Ο Στάθης (Ευστάθιος) Σκόνδρας είναι ένας νέος επιχειρηματίας γεννημένος στην Πάτρα και ζει στο Καγκάδι, ένα χωριό κοντά στην Αχαϊκή πρωτεύουσα. Έχει αποφοιτήσει από το Γενικό Λύκειο Ριόλου και δραστηριοποιείται κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, ο Στάθης Σκόνδρας ασχολείται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλά από τα προϊόντα του εξάγονται στο εξωτερικό και συνεργάζεται με το μεγαλύτερο εργοστάσιο φρέσκου γάλακτος της ελληνικής αγοράς. Επιπλέον, μέσω των φωτοβολταϊκών πάρκων και της συνέργειας με τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλει ενεργά στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Συνοδοιπόροι σε αυτό το δρόμο είναι η οικογένειά του. Στο παρελθόν ο Στάθης Σκόνδρας είχε διακριθεί στην πυγμαχία (boxing) και στο μπάσκετ αλλά και παρακολουθούσε μαθήματα γερμανικών. Πλέον, διαθέτει πτυχίο στην Αγγλική γλώσσα και έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια στον τομέα της κτηνοτροφίας και της γεωργίας. Παρακάτω o Στάθης Σκόνδρας παραχωρεί μια συνέντευξη στο maxmag.gr και εξηγεί πώς ξεκίνησαν όλα, ποια είναι η πιο δύσκολη καλλιέργεια, πώς αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση στον επαγγελματικό τομέα, ποιοι οι μελλοντικοί του στόχοι και πολλά ακόμη.
Μιλήστε μας για αυτήν σας την απόφαση να ασχοληθείτε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ποιο ήταν το έναυσμά σας;
Όταν ήμουν σε μικρότερη ηλικία ασχολιόμουν με τη γεωργία και συγκεκριμένα είχα ένα μικρό κήπο στο πίσω μέρος του σπιτιού μας και ήταν εύκαρπος. Επιπλέον, ο πατέρας μου ασχολούταν επαγγελματικά με αυτήν την δουλειά και ήταν ένα από τα κίνητρά μου. Το δεύτερο κίνητρό μου είναι η αγάπη μου για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Πόσο εύκολο είναι να ασχοληθεί κάποιος με αυτό το επάγγελμα; Μπορείτε να μας πείτε 2-3 δυσκολίες του επαγγέλματος;
Δε θα έλεγα ότι είναι εύκολο…γιατί χρειάζεται κεφάλαιο σε εξοπλισμό και γη. Μερικές δυσκολίες είναι οι καιρικές συνθήκες, σωστή επεξεργασία του χώματος και η σωστή επικοινωνία με το μεσολαβητή για την εξαγωγή και πώληση του προϊόντος.
Όπως γνωρίζουμε έχετε τη δική σας φάρμα και βρίσκεστε πολλές ώρες σε επαφή με τη φύση και τα ζώα. Τι συναισθήματα έχετε όσο βρίσκεστε στην εξοχή;
Είναι κάτι που με χαροποιεί και χρειάζεται αγάπη και υπομονή μέχρι να μεγαλώσει ένα ζώο ή ένα φυτό. Χρειάζεται καθημερινή κούραση και έγνοια μέχρι να το θρέψεις ή αναπτύξεις.
Ποια από τις δύο ασχολίες σας (κτηνοτροφία & γεωργία) κάνετε με μεγαλύτερη ευχαρίστηση;
Δε μπορώ να ξεχωρίσω καμία. Κάνω και τις δύο με ευχαρίστηση. Διαφορετικά δε θα ασχολιόμουν καθόλου.
Υπάρχουν πολλά στερεότυπα για όσους αποφασίζουν να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τι έχετε να πείτε στους επικριτές;
Μη ξεχνάμε ότι αυτές οι δουλειές είναι ο πρωτογενής τομέας και η βάση της οικονομίας. Αν δεν είμαι εγώ κι άλλοι πολλοί συνάδελφοι, αυτοί που επικρίνουν δε θα μπορούν να ζήσουν και να τραφούν με τα βασικά αγαθά. Καθένας που κάνει ότι αγαπάει, είναι επιτυχημένος στη ζωή του και αξιόλογος στην κοινωνία.
Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ειδικοί (κτηνίατροι, γεωπόνοι) ξεφεύγουν από τις προβλέψεις τους; Αν ναι, πώς το αντιμετωπίζετε;
Οι ειδικοί προσπαθούν πάντοτε μαζί με έμενα για τα καλύτερα αποτελέσματα και για τη συνέχεια της συνεργασίας μας. Εφόσον γίνει μια ζημιά είτε σε καλλιέργεια είτε σε ζώο, σκεφτόμαστε έναν άλλον τρόπο για να σώσουμε την καλλιέργεια ή το ζώο.
Ποια από τις καλλιέργειές σας, σας δυσκολεύει περισσότερο από τη διαδικασία της παραγωγής έως τη συγκομιδή;
Θα έλεγα η καλλιέργεια καρπουζιού η οποία χρειάζεται πολλή υπομονή… Χρειάζεται πολλή ώρα και μεγάλη προσοχή στο φυτό, το οποίο είναι ευαίσθητο και έχει αρκετά στάδια. Δε θέλω να επεκταθώ στη διαδικασία καλλιέργειας, νομίζω είναι περιττή.
Στην περιοχή που δραστηριοποιήστε είναι αναπτυγμένος ο αγροτουρισμός; Ποια η άποψή σας για τον αγροτουρισμό;
Στη Δυτική Αχαία δεν υπάρχουν ειδικά μέτρα ανάπτυξης αγροτουρισμού. Γενικά οι κυβερνήσεις δεν επιλέγουν τη Δυτική Αχαία για ενημερώσεις σχετικά με τον αγροτικό τομέα όπως γίνεται στη Θεσ/κη και την Κρήτη. Επιλέγουν συγκεκριμένα μέρη και δε γίνεται διαφήμισή μας ούτε των εξοπλισμών μας. Υπάρχουν βέβαια βάσεις για ανάπτυξη αλλά όχι μέτρα. Θα μπορούσαμε να γίνουμε σαν την Καλαμάτα που έχει αναπτύξει τον αγροτουρισμό, επειδή έχουμε κι εμείς ελιές και άλλα φρούτα και λαχανικά (π.χ.σταφύλια, φράουλες, πεπόνια, καρπούζια, τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον των τουριστών.
Τι αποκομίσατε από την τελευταία σας εκπαίδευση πάνω στον τομέα της κτηνοτροφίας;
Χαίρομαι πάρα πολύ που είχα αυτήν την εμπειρία και είχα απέναντί μου καθηγητές Πανεπιστημίου με εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Από τότε έχω μια άλλη εικόνα και έχω αλλάξει τον τρόπο διαχείρησής μου πάνω στον τομέα της διατροφής ώστε να έχω υψηλή απόδοση γάλακτος και υψηλή ποιότητα κρέατος.
Με τι ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας;
Συνήθως κάνω μικρές εκδρομές (μονοήμερη συνήθως), παρακολουθώ ταξιδιωτικές εκπομπές, βλέπω ταινίες είτε στην τηλεόραση είτε στο σινεμά, πηγαίνω για καφέ με φίλους ή γνωστούς, διαβάζω βιβλία πάνω στην κτηνοτροφία, κυνήγι…
Ποια συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο αγρότη που ξεκινά τώρα;
Αν δεν του αρέσει αυτό το επάγγελμα, καλό είναι να μην το επιλέξει. Κάθε δουλειά θέλει αγάπη, αφοσίωση, αποφασιστικότητα, κεφάλαιο. Και όταν λέω κεφάλαιο εννοώ εξοπλισμό γεωργικών μηχανημάτων για τον αγρότη, όπως είναι οι σπουδές για το λογιστή, οι ξένες γλώσσες για τον τουριστικό πράκτορα κ.ά.
Yπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Ναι, θα ήθελα να τονίσω ότι οφείλουμε να προστατεύουμε τη φύση και τα ζώα. Για παράδειγμα να χρησιμοποιούμε βιολογικά φυτοφάρμακα για τα χώματα και όχι πολλά φάρμακα στα ζώα εάν δεν υπάρχει ανάγκη.
Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;
Στόχος μου είναι να εξελιχθώ σε όλους τους τομείς. Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ υγεία που είναι το πιο πολύτιμο αγαθό καθώς και δημιουργία που είναι σημαντική για τη σταδιοδρομία του κάθε ανθρώπου.
Ευχαριστούμε το Στάθη Σκόνδρα για αυτήν τη συνέντευξη και το φωτογραφικό υλικό!