Στεμνίτσα: Όταν η απόδραση συναντά την ιστορία…

Σχετική εικόνα

Χτισμένη στο Μαίναλο σε ύψος 1100 μέτρων και ακριβώς πάνω από το φαράγγι του ποταμού Λούσιου, συνδέοντας τη Δημητσάνα με το Ελληνικό, η Στεμνίτσα είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985. Ως παραδοσιακός οικισμός αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο για την φυσική της ομορφιά και θέση άλλα κυρίως για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα πέτρινα αρχοντικά της, την θέα προς το φαράγγι, τα γραφικά καλντερίμια της, τις παλιές της εκκλησιές και τα παραδοσιακά της καταστήματα.

Επιβλητικά πυργόσπιτα και αρχοντικά, πέτρινα μονοπάτια, εκκλησίες και εξωκλήσια, βρύσες, γεφύρια, πλούσια βλάστηση και μια ζωντανή πλατεία γεμάτη καφενεία και ταβέρνες συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας. Η Στεμνίτσα αποτελεί δημοφιλή βάση διαμονής στην περιοχή, με ωραίους και προσεγμένους  ξενώνες αλλά και κλασική στάση για φαγητό (υπέροχες χυλοπίτες) ή γλυκό (εξαιρετικά μυγδαλάτα) στην πλατεία σε ένα σκηνικό που σε μεταφέρει σε βυζαντινά μονοπάτια!

Σχετική εικόνα

Advertisements
Ad 14

Η Στεμνίτσα είναι μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της Αρκαδίας και διαθέτει πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κατά την αρχαιότητα στην θέση της βρισκόταν η αρχαία πόλη Υψούς, όπου αρχίζει και η ιστορία της. Στα μέσα του 7ου μ.Χ. αιώνα παίρνει το όνομα Στεμνίτσα το οποίο σημαίνει δασώδης περιοχή και έχει σλάβικη προέλευση. Τόπος με μεγάλη ιστορία, κηρύχθηκε πρώτη πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας, ενώ  στις 26 Μαΐου 1821 , εδώ συστάθηκε  η Α’  Πελοποννησιακή Γερουσία.   Η μακρόχρονη παράδοση στην τέχνη των μετάλλων,  γέννησε την σπουδαία Δημόσια Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας  και ανέδειξε σπάνια επαγγέλματα και τέχνες όπως χαλκωματάδες, σιδηρουργούς και χρυσοχόους.

Διαβάστε επίσης  Ανοιξιάτικη απόδραση στο Άμστερνταμ με φόντο τις πολύχρωμες τουλίπες του

Αποτέλεσμα εικόνας για λαογραφικό μουσείο στεμνίτσας

Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στεγάζεται σ’ ένα επιβλητικό πέτρινο κτίριο στο κέντρο του χωριού, συνεχίζοντας την παραδοσιακή τέχνη, εξ ου και τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που διαθέτει το χωριό, όπου μπορείτε να αγοράσετε χειροποίητα κοσμήματα αλλά και αντίγραφα σπάνιων νομισμάτων.

Αξίζει να επισκεφτείτε τον Μαίναλο για το υπέροχο ελατόδασος και φυσικά για το ανακαινισμένο χιονοδρομικό κέντρο που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για ιδανικές χειμερινές αποδράσεις. Τον Λούσιο ποταμό αντικρίζοντας πλούσια πανίδα και μοναδικά τοπία με πέτρινα γεφύρια και νερόμυλους. Το Λαογραφικό Μουσείο όπου φιλοξενούνται σπάνιες αναπαραστάσεις παραδοσιακών εργαστηρίων. Φυσικά την πασίγνωστη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας αλλά και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται 2 χιλ. έξω από τη Στεμνίτσα και κτίστηκε τον 15ο αιώνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για μαιναλος χιονοδρομικο

Info: http://www.xenones-arcadia.gr/

Πως θα φτάσετε:

Οδικώς: Η Στεμνίτσα απέχει από την Τρίπολη 42 χλμ και από την Αθήνα 240 χλμ.

Από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου με κατεύθυνση προς την Τρίπολη στρίβουμε δεξιά προς Βυτίνα. Μετά τα διόδια της Νεστάνης και τη σήραγγα του Αρτεμισίου στο 56ο χιλιόμετρο, στην Καρκαλού στρίβετε αριστερά προς Δημητσάνα. Η διαδρομή είναι γραφική και ευχάριστη. Μετά την Δημητσάνα και σε απόσταση 10 χλμ. θα συναντήσετε την Στεμνίτσα.

Από την Τρίπολη μπορείτε να ακολουθήσετε και μια άλλη διαδρομή. Μέσω Χρυσοβιτσίου και διασχίζοντας το ελατόδασος του Μαινάλου μπορείτε να φτάσετε στην Στεμνίτσα.

 

Ακούω στο όνομα Χρήστος Κουκουζέλης αλλά για τους πολύ φίλους γυρνάω και στο Zelis! Πρώην έφηβος και ανήσυχο μυαλό που του αρέσει να καταπιάνεται με τα πάντα και με τον εαυτό του στο καθρέπτη! Γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω και εργάζομαι στην Αθήνα σε νομικό τμήμα και η μεγάλη μου αδυναμία είναι η οικογένεια μου! Ταξίδια, καλό φαγητό, πολιτισμικές εκδηλώσεις και αθλητισμός είναι το καρέ του άσσου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Fall Guy

The Fall Guy: Ο κασκαντέρ που με αγάπησε

Στις αίθουσες έφτασε η νέα κωμωδία δράσης από τον σκηνοθέτη
Ύψιλον Θεσσαλονίκη

Ύψιλον: Ο Hot Προορισμός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το Ύψιλον, το “all day μαγαζί” στο κέντρο της πόλης