Σήμερα θα σας μιλήσω για τον Σωκράτη, έναν ταλαντούχο σχεδιαστή κόμικ και όχι μόνο…
Ήταν κάποια μέρα του Μάη όταν μια φίλη με έσυρε χωρίς να το θέλω σε μια γκαλερί κάπου στην Κηφισιά. Φυσούσε πολύ και ο ουρανός έδειχνε έτοιμος για πολύ βροχή! Τελικά της έκανα το χατήρι και βρέθηκα να κοιτάω αποσβολωμένη έναν πίνακα που είχα την αίσθηση ότι με ρουφούσε μέσα του. Οι δείκτες των ρολογιών ένιωθα ότι κινούνταν σαν τρελοί. Χάθηκα στο χρόνο…Ο δημιουργός του έργου υπέγραφε σαν Socrates Sandman Sapounas.
Φυσικά την επόμενη μέρα άρχισα να ψάχνω να μάθω ποιος είναι ο τύπος που το έργο του με είχε επηρεάσει τόσο πολύ. Ύστερα από λίγες μέρες και αφού είχα δει πολλά έργα του στο διαδίκτυο μπόρεσα να επικοινωνήσω μαζί του και να τον πείσω να μου δώσει μία συνέντευξη όχι μόνο για τη δουλειά του αλλά και για όλα τα μαγικά πράγματα που κρύβει στο μυαλό του. Ο Σωκράτης που γνώρισα εκείνη την ημέρα δεν είχε καμία σχέση με αυτό που περίμενα να δω. Άρχισα πάλι να μονολογώ οπότε ας το κόψω κι ας σας μεταφέρω την κουβέντα μας αλλά και τα υπέροχα έργα του.
- Σωκράτη πες μου τι είσαι, τι κάνεις εδώ; Μάλλον πως θα χαρακτήριζες με μία ελληνική λέξη τον εαυτό σου;
Είμαι ένας αυτοδίδακτος ζωγράφος, σχεδιαστής και συγγραφέας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πιστεύω στον σουρεαλισμό και το όνειρο τόσο σαν σύμβολα, όσο και σαν μεθόδους αντίδρασης/απελευθέρωσης ενάντια σε μια καταπιεστική και δυστοπική κοινωνία, αλλά αν θα έπρεπε να με χαρακτηρίσω με μια ελληνική λέξη, θα έλεγα ότι πάνω από όλα πασχίζω να είμαι άνθρωπος.
- Πόσα χρόνια ασχολείσαι με όλο αυτό;
Αρχικά σπούδασα Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αποφοίτησα, έκανα πρακτική στο ραδιόφωνο και συνέχισα με μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Διαχείριση και τα Νέα Μέσα. Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου το 2017, κατάλαβα ότι ο χώρος της δημοσιογραφίας δεν ήταν για εμένα. Συνειδητοποίησα επίσης ότι ανέκαθεν είχα την ανάγκη να εκφράζω τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς μου δημιουργικά. Ακριβώς έξι χρόνια πριν πήρα την απόφαση να σχεδιάσω με κάρβουνο για πρώτη φορά και από τότε δεν έχω κοιτάξει πίσω.
- Αγαπημένα σου κόμικς ή αγαπημένοι σου δημιουργοί
Οι επιρροές και οι αγαπημένοι μου δημιουργοί ποικίλουν από σουρεαλιστές, καταραμένους και beatnik ποιητές, μέχρι ζωγράφους κάθε λογής, avant-garde σκηνοθέτες, σχεδιαστές κόμικ και καλλιτέχνες της ροκ, jazz και πειραματικής μουσικής. Στους δημιουργούς των οποίων τα έργα με πιάνω να επισκέπτομαι ξανά και ξανά συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι Dali, Picasso, Bacon, Escher, Schiele, Beksinski, Moebius, Kafka, Ρεμπώ, Orwell, Poe, Nietsche, Dostoevsky, Καζαντζάκης, Καβάφης, Burrows, Lynch, Aronofsky, Tarkovsky, Kubrick, Bowie, Iggy Pop, Radiohead, Nine Inch Nails, Philip Glass, Miles Davis, Neil Gaiman και Alan Moore.
Στα αγαπημένα κόμικς θα έβαζα το Sandman, το Arkham Asylum, το Incal, το V for Vendetta, το Watchmen, το From Hell, το Uzumaki και το Sin City.
- Τι είναι αυτό που σε χαλάει στο κόσμο μας Σωκράτη;
Λατρεύω κάθε τι το ζωντανό, αληθινό, ανατρεπτικό και γεμάτο μυστήριο και σκέψη. Κατά συνέπεια, με χαλάνε τα στερεότυπα, τα κλισέ, τα κλειστά μυαλά, τα πολλά κοπλιμέντα, τα μεγάλα λόγια και οι αδιάφορες κουβέντες, το μίσος, η μιζέρια, ο φόβος, ο ναρκισσισμός και ο ανταγωνισμός.
