Παιδιά και Τεχνολογία: Πότε είναι έτοιμα για ασφαλή χρήση της;

παιδιά

Σε έναν κόσμο ο οποίος καθημερινά βομβαρδίζεται από έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και μηνυμάτων, μέσω των πλέον αναπτυσσόμενων μέσων επικοινωνίας, ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητές και ψυχολόγους αλλά και πολλές οικογένειες, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την χρήση της τεχνολογίας στην Νέα Ηλικία. Καθημερινά παρατηρούμε ότι τα σημερινά παιδιά καθώς και οι έφηβοι χρησιμοποιούν διάφορες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την επίτευξη της επικοινωνίας με τους φίλους τους. Μέσα όπως  Facebook, το Instagram, το Tik Tok, το Snapchat αποτελούν αγαπημένες τους επιλογές. Ωστόσο, οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο είναι πολλοί, γι’ αυτό το λόγο τα παιδιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την τεχνολογία χωρίς  τον απαραίτητο έλεγχο από τους γονείς.

Πότε όμως μπορούμε να πούμε ότι τα παιδιά είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια την τεχνολογία;

Ακολουθούν κάποια βασικά (αλλά τις περισσότερες φορές αμελητέα) πράγματα που πρέπει να έχουμε όλοι στο νου μας:

Advertising

Advertisements
Ad 14

 Αξιολογούμε την ωριμότητα του παιδιού

Βλέπουμε τη γενική συμπεριφορά του παιδιού. Πιστεύουμε ότι μπορεί να χειριστεί καταστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη χρήση smartphone ή Facebook; Μπορεί να χειριστεί σωστά τις σχέσεις με κάποιον ξένο ή άσχημες συμπεριφορές εναντίον του (π.χ bullying);

Προσπαθούμε να καταλάβουμε τον κόσμο του παιδιού

Εάν το παιδί, μας πει ότι όλοι οι φίλοι του έχουν smartphone, πρέπει να το σκεφτούμε πολύ καλά πριν προβούμε στην αγορά ενός τέτοιου μέσου. Για πολλά παιδιά, από ψυχολογικής απόψεως και μόνο, το γεγονός ότι όλοι οι φίλοι τους κάνουν κάτι, είναι πολύ σημαντικό. Στην εποχή μας, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με πολλές δραστηριότητες και να συναντούν τους φίλους τους εκτός σχολείου. Επομένως, η τεχνολογία σε αυτή την περίπτωση προσφέρει έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους. Εάν το παιδί διαφέρει από τους συνομηλίκους του, όσον αφορά στη χρήση της τεχνολογίας, μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και σε κοινωνική απομόνωση. Επομένως, μπορούμε να του επιτρέψουμε να χρησιμοποιεί τεχνολογικά μέσα με ασφάλεια και έλεγχο.

Διαβάστε επίσης  Εσύ Googlάρεις τι έχεις;
Advertising

Μιλάμε με άλλους γονείς

Είναι καλό να επικοινωνούμε με τους γονείς των φίλων των παιδιών μας, για να βλέπουμε την τακτική που ακολουθούν. Το ιδανικό είναι να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των γονέων, ώστε να υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση. Όλοι οι φίλοι των παιδιών θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τους ίδιους ελέγχους.

Ποιά θεωρείται πως είναι η κατάλληλη ηλικία για κάθε τεχνολογικό μέσο;

παιδιά

Advertising

Το Διαδίκτυο

Τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και κάτω, δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο χωρίς την άδεια του γονέα. Η χρήση ενός λογισμικού γονικού ελέγχου, που περιορίζει την πρόσβαση των παιδιών σε ακατάλληλο υλικό, είναι απαραίτητη. Ο υπολογιστής πρέπει να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο στο σπίτι για να υπάρχει η δυνατότητα άμεσου ελέγχου.

Τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα social media, όπως το Facebook, έχουν όρια ηλικίας. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει πολλά παιδιά κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Τα μικρά παιδιά μπορεί να εκτεθούν σε ακατάλληλο υλικό και συμπεριφορές. Όμως, συχνά δεν έχουν ωριμότητα για να χειριστούν τέτοιο υλικό και καταστάσεις πριν τα 13-14.

Advertising

Εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και SMS

Τα παιδιά στην προεφηβεία, που έχουν δείξει κάποια ωριμότητα, μπορεί να είναι σε θέση να στέλνουν μηνύματα και να χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές. Ωστόσο, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά και να αναφέρουν αμέσως οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά.

Διαβάστε επίσης  Ένα νέο βιονικό μάτι δίνει ελπίδα

Κινητά νέας τεχνολογίας (Smartphones)

Όσον αφορά στη χρήση smartphones, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θέλουμε το παιδί να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο. Πρέπει να γνωρίζουμε όλες τις λειτουργίες του τηλεφώνου και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τις χρησιμοποιεί το παιδί (συχνά υπάρχουν προβλήματα με αδιάκριτες φωτογραφίες). Ορισμένα σχολεία απαγορεύουν τα κινητά τηλέφωνα. Μην ξεχνάμε όμως και την κρυφή όψη του GPS και πως μπορεί το συγκεκριμένο εργαλείο να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Έχετε άραγε αναρωτηθεί αν θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθεί το παιδί σας ανά πάσα ώρα και στιγμή, έχωντας τεθεί σε λειτουργία ο εντοπιστής θέσης του κινητού σας;

Advertising

παιδιά

Το πότε είναι έτοιμα τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία δεν έχει να κάνει τόσο με την ηλικία, όσο με την ωριμότητα. Αυτό μπορεί να αξιολογηθεί μόνο με την παρατήρηση της γενικής συμπεριφοράς του παιδιού και τη συζήτησή μαζί του. Σε κάθε περίπτωση, όσο ώριμο και αν είναι το παιδί, πρέπει να υπάρχουν όρια στη χρήση και γονικός έλεγχος.

Ονομάζομαι Αντωνίου Διονύσης, πτυχιούχος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με ειδίκευση στην Εφαρμοσμένη Υπολογιστική Ρευστομηχανική. Κατοικώ στον Κάλαμο Αττικής, ένα ειδυλλιακό χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα. Από μικρός το πάθος μου για την εξερεύνηση του Διαστήματος ήταν ένας από τους βασικότερους παράγοντες που με οδήγησε στον χώρο των τεχνολογικών επιστημών. Λατρεύω τα βιβλία και τα ταξίδια προσπαθώντας μέσα από αυτά να ιχνυλατίσω τις μυστικές διαδρομές του κόσμου, με όλα τα αινίγματα που αυτός περιέχει.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι μυστηριώδεις τσάντες των αρχαίων πολιτισμών

Οι μυστηριώδεις τσάντες των αρχαίων πολιτισμών

Ο συμβολισμός είναι η σημαντικότερη μορφή επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων

Βία στην τηλεόραση: Επιδράσεις στα παιδιά

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο με τίτλο Βία στην