Η Χίος, το πέμπτο σε έκταση μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, έχει ταυτίσει το όνομα του με την παραγωγή μαστίχας και όχι τυχαία. Αλλά αν την επισκεφτείς και την εξερευνήσεις θα σου αποκαλύψει όλες τις ομορφιές της και είναι πολλές!
Φτάνοντας στο λιμάνι, αντικρίζεις κατά μήκος της τεράστιας παραλίας πολλά καταστήματα εστίασης που σε περιμένουν να ξεκουραστείς από το ταξίδι απολαμβάνοντας έναν ελληνικό καφέ με ένα λουκούμι μαστίχας για κέρασμα. Ξεκίνησε την περιήγηση σου από τη βόρεια πλευρά του λιμανιού, όπου θα συναντήσεις το Κάστρο, άγρυπνος φρουρός της πόλης από την εποχή της Γενουατοκρατίας (1346 -1566 μ.Χ.). Το Κάστρο κατοικείται και περπατώντας στα πετρόκτιστα σοκάκια με τα καλοδιατηρημένα σπίτια και τα χαγιάτια, θα μεταφερθείς σε μία άλλη εποχή. Πριν ξεκινήσεις την ξενάγηση σου στα ενδότερα του νησιού, επιβάλλεται και μία επίσκεψη στην Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκης της Χίου “Κοραής” που είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες της Ελλάδας.
Αξιοθέατα στα βόρεια της Χίου
Αφήνοντας πίσω την Χώρα και συνεχίζοντας βόρεια, θα συναντήσεις τους Μύλους. Είναι χτισμένοι σε ένα λιμενοβραχίονα στην περιοχή Ταμπάκικα και θυμίζουν κάτι από το παρελθόν της βιομηχανίας κατεργασμένων δερμάτων που άκμασε στο νησί στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Πολύ κοντά στη Χώρα το παραθαλάσσιο χωριό Βροντάδος που είναι γνωστό για τον ρουκετοπόλεμο που γίνεται το Πάσχα και η Δασκαλόπετρα, το σημείο που όπως λέει η παράδοση αγόρευε ο Όμηρος. Θαυμάζοντας τη γαλάζια διαδρομή που σε ακολουθεί σε κάθε βήμα σου περνάς τον Παντουκιό και αξίζει να κάνεις την δεύτερη στάση για φαγητό και ουζάκι στην πανέμορφη Λαγκάδα, έναν κατάφυτο με πεύκα, γραφικό χωριό που βρίσκεται προστατευμένο στην αγκαλιά ενός μικρού κόλπου αγναντεύοντας τις Οινούσες. Από εδώ ξεκινούν καθημερινά καΐκια για να σε περάσουν απέναντι σε μόλις 20 λεπτά. Η διαδρομή στα βόρεια συνεχίζεται για τα Καρδάμυλα, το χωριό που χαρακτηρίζεται από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και τα σπίτια του που είναι χτισμένα κυρίως από πέτρα. Επίνειο του χωριού το Μάρμαρο, όμορφη παραλία με ταβέρνες και ουζερί.
Το μεγαλύτερο χωριό της βορειοδυτικής πλευράς του νησιού είναι η Βολισσός, η οποία κατά τον Θουκυδίδη θεωρείται η γενέτειρα του Ομήρου. Ο Μάναγρος, τα Μαγεμένα, η Γωνιά, τα Λιμνιά (λιμάνι το οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκά με το νησί των Ψαρών), τα Λευκάθια, η Λήμνος, η Λάμσα, είναι παραλίες του χωριού που βυθίζονται στην μπλε θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους. Μόλις 6 χλμ από τη Βολισσό βρίσκεται η μονή, το προσκύνημα και η παραλία της Αγίας Μαρκέλλας, πολιούχος του νησιού. Στις 22 Ιουλίου που είναι ημέρα επίσημης αργίας για το νησί, χιλιάδες πιστοί έρχονται από διάφορα σημεία του νησιού αλλά και της Ελλάδας για την εορτή της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος, προστάτιδας της Χίου.
Ο “Μυστράς του Αιγαίου”
Κατεβαίνοντας στα κεντρικά του νησιού, ανταμώνεις τον «Μυστρά του Αιγαίου» το χωριό Ανάβατος. Δίκαια έχει χαρακτηρισθεί έτσι αυτός ο μικρός οικισμός, που σήμερα είναι σχεδόν ερημωμένος χωρίς μόνιμους κατοίκους, γιατί η πόλη είναι χτισμένη σε ένα βράχο, 450 μέτρα από τη θάλασσα με απόκρημνες πλευρές και τα σπίτια είναι κατασκευασμένα από γκρί πέτρα με επίπεδες σκεπές και χαμηλές πόρτες. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων συναντάς τα Αυγώνυμα, έναν κουκλίστικο, πετρόχτιστο χωριό που αν έχεις την τύχη να βρεθείς εκεί όταν δύει ο ήλιος, θα αντικρίσεις το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα με θέα τα Ψαρά.
Στην ιστορία του νησιού της Χίου, δύο μεγάλα γεγονότα την τραυμάτισαν θανάσιμα. Η σφαγή της Χίου από τους Τούρκους το 1822 και ο φονικός σεισμός του 1881. Η εκκλησία του Άγιου Μηνά αποκαλύπτει στην έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενεί την καταγραφή ιστορικών ντοκουμέντων και το χρονικό της σφαγής, αφού μέσα στην εκκλησία και στα πηγάδια του ναού, σφαγιάστηκαν περίπου 3000 γυναίκες και παιδιά που είχαν φτάσει εκεί για να βρουν καταφύγιο από την τούρκικη οργή.
Η Νέα Μονή, που έχει χαρακτηρισθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς και προστατεύεται από τον Unesco, γνώρισε και αυτή μεγάλες λεηλασίες το 1822 από τους Τούρκους και ο σεισμός του 1881 προκάλεσε την κατάρρευση του τρούλου, της αψίδας του ιερού του καθολικού όπως επίσης και την καταστροφή πολλών μωσαϊκών.
Μαστιχοχώρια
Φτάνοντας στη Νότια Χίο, τα Μαστιχοχώρια έχουν την τιμητική τους. Ολυμποί, Μεστά, Αρμόλια, Πυργί, Καλαμωτή και στρέμματα από μαστιχόδεντρα απλώνονται μπροστά σου. Το Πυργί με τα «χτιστά» του σχέδια, ξεχωρίζει για την αισθητική και την ομορφιά του. Τα Μεστά ένα ξεχωριστό καστροχώρι με γκρίζα πέτρα, έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο και σε οδηγεί σε άλλες εποχές.
Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς το καλαίσθητο Μουσείο Μαστίχας Χίου όπου θα δεις και θα μάθεις όλη την ιστορία αυτού του μοναδικού ελληνικού προϊόντος που καλλιεργείται στο νησί από τον 13ο αιώνα. Και βέβαια μην φύγεις από το νησί αν δεν κολυμπήσεις στα Μαύρα Βόλια, την ξακουστή παραλία της Χίου που οι ντόπιοι την αποκαλούν και Μαύρο Γυαλό , από τα χαρακτηριστικά μαύρα, γυαλιστερά βότσαλα που είναι στρωμένα σε όλο το μήκος της παραλίας.
Μεγάλο το οδοιπορικό στη Χίο, ένα νησί που είναι γνωστό για την μαστίχα του αλλά οι ομορφιές του είναι πολλές και απρόβλεπτες, αρκεί να έχεις διάθεση να τις εξερευνήσεις!