- Με τι ερέθισμα έγραψες το κόμικ αυτό; Πες μου για τις επιρροές σου, από που αντλείς τη θεματολογία
Το κόμικ μου Metamorphosis βασίζεται τόσο σε ένα πολύ προσωπικό μου βίωμα, τις προαναφερθείσες επιρροές, όσο και στην θέληση μου να αποδράσω και να μετατρέψω την ζωή μου σε ένα ταξίδι.
Στο επίκεντρο του κόμικ βρίσκεται η έννοια της συνείδησης, της ταυτότητας και της αλλαγής. Η ιστορία ακολουθεί τον Nine, ο οποίος στην προσπάθεια του να δώσει τέλος στην ζωή του, πηδάει από ένα κτήριο και προσγειώνεται στο τηλεοπτικό σόου “Metamorphosis”. Όσο η πρωτοπρόσωπη αφήγηση θολώνει τα όρια της πραγματικότητας, της φαντασίας και του τηλεοπτικού σόου, οι αναγνώστες καλούνται να λάβουν μέρος σε ένα ταξίδι το οποίο διαμορφώνεται και μεταβάλλεται ριζικά κατά αναλογία με τις ερμηνείες, τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους.
Απώτερος σκοπός μου να δημιουργήσω κάτι ζωντανό και να είμαι παρόν στην στιγμή. Να προβληματίσω και να προβληματιστώ. Να εκφραστώ και να νιώσω ελεύθερα και αν είμαι τυχερός να παρακινήσω και άλλους να πράξουν το ίδιο μέσα από το έργο μου.
- Ανήκεις στους καταραμένους κι εσύ;
Με συναρπάζει η δουλειά των καταραμένων ποιητών και ιδιαίτερα το έργο των Ρεμπώ και Μπωντλαίρ. Ο πόνος, η αμφιβολία, η αγωνία, τα πάθη και οι καταχρήσεις είναι όλα παρόντα στην καθημερινότητας μας. Υπάρχει όμως και μια λύτρωση που απορρέει από τα έργα των καταραμένων. Μια κάθαρση και ειλικρίνεια. Ένα θάρρος και μια αναπολογητική αποθέωση της ζωής. Αυτά με γοητεύουν στους καταραμένους
- Μίλα μου για μουσικές Σωκράτη. Τι ρόλο παίζουν στις δημιουργίες σου;
Η μουσική είναι ιεροτελεστία. Ακόμη καλύτερα, είναι μέρος του ταξιδιού και της τελετουργίας που συνιστά για εμένα η δημιουργία. Δεν σχεδιάζω ποτέ χωρίς μουσική, είτε αυτή προέρχεται από ηχεία, είτε παίζει ήδη στο υποσυνείδητο μου. Ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων οι δίσκοι των Philip Glass, Max Richter, Angelo Badalamenti, Vangelis, Miles Davis, Beatles, Leonard Cohen, Bowie (ιδιαίτερα το Low), Eno, Iggy Pop, Tom Waits, Patty Smith, Lou Reed, DOORS, Pink Floyd, Nick Cave, The Clash, Alice in Chains, Mark Lanegan, Nirvana, Sonic Youth, Godspeed You Black Emperor, Radiohead, Massive Attack, Depeche Mode, Bauhaus, Nine Inch Nails, Tool και Queens of the Stone Age.
- Το ότι ζεις και δουλεύεις στην Ελλάδα έχει σταθεί τροχοπέδη για κάποια πράγματα που θέλεις να κάνεις; Και επίσης το ρωτάω αυτό γιατί βλέπω ότι τα κείμενα σου είναι στα Αγγλικά.
Ζούμε σε μια εποχή που οι αποστάσεις καταργούνται και οι δυνατότητες επικοινωνίας και προώθησης νέων ιδεών δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες. Παρόλο αυτά, το κόμικ παραμένει ένα παρεξηγημένο μέσο για την χώρα μας και η τέχνη μπαίνει πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα.
Πιστεύω ότι πράγματι είναι πιο δύσκολο το να είναι κανείς κομίστας στην Ελλάδα από οικονομικής άποψης, αν και το μέσο δημιουργικά ανθίζει τα τελευταία χρόνια. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους στράφηκα στο Kickstarter (πλατφόρμα crowdfunding) για την αυτοέκδοση του Metamorphosis.
