρέα του Save a Greek Stray. Είναι η Σάνσυ, μικρή και παιχνιδιάρα. Αναμένεται να γίνει ένα περήφανο κορίτσι, μεσαίου μεγέθους, που θα χαρίσει πολλά χαμόγελα και όμορφες στιγμές, σ αυτόν που θα της ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του.

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

Ιστοσελίδα: Save a Greek Stray

E-Shop: Save a Greek Stray/eshop

Facebook: Save a Greek Stray

Instagram: saveagreekstray

Twitter: @saveagreekstray

 

Η αρχή έγινε από το τμήμα Χημείας, η συνέχεια από μία καλή φιλία, ύστερα ήρθε το ραδιόφωνο, πολλή μουσική κ ένας μουσάτος σκύλος. Θα μας βρεις εύκολα σε κάποιο συναυλιακό χώρο, ακόμα πιο εύκολα όμως στις συνεντεύξεις του Maxmag. Είμαστε σε ετοιμότητα για κάθε είδους πρόκληση που θα μας φέρει αυτό το ταξίδι... Φύγαμε;;

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

L.A. Confidential

L.A. Confidential: Μια αψεγάδιστη noir ταινία

Το L.A. Confidential είναι μία νέο-νουαρ ταινία μυστηρίου του 1997,
all or nothing

All or Nothing: Το ακίβδηλο οικογενειακό δράμα του Mike Leigh

Το «All or Nothing» (ελληνιστί «Όλα ή Τίποτα») είναι ένα