Μπουτάν: Εκεί που βρίσκεται η “Φωλιά της Τίγρης”

9 Νοεμβρίου 2017

Μία χώρα των Ιμαλαΐων που βρίσκεται στον πιο διάσημο δρόμο του κόσμου, τον Αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού. Το Μπουτάν (Bhutan) βρίσκεται στη Νότια Ασία, μεταξύ Ινδίας και Θιβέτ. Ο πληθυσμός του ανεξάρτητου αυτού κράτους ανέρχεται κάτω από 1.000.000 κατοίκους.

Η χώρα του Δράκου των Κεραυνών, όπως ονομάζεται, μέχρι και το 1974 ήταν απροσπέλαστη. Ακόμα και σήμερα, οι Αρχές ελέγχουν απόλυτα πόσοι και ποιοι θα είναι οι τουρίστες, καθώς θέλουν ο πολιτισμός τους και το φυσικό περιβάλλον να παραμείνει αλώβητο.

Οι κάτοικοι είναι αφιερωμένοι στον Βουδισμό, ντύνονται με παραδοσιακές στολές και έξω από τα σπίτια τους υπάρχουν ζωγραφισμένοι φαλλοί για να τιμήσουν τον “Άγιο Τρελό” ή αλλιώς Lama Drukpa Kunley.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε…

 

Γεωγραφικά: Όπως αναφέραμε και παραπάνω το Μπουτάν βρίσκεται μεταξύ Ινδίας και Κίνας, κοντά στο Θιβέτ.

Κλίμα: Λόγω του υψομέτρου, καλό θα ήταν αν ποτέ βρεθείτε εκεί να έχετε ντυθεί αρκετά ζεστά. Το υψόμετρο μπορεί να σας πειράξει και ενδεχομένως να χρειαστείτε μία ημέρα προσαρμογής.

Advertising

Νόμισμα:  Νγκούλτρουμ

Γλώσσα: Ντζόνγκα

Θρησκεία: Βουδισμός

Παραδοσιακό φαγητό: Ema Datshi, είναι ένα είδος σούπας που περιέχει πιπεριές τσίλι και τυρί.

Advertising

Δραστηριότητες: Το Μπουτάν είναι παράδεισος για όσους λατρεύουν τις πεζοπορίες αλλά και την πνευματικότητα και την ενασχόληση με τον εσωτερικό τους κόσμο.

Διαβάστε επίσης  Η ιστορία των θρησκειών 2: Βουδισμός

Πότε να πάτε: Όλο το χρόνο, εκτός από Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο, οπότε έχει αρκετές βροχές. Το χειμώνα, αν είστε τυχεροί, θα δείτε το Μπουτάν χιονισμένο. Επίσης, η κυβέρνηση σας υποχρεώνει να πληρώσετε ημερήσιο φόρο, αλλά και οδηγό-ξεναγό.

 

Η Φωλιά της Τίγρης

Το μοναστήρι Taktsang Palphug ή αλλιώς η “Φωλιά της Τίγρης” είναι ένας ιερός βουδιστικός χώρος, στις απόκρημνες κορυφές της κοιλάδας Paro, σε υψόμετρο 3.120 μέτρα.
Δημιουργήθηκε αρχικά το 1692 ως σπηλιά, όπου ο Γκουρού Ρίνποτσε διαλογιζόταν κατά τον 7ο αιώνα μ.Χ.
Γκουρού Padmasambhava

Σύμφωνα με τον θρύλο,ο Γκουρού Padmasambhava πέταξε στο σημείο πάνω στην ράχη μιας τίγρης και διαλογιζόταν στην σπηλιά για 3 χρόνια, 3 μήνες, 3 ημέρες και 3 ώρες, προκειμένου να υπερνικήσει τους κακούς δαίμονες που κατοικούσαν σε αυτή.

Advertising

Άλλος  μύθος υποστηρίζει ότι, η πρώην σύζυγος ενός αυτοκράτορα, η Yeshe Tsogyal, με τη θέλησή της έγινε μαθήτρια του Γκουρού Padmasambhava, στο Θιβέτ. Μεταμορφώθηκε σε τίγρη και μετέφερε στην πλάτη της τον γκουρού στα απότομα αυτά βράχια. Σε μια από τις σπηλιές διαλογιζόταν και έτσι ο τόπος έγινε ιερός. Στη συνέχεια έγινε γνωστός με το όνομα “η φωλιά της τίγρης”.
 Το μοναστήρι αποτελείται από τέσσερα κύρια κτίρια και χώρους διαμονής για τους μοναχούς. Τα κτίρια που κατασκευάστηκαν στις σπηλιές είναι τέλεια προσαρμοσμένα στο βραχώδες έδαφος.
Σκάλες και μονοπάτια σκαλισμένα στους βράχους και ξύλινα γεφύρια συνδέουν τα κτίρια. 
Κάθε κτίριο έχει βεράντες, που δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν τη θέα. Προκειμένου να φτάσουν στον ναό, οι επισκέπτες πρέπει να προχωρήσουν πεζοί 2-3 διασχίζοντας πανέμορφα, σκοτεινά πευκοδάση. 
Ένα μελανό κομμάτι της ιστορίας του είναι ότι, το 1998 ξέσπασε πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα, στο κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος, που περιείχε πολύτιμα έργα ζωγραφικής, έργα τέχνης και αγάλματα. Ένας μοναχός πέθανε από την πυρκαγιά. Μετά από εντατικές προσπάθειες, το συγκρότημα ανακαινίστηκε το 2005.

Σημαντικά Αξιοθέατα

Tsechu : Αξίζει να δει κανείς το δημοφιλές φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην κοιλάδα Raro, προς τιμήν του Γκουρού Padmasambhava, γνωστό ως Tsechu κατά τον Μάρτιο ή Απρίλιο. Εκεί θα δείτε πολύχρωμες στολές και δράκους, σε έναν απίστευτο χορό που θα σας παρασύρει.
 
Dzongs: Tο πιο ευδιάκριτο αρχιτεκτονικό στοιχείο της χώρας. Αυτές οι τεράστιες λευκές ακροπόλεις χρησιμεύουν ως διοικητικά κέντρα των 20 περιοχών που εξουσιάζουν με σκοπό την εστίαση της κοσμικής και θρησκευτικής αρχής σε κάθε μια περιοχή, όπου εμπεριέχονται και τα μοναστήρια.
 
 Πουνάκα: Φυσικά μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε και να περπατήσετε στην Πουνάκα, όπου εκεί θα θαυμάσετε την Μπουτανική Αρχιτεκτονική. Εκεί φυσικά θα θαυμάσετε τα σπίτια με τους ζωγραφισμένους φαλλούς απέξω, καθώς σύμφωνα με τις παραδόσεις, βοηθά τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν.
Θίμφου-Buddha Dordenma: Δε νοείται να μην επισκεφτείτε την πρωτεύουσα του Μπουτάν, την πόλη που κατοικεί και η βασιλική οικογένεια και φέρνει έναν κοσμοπολίτικο αέρα. Επίσης, το τεράστιο άγαλμα του Βούδα που υπάρχει στις παρυφές της πόλης, από μπρούτζο και χρυσό, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγάλματα του είδους του, στον κόσμο.
Το Μπουτάν, αν και μόλις το 2008 απέκτησε πρόσβαση στο ίντερνετ και κατά συνέπεια επαφή με λίγο περισσότερους τουρίστες, καθώς όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι περιορισμένα από την κυβέρνηση.
Είναι λοιπόν, ένα μέρος που αναμφισβήτητα πρέπει να επισκεφτεί κανείς για να θαυμάσει όλη αυτή την πολιτιστική κληρονομιά και όλα αυτά τα παρθένα τοπία, καθώς η βλάστηση είναι πλούσια σε δέντρα και λουλούδια.
Είναι ένα μέρος, όπου οι μελωδίες από τις ψαλμωδίες, ακόμα και να μην είσαι βουδιστής, θα σε παρασύρουν σε ένα άλλο κόσμο, αυτόν της γαλήνης.
info:
www.wikipedia.com
www.kingdomofbhutan.com
www.lonelyplanet.com
www.nationsonline.org

 

Διαβάστε επίσης  Βέροια: η Βασίλισσα του βορρά

 

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η μαγεία ως κοινωνικό φαινόμενο

Η μαγεία ως κοινωνικό φαινόμενο έχει συνδεθεί ιστορικά με την

Οι καλύτερες ταινίες του 2024: Τις είδαμε και στις προτείνουμε!

Το 2025 είναι εδώ και πολλά υποχόμενο με προβολές, νέες