Προσωπικά θεωρώ ωστόσο, ότι οι δυσκολίες, οι απογοητεύσεις και οι αποτυχίες μας ενδυναμώνουν και μας διαμορφώνουν. Για αυτό και επιμένω να ζω και να εργάζομαι στην Αθήνα.
- Βλέπω σε πολλά έργα σου αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα. Ποια είναι η σχέση σου με αυτήν;
Αυτό που με συνδέει με την αρχαία Ελλάδα είναι το πνεύμα, η μυθολογία και η φιλοσοφία. Ο συμβολισμός, η τραγωδία, η σάτιρα, η μουσικότητα, η ατελείωτη φαντασία και παραγωγή μύθων και ιστοριών. Με συναρπάζει και εμπνέει επίσης, ο ανθρώπινος τρόπος με τον οποίο οι αρχαίοι προσέγγισαν την μαγεία και το μεταφυσικό στοιχείο. Με τρομάζει ωστόσο, το να ζω προσκολλημένος στο παρελθόν, καθώς και η διαστρέβλωση και οικειοποίηση αρχαίων φιλοσοφικών ιδεών και απόψεων για πολιτικό όφελος και την διαιώνιση διακρίσεων και μίσους στην Ελλάδα του σήμερα.
- Πόσο χρόνο σου παίρνει να φτιάξεις μια εικόνα;
Ο χρόνος είναι ένα κεντρικό στοιχείο στο έργο μου. Ο χρόνος και η ανάμνηση. Το γεγονός και ο χρωματισμός του.
Μια ζωγραφιά, ένα σχέδιο ή ένα ποίημα μπορεί να πάρει από κάποιες μέρες μέχρι και μήνες. Σκοπός είναι στο τέλος να αποδίδεται/ αντανακλάται μια αλήθεια και ατμόσφαιρα. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνω σε ένα έργο, τόσα περισσότερα ανακαλύπτω για εκείνο και τον εαυτό μου. Οι ώρες κυλούν, ο χώρος και ο χρόνος καταργούνται. Οι λέξεις γίνονται εικόνες και οι εικόνες λέξεις. Χάνομαι πλέον στον κόσμο του, οι άμυνες μου εξαφανίζονται και είμαι ελεύθερος να κάνω το ταξίδι.
- Βλέπω ότι οι πρωταγωνίστριες στα κόμικ και στους πίνακες σου είναι γυναίκες. Τι είναι για σένα η γυναίκα;
Γυναίκα είναι για μένα αγάπη, δυναμική, έμπνευση, μυστήριο και ολοκλήρωση.
- Αγαπημένη σου ηρωίδα;
Η Death από το Sandman. Η Beatrix Kiddo από το Kill Bill. Η Marla από το Fight Club. Δύσκολη ερώτηση.
- Που έχεις δείξει τη δουλειά σου ως τώρα;
Έχω εκθέσει έργα μου στην M.A.D.S. Gallery, την Delirium.Athens, την Chili Art Gallery και την Time of Art Gallery. Έχω λάβει μέρος σε μερικά από τα πιο γνωστά φεστιβάλ κόμικς και χόμπι στην Ελλάδα (Comicdom Con Athens, Athenscon, LAComics Festival, Comics n’ Beer και Hobby Festival), ενώ τον Οκτώβριο του 2021 πραγματοποίησα την πρώτη μου ατομική έκθεση με τίτλο «Just Like Mirrors». Πιο πρόσφατα συμμετείχα στην CHEAPART 2022 Desire for Art και μέσα στους επόμενους μήνες θα ανακοινώσω την παρουσίαση του δεύτερου τεύχους του Metamorphosis.
- Το ρούχο πως προέκυψε;
Είναι όμορφο να ρισκάρεις. Το ρούχο το νιώθω σαν προέκταση του κόσμου του Metamorphosis. Πάντοτε αποτελεί ρίσκο κάτι το σουρεαλιστικό και εγκεφαλικό να μην μετατραπεί σε ένα ακόμη τυποποιημένο καταναλωτικό αγαθό ή κάτι κιτς. Η πρώτη αυτή μπλούζα ήταν μια δήλωση. Και η δήλωση ήταν “ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ”.
- Πες μου Σωκράτη τι περιμένεις από το μέλλον και δώσε και μία ευχή για να κλείσουμε
Να μην επισκιάζεται από το παρόν ή το παρελθόν κι εύχομαι μια ζωή γεμάτη θάρρος, ακεραιότητα, όνειρα, δημιουργία και πολύ αγάπη!
Αυτός ήταν ο Socrates. Ένα όμορφος κατασταλαγμένος άνθρωπος, ένας καλλιτέχνης με μεγάλο όραμα και υπέροχη δουλειά που σίγουρα θα συζητηθεί πολύ!