Η αγάπη του Βασίλη Ιγγλεζή για τα ταξίδια ξεκίνησε ,όταν ήταν ακόμα φοιτητής στο τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας στο Αίγιο με αφορμή δύο ταξίδια Erasmus ,ένα στο Μιλάνο και ένα στην Μάλτα, όπου έκανε πρακτική. Η συναναστροφή του με ανθρώπους από το εξωτερικό του κίνησε την περιέργεια να γνωρίσει τον κόσμο έξω από τα ελληνικά σύνορα και τα ελληνικά κατεστημένα. Όμως, ο Βασίλης Ιγγλέζης δεν ξεκίνησε αμέσως την “περιπέτεια” του . Πήγε στρατό, βρήκε δουλειά σε ένα μαγαζί οπτικών στην Σύρο και τελικά αναζωπυρώθηκε η επιθυμία του να ταξιδέψει στον κόσμο ,όταν εξαιτίας του χαμηλού του ανοσιοποιητικού κατέληξε στο νοσοκομείο του νησιού για 10 μέρες. Εκεί έκανε μια ανασκόπηση για την ζωή του και μπήκε σε σκέψεις . Όταν τον Αύγουστο του ’19 ,κατόπιν μιας κουβέντας με έναν φίλο του από την Αμερική, αποφάσισε να πάει μαζί του σε ένα ταξίδι στο Μπαλί. Και έτσι, από τον Νοέμβριο του ’19 έως και σήμερα ο 28χρονος Βασίλης Ιγγλέζης βρίσκεται ταξιδιώτης σε διάφορες ασιατικές χώρες. Έχοντας ταξιδέψει από το Μπαλί έως την Ταϊλάνδη, το Λάος, το Βιετναμ μαζί με παρέα, ξεκίνησε το solo-travelling στην Καμπότζη, όπου αποκλείστηκε λόγω του lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού . Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο Βασίλης Ιγγλέζης μάς μίλησε για την εμπειρία του με τα ταξίδια, τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει ,καθώς και κανάλι του στο YouTube ,στο οποίο μοιράζεται στιγμές και στιγμιότυπα από τις χώρες που επισκέπτεται.
Επιμέλεια συνέντευξης: Νικολέττα Καστρινάκη
Τον Νοέμβριο ξεκινήσατε τα ταξίδια σας στην Ασία και όλους αυτούς τους μήνες ανεβάζετε βίντεο στο Youtube με στιγμές από τις χώρες, τις οποίες επισκέπτεστε . Τι σας έκανε να βγείτε από το comfort zone σας και να ξεκινήσετε όλα αυτά τα ταξίδια; Ήταν κάποιο όνειρο ζωής;
Πολύ σωστά, τα ταξίδια τόσο για εμένα όσο και για τους περισσότερους είναι όνειρο και επιθυμία ζωής. Ήθελα ανέκαθεν να ταξιδέψω, να χαθώ στις αχανείς χώρες, σαν ένας άγνωστος ανάμεσα σε αγνώστους. Έτσι πιστεύω ανακαλύπτεις περισσότερες πτυχές του εαυτού σου και διευρύνονται οι πνευματικοί σου ορίζοντες.Αφορμή για να βγω από το comfort zone μου στάθηκε η 10ήμερη νοσηλεία μου τον Ιούνιο του 2019 στο νοσοκομείο της Σύρου, λόγω υπερκόπωσης από τη δουλειά. Όσοι εργάζονται στα Ελληνικά νησιά το καλοκαίρι γνωρίζουν την κούραση με την οποία έρχεται η 7ήμερη εργασία και τα εξαντλητικά 12άωρα (τουλάχιστον) την καλοκαιρινή περίοδο.
Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αποκλειστήκατε στην Καμπόζη όπου κάνατε solo travelling. Πως ήταν η διαμονή σας εκεί;
Το solo travelling το είχα αρχίσει ήδη από το Vietnam.
Στην Καμπότζη απλά ακυρώθηκαν οι πτήσεις μου και «ξέμεινα». Έτσι,λοιπόν, μου δόθηκε η ευκαιρία να τη γυρίσω, ανακαλύπτοντας περισσότερα τόσο για την Καμποτζιανή κουλτούρα, όσο και εν γένει για την Ασιατική.
Η Καμπότζη είναι ένας πολύ φιλόξενος τόπος, με μεγάλη ιστορία την οποία αγνοούμε παγκοσμίως. Π.χ. Γνώριζες ότι από το 1975-1979 οι οπαδοί του κομμουνιστικού κόμματος της Καμπότζης κατέλαβαν την εξουσία και μέσα σε μια
τετραετία σκότωσαν 2,5 εκατομμύρια κατοίκους σε σύνολο 8 εκατομμυρίων; Το ένα τρίτο! Μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες στη σύγχρονη ιστορία. Γνώριζες επίσης ότι στην Καμπότζη θα δεις το μεγαλύτερο
συγκρότημα αρχαίων ναών στον κόσμο; Το Angkor Wat χτίστηκε τον 12ο αιώνα και μέχρι σήμερα παραμένει εντυπωσιακό! Εκεί μάλιστα γυρίστηκε και η τριλογία Lara Croft με την Angelina Jolie. Η διαμονή στην Καμπότζη είναι ίσως η ακριβότερη συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Νοτιοανατολικής (ΝΑ) Ασίας. Παρόλα αυτά, διαθέτει σε περίσσεια το στοιχείο φιλοξενίας που συναντάς και στην υπόλοιπη Ασία. Καθαριότητα (πάντα αφήνεις τα παπούτσια/παντόφλες στην είσοδο), άνετα καταλύματα, σύγχρονες εγκαταστάσεις και πολύ γρήγορο internet, είναι μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη διαμονή εδώ.
Τι δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει ως τώρα στα ταξίδια σας;
Δε θα έλεγα ότι έχω αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες. Θα ξεχώριζα σίγουρα το φαγητό, γιατί χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να προσαρμοστεί το πεπτικό μας σύστημα στις συνθήκες μαγειρέματος και στις διαφορετικές πρώτες ύλες. Επίσης, το άγχος με τη Visa. Σε πολλές χώρες υπάρχει διαφορά όταν τις επισκέπτεσαι αεροπορικώς απ’ ότι όταν τις επισκέπτεσαι από τα χερσαία σύνορα. Η διαδικασία έκδοσης Visa σε κάποιες χώρες είναι λίγο διαφορετική και μπορεί να σου δημιουργήσει εφιάλτες και αυτό διότι υπάρχει μεγάλο scam (απάτη) με τη διαδικασία έκδοσης Visa που συναντάς τόσο στο διαδύκτιο, όσο και στα σύνορα από τους ίδιους τους συνοριακούς αξιωματούχους. Τέλος, η περίοδος της βροχόπτωσης. Οι εποχές στις χώρες της ΝΑ Ασίας χωρίζονται σε 2 μέρη, 6 μήνες έντονο ήλιο (περίοδος ξηρασίας) και 6 μήνες έντονων βροχοπτώσεων, μουσώνες και ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτή τη χρονική στιγμή βρισκόμαστε προ των
πυλών της δεύτερης περιόδου (αυτή των βροχοπτώσεων) και αυτό σίγουρα θα κάνει το ταξίδι μου μια μεγαλύτερη πρόκληση.
Πως θα περιγράφατε γενικότερα την όλη αυτή περιπέτεια με
τα ταξίδια σας ;
Οι λέξεις πολλές φορές δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν μία ταξιδιωτική περιπέτεια/εμπειρία. Θα σου περιγράψω όμως ακριβώς το συναίσθημα που ένιωσα όταν προσγειώθηκα και πάτησα για πρώτη φορά το πόδι μου σε Ασιατικό έδαφος. Ένιωσα μια αναζωογόνηση, σα να μου έβαλαν μία μάσκα με οξυγόνο και άρχισα επιτέλους να αναπνέω. Πήρα βαθιά ανάσα, κοίταξα γύρω μου και είπα στον εαυτό μου: «εάν αύριο επέστρεφα στην Ελλάδα, τίποτα δε θα ήταν πάλι το ίδιο».
Αυτή είναι η μαγεία με τα ταξίδια. Σε αλλάζουν από το πρώτο κιόλας λεπτό.
Σας έχει λείψει η Ελλάδα; Πότε πιστεύετε ότι θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψετε;
Ναι ,μου έχει λείψει αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν αισθάνομαι ακόμη έτοιμος να επιστρέψω. Πλέον έχω έναν στόχο και έναν σκοπό, να συνεχίσω να μοιράζομαι εικόνες μέσα από τα ταξίδια μου και να συνεχίσω να εμπνέω όσους με παρακολουθούν, μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων που προβάλλω στο κανάλι μου. Αυτό με γεμίζει. Η κατάλληλη στιγμή φαντάζομαι θα είναι όταν αισθανθώ ότι είμαι πλήρης από τις χώρες εδώ. Και πάλι, δε θέλω να επιστρέψω για να μείνω. Θέλω να συνεχίσω να ταξιδεύω.
Τι θεωρείτε πως θα αλλάξει στην ζωή σας με την επιστροφή σας στην Ελλάδα;
Τίποτα και τα πάντα. Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, η Πάτρα μου και οι άνθρωποι θα είναι ακόμη εκεί. Εγώ όμως θα είμαι τελείως διαφορετικός εσωτερικά. Θέλω να συνεχίσω να ταξιδεύω, πιστεύω σε αυτό και είμαι 100% προσηλωμένος. Φυσικά τα μακροχρόνια ταξίδια έρχονται με κόστη και ειδικά αυτή την εποχή. Δε σκοπεύω όμως να σπαταλήσω ούτε μία παραπάνω μέρα από τη ζωή μου και θέλω να συνεχίσω να μεταδίδω τις ιστορίες μου μέσα από το φακό μου. Η κινητήριος δύναμη ήταν, είναι και θα είναι ο κόσμος που με παρακολουθεί και με στηρίζει.
Πόσο καιρό πριν ξεκινήσετε όλο αυτήν την περιπέτεια αρχίσατε να την οργανώνετε και πως καθορίσατε το μέγεθος του budget σας ;
Δεν οργάνωσα ποτέ αυτό το ταξίδι. Τα μόνα εφόδια που είχα ήταν ένα εισητήριο για Μπαλί και ένα μικρό σακίδιο, ίσα ίσα να χωράει στην καμπίνα του αεροπλάνου για να μην έχω παραπάνω χρεώσεις. Αυτά τα δύο αποδείχτηκαν αρκετά έως τώρα. Το budget με το οποίο ξεκίνησα ήταν 2700 € και ήταν όλα όσα κατάφερα να αποταμιεύσω από την προηγούμενη εργασία μου.Τα χρήματα αυτά με τον τρόπο τον οποίο ταξιδεύω αποδείχτηκαν επαρκή για 5 Ασιατικές χώρες μέσα σε διάστημα 6 μηνών. Φυσικά μου συνέβησαν και αναποδιές οι οποίες μου κόστισαν (χρηματικά). Πλέον, η μοναδική πηγή εισοδήματος έρχεται αποκλειστικά από την έμπρακτη στήριξη του κόσμου.
Δε θα πρότεινα όμως σε κανέναν να κάνει αυτό που έκανα εγώ. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αισθανόμουν τόση ψυχολογική πίεση που έπραξα χωρίς να σκεφθώ τις συνέπειες. Ήθελα απλά να πάρω το σακίδιο μου και να εξαφανιστώ. Και αυτό ακριβώς έκανα. Δε το μετάνιωσα ποτέ και αν το έκανα πάλι, θα το έκανα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Ο ιδιαίτερος τρόπος ζωής των ξένων λαών ,με τους οποίους έχετε έρθει ως τώρα σε επαφή, σας έχουν επηρεάσει
εσωτερικά και αν ναι, με ποιους τρόπους ;
Φυσικά, είναι αδύνατον να μη σε επηρεάσουν ειδικά όταν ταξιδεύεις για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα σου πω κάτι το οποίο δεν περίμενα να πω πριν αρχίσω το ταξίδι μου. Δεν αισθάνθηκα ούτε μία μέρα μόνος στην Ασία.
Εκτός ότι άρχισα να ταξιδεύω με 4 ακόμη φίλους, στο solo travelling έπειτα κατάφερα να κάνω εκατοντάδες άλλους. Όσο περισσότερο ταξιδεύεις, τόσο ο κόσμος μικραίνει και μοιάζει σαν παιδική χαρά για ενήλικες. Στα ταξίδια γνωρίζεις την πραγματικότητα, είναι ο καλύτερος τρόπος ,για να αντιληφθείς τι υπάρχει έξω από το σπίτι σου και έξω από τη χώρα σου. Αυτό που θα δεις είναι αδύνατον να μη σε επηρεάσει, να μη σε κάνει περισσότερο ανεκτικό στη διαφορετικότητα, να μη σε αλλάξει σαν άνθρωπο. Αυτό συνέβη και με εμένα. Με άλλαξε για πάντα και επιπλέον μου έδωσε έναν νέο σκοπό.
Η ενασχόληση με το Youtube πως ξεκίνησε ;Τα ταξίδια σας ήταν ο λόγος που αρχίσατε τα βίντεο στο Youtube;
Τα βίντεο ήταν και είναι ένα χόμπι με το οποίο ήθελα από παλαιότερα να ασχοληθώ. Δε μου έφτανε μόνο να ταξιδεύω, ήθελα να μοιράζομαι τις στιγμές που ζω και θεώρησα πως το YouTube είναι η κατάλληλη πλατφόρμα για να πετύχω αυτό ακριβώς. Εάν δεν άρχιζα τα ταξίδια, δε θα άρχιζα και το YouTube. Για εμένα πλέον είναι αλληλένδετα και αναπόσπαστα μεταξύ τους. Πλεόν αισθάνομαι ότι δε ταξιδεύω μόνος, αλλά με μία κοινότητα η οποία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Εδώ και 60 ημέρες ανεβάζω κάθε μέρα βίντεο στα οποία μοιράζομαι τόσο την καθημερινότητά μου από την Ασία, όσο και ιστορίες ανθρώπων που συναντάω στο δρόμο μου.
Πως ήταν η ζωή σας πριν ξεκινήσετε τα ταξίδια σας;
Ζούσα μέσα σε μία ρουτίνα, σπίτι – δουλειά – σπίτι και την επόμενη ημέρα ξανά το ίδιο και την επόμενη εβδομάδα και τον επόμενο μήνα. Είχα μπει σε έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος στράγγιζε τη δημιουργηκότητά μου και σιγά σιγά το κενό αυτό μεγάλωνε με την πάροδο του χρόνου. Βλέπεις, το γράφημα της ζωής πρέπει να έχει τα πάνω και τα κάτω του, χαρές και λύπες. Όταν δεν έχει τίποτε από αυτά τότε η γραμμή είναι επίπεδη και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό.
Γνωρίζουμε ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους και πέρα από το οικονομικό παράγοντα που παίζει μεγάλο ρόλο, πολλοί άνθρωποι διστάζουν να ταξιδέψουν σε πολύ μακρινές χώρες. Τι συμβουλή θα θέλατε να δώσετε σε αυτούς τους ανθρώπους;
Αρχικά ,θα ήθελα να διαχωρίσω το νόημα της λέξης «ταξίδια» με το νόημα των «διακοπών» προς κατανόηση της απάντησης.
Στις διακοπές πας κάπου οργανωμένα για 5-10 μέρες και μετά επιστρέφεις πίσω, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, όλα είναι προγραμματισμένα. Τα ταξίδια από την άλλη δεν έχουν χρονικό όριο, είσαι μόνος σου να
αποφασίσεις ποια θα είναι η επόμενη πόλη/χώρα που θα επισκεφθείς, σε ποιο κατάλυμα θα διανυκτερεύσεις, τι θα φας. Δεν έχεις κάποιον να σε καθοδηγήσει παρά μόνο το ένστικτό σου. Και αυτή ακριβώς είναι η γοητεία τους. Τους τελευταίους 6+ μήνες που ταξιδεύω στην Ασία δεν αντιμετώπισα ποτέ κάποιον σοβαρό κίνδυνο.
Ήμουν και εγώ «θύμα» αυτής της σκέψης αλλά είχα φίλους (από το εξωτερικό) οι οποίοι με κινητοποίησαν έντονα και έτσι έκλεισα το εισητήριο χωρίς επιστροφή. Δε το μετάνιωσα ποτέ, ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ στη ζωή μου.
Ακούγεται κλισέ αλλά η συμβουλή μου είναι να πιστέψετε πραγματικά στον εαυτό σας, ότι και αν είναι αυτό το οποίο θέλετε να πραγματοποιήσετε. Πολύ συχνά στο κανάλι μου μοιράζομαι ιστορίες νέων ανθρώπων ,οι οποίοι έκαναν αυτή ακριβώς την υπέρβαση. Κάποιοι χώρισαν, κάποιοι άλλοι παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους και άλλοι απλά τα
άφησαν όλα πίσω ένα πρωί. Το κοινό τους στοιχείο ήταν ότι όλοι πίστεψαν στον εαυτό τους. Το πρώτο βήμα είναι πάντα το πιο δύσκολο.
Ποια από τις χώρες που έχετε επισκεφτεί ως τώρα σας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση και ποια θα θέλατε να ξαναεπισκεφτείτε στο μέλλον;
Όλες, ανεξαιρέτως. Εάν έπρεπε να ξεχωρίσω μία χώρα όμως, αυτή θα ήταν το Vietnam. Το Vietnam είναι μια πολύ οργανωμένη, ασφαλέστατη χώρα, η οποία με άφησε σε κάποιες περιπτώσεις με το στόμα ανοιχτό. Μεγάλες πόλεις με πανύψηλα κτίρια, μικρές πόλεις με ιστορία και πανέμορφα τοπία, πολύ καλό φαγητό, φθηνά καταλύματα και σαν χώρα προσφέρει εναλλακτικές για όλα τα γούστα. Αν και το γύρισα όλο, από το βορρά μέχρι το νότο, σε 30
ημέρες, υπάρχουν ακόμη πολλά μέρη τα οποία δεν επισκέφθηκα και θα ήθελα πολύ. Σαν πόλη, ερωτεύτηκα λίγο περισσότερο τη Bangkok γιατί έχει ένα μοναδικό στοιχείο. Η μισή πόλη έχει διατηρήσει την παλιά Ασιατική της ταυτότητα,
όπου συναντά κανείς βουδιστικούς ναούς, μικρά σοκάκια και μία πιο παραδοσιακή Ασιατική τάση. Το άλλο μισό της πόλης είναι υπερσύγχρονο και περιλαμβάνει πανύψηλα κτήρια, υπέργεια μετρό, υπερπολυτελή πολυκαταστήματα και μεγάλους δρόμους. Σίγουρα κάτι που δεν περιμένει να αντικρίσει κάποιος πρώτη φορά στην Ταϊλάνδη.
Τέλος, σε ποιες χώρες έχετε σκοπό να ταξιδέψετε ακόμα;
Δε θέλω να ακουστεί αλαζονικό αλλά αφού με ρωτάς, σε όλες. Λογικό δεν είναι; Όταν αρχίζεις να ταξιδεύεις εθίζεσαι και θες κι άλλο, ακόμη περισσότερο. Ρεαλιστικά και λαμβάνοντας υπόψιν την παρούσα κατάσταση με τον
ιό, θα περιοριστώ στις χώρες τη ΝΑ Ασίας. Σκοπεύω, αφού ανοίξουν τα σύνορα, να συνεχίσω στη νότια
Ταϊλάνδη, μετά Μαλαισία και τέλος Σιγκαπούρη.
Ο Βασίλης Ιγγλέζης στο Youtube: https://www.youtube.com/vasilisinglezis
Τον ευχαριστούμε θερμά για το φωτογραφικό υλικό!