Οι κορυφές του Μπουτάν και ο μόνος ορειβάτης που τις βαδίζει

κορυφές του Μπουτάν
Πηγή εικόνας: theguardian.com

Από τις κορυφές των Άνδεων μέχρι τις ιερές κορυφές του Μπουτάν στα Ιμαλάια. Από τις Άλπεις μέχρι το Κιλιμάντζαρο στην Αφρική. Τεράστια και επικίνδυνα βουνά υποδέχονται πολλούς επισκέπτες που επιθυμούν να τα ανέβουν. Οι ορειβάτες σε όλο τον κόσμο θέτουν στόχους  να ανέβουν σε δύσκολες κορυφές. Κάποιοι το καταφέρνουν. Δαπανούν πολλά χρήματα ώστε να οργανώσουν τα πάντα, όπως να πληρώσουν άδειες και εξοπλισμό.

Αυτές οι ορειβατικές αποστολές είναι ιδιαίτερα ακριβές. Για παράδειγμα για την έκδοση άδειας ανάβασης στις αρχές της εκάστοτε χώρας. Η ανάβαση στη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ, μπορεί να κοστίσει από 35.000 έως και 100.000 δολάρια. Σε αυτό το ποσό είναι και η άδεια αυτή που κοστίζει 11.000 δολάρια. Με άλλα λόγια οι λάτρεις των αποστολών σε μεγάλο υψόμετρο ενισχύουν με έναν διαφορετικό τρόπο την οικονομία μιας χώρας.

Από την άλλη πλευρά, σε μια λιγότερο γνωστή χώρα, το Μπουτάν, υπάρχει ένα όχι και τόσο γνωστό βουνό το Γανγκάρ Πουένσουμ (Gangkar Puensum). Βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Θιβέτ, στη νότια Ασία και έχει υψόμετρο του αγγίζει τα 7.570 μέτρα (24.863 πόδια).

κορυφές του Μπουτάν
Πηγή εικόνας: nathab.com
Γιατί αξίζει να αναφερθεί αυτό;

Είναι το ψηλότερο βουνό που δεν έχει ανέβει άνθρωπος στον κόσμο. Το ψηλότερο βουνό στο Μπουτάν και η 40η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο. Πράγματι, υπάρχουν ακόμη υψηλότερες κορυφές από αυτήν που έχει πατήσει άνθρωπος μέχρι τώρα, όπως το  Έβερεστ στα 8.848 μ. στα σύνορα Νεπάλ και Κίνας, το Κ2 στα 8.611 μ. στο Πακιστάν και πολλά άλλα.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Τζούνο: Η καρδιά του χειμώνα χτυπά στην Αλάσκα
Ad 14

Πιο συγκεκριμένα το Μπουτάν άνοιξε τις πόρτες του στην ορειβασία μόλις το 1983. Έγινε, δηλαδή, μια σειρά αποστολών, κάποιες προσπάθειες μεταξύ 1985 και 1986. Αλλά κατέληξαν όλες σε αποτυχία λόγω ελλιπής χαρτογράφησης του βουνού. Η απόφαση να επιτραπεί η ορειβασία σαν εμπορική ενασχόληση δεν κράτησε πολύ. Λίγο αργότερα το 1994, η κυβέρνηση απαγόρευσε την αναρρίχηση σε βουνά υψηλότερα από 6.000 μέτρα (20.000 πόδια) από σεβασμό στις τοπικές πνευματικές πεποιθήσεις σχετικά με τις βουνοκορφές.

κορυφές του Μπουτάν
Πηγή εικόνας: dailybhutan.com

Όλα αυτά τα χρόνια στο Έβερεστ οι υπεράριθμες αποστολές έχουν αντίκτυπο στο φυσικό τοπίο. Κατά συνέπεια οι κάτοικοι του Μπουτάν γνωρίζοντας για τις συνέπειες του τουρισμού στις κορυφές του Νεπάλ, αποφάσισαν να σώσουν τα βουνά τους. Ωστόσο η χώρα φιλοξενεί 140 κορυφές άνω των 7.000 μέτρων. Συνεπώς δεν είναι η μόνη κορυφή που είναι κλειστή προς τους ορειβάτες.

κορυφές του Μπουτάν
Πηγή εικόνας: indiatvnews.com

Το 1998 μια ορειβατική ομάδα από την Ιαπωνία προσπάθησε να ανέβει αυτό το βουνό προσεγγίζοντας το από το Θιβέτ εφόσον η Κίνα διεκδικεί τη μισή κορυφή. Όμως το Μπουτάν δεν το δέχτηκε και η ορειβατική ομάδα αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθεια της.

Η εξαίρεση
κορυφές του Μπουτάν
Πηγή εικόνας: documentary.org

Παρ’ όλα αυτά, ο Phuntsho Tshering, ειδικός στους παγετώνες του Μπουτάν είναι ο μοναδικός εξουσιοδοτημένος ορειβάτης που μπορεί και βαδίζει στα ψηλότερα επίπεδα της χώρας. Ο ειδικός αυτός παγετολόγος περνάει μήνες μακριά από την οικογένεια του. Ο ρόλος του είναι να κάνει μετρήσεις σχετικά με το πόσο γρήγορα λιώνουν οι πάγοι στα ιερά βουνά των Ιμαλαΐων. Αν και ο ίδιος έχει το ελεύθερο να σκαρφαλώνει για επιστημονικό σκοπό, οι υψηλές κορυφές του Μπουτάν συνεχίζουν να μην είναι ανοιχτές στο ορειβατικό κοινό.

Διαβάστε επίσης  Ταξιδεύοντας στο άγνωστο με 5+1 κρυμμένα νησιά της Ελλάδας

 

Πηγές:

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

20 παράξενα γεγονότα από την ιστορία

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά σε όλους

Indie Films: Είναι overrated ο ανεξάρτητος κινηματογράφος;

Οι indie ταινίες, aka ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, έχουν πολλά χαρακτηριστικά