Tο Εθνικό Θέατρο τίμησε τον αναμορφωτή του Νίκο Κούρκουλο

Νίκο Κούρκουλο

Tο Εθνικό Θέατρο τίμησε τον αναμορφωτή του Νίκο Κούρκουλο, επ’ ευκαιρία των 10 χρονών από τότε που έφυγε.

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30/1, στο Εθνικό Θέατρο, βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο Κούρκουλο με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατό του.

Ηταν μια “γιορτή” για το σπουδαίο ηθοποιό και επί σειρά χρόνων Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΕΘ.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προβολή ωριαίου video που ετοίμασαν ο κινηματογραφιστής Γιώργος Ζώης και η ομάδα του, που αφορούσε στο έργο και στη ζωή του Νίκου Κούρκουλου.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σε αυτό το ιδιαίτερα ενδιαφέρον  και καλαίσθητο αφιέρωμα, φωτίστηκαν πλευρές γνωστές κι άγνωστες του Νίκου Κούρκουλου, μίλησαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ηθοποιοί, σκηνοθέτες (από το θέατρο και τον κινηματογράφο), καθώς επίσης στενοί του συνεργάτες και φίλοι.
 
Η βραδιά, ολοκληρώθηκε  στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλλερ, όπου εγκαινιάστηκε έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τις θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες του Νίκου Κούρκουλου και που επιμελήθηκε ο Διονύσης Φωτόπουλος.

Η έκθεση φωτογραφίας θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από την Τρίτη 31/1 έως και την Κυριακή 5/2, 17.00-20.00

Το Εθνικό τίμησε τον Νίκο Κούρκουλο

 

Το Εθνικό Θέατρο τίμησε τον Νίκο Κούρκουλο

Advertising

 

Το εθνικό θ΄έατρο τίμησε τον Νίκο Κούρκουλο

 

Ο Νίκος Κούρκουλος (Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 1934 – 30 Ιανουαρίου 2007) ήταν Έλληνας ηθοποιός. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στο πλευρό του Μάνου Κατράκη, από την οποία αποφοίτησε το 1958.

Την πρώτη θεατρική του εμφάνιση έκανε στο έργο «H κυρία με τις καμέλιες» με τον θίασο Λαμπέτη – Xορν (1958-59). Η θεατρική του πορεία στη συνέχεια έχει ως εξής: 1959-60: Συμμετοχή στο θίασο Βεργή στο έργο «Nίκη χωρίς φτερά». 1964: «Πύργος» του Φραντς Kάφκα και «Iούλιος Kαίσαρ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. 1967: «Ποτέ την Kυριακή» («Ίλια Nτάρλιγκ») στις H.Π.A., σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν με τη Μελίνα Μερκούρη, παράσταση για την οποία κέρδισε την υποψηφιότητα για το Βραβείο Tony. 1971: «H Δίκη» του Φραντς Kάφκα. 1972: Συγκροτεί δικό του θίασο. Ανεβάζει το «Tάνγκο» του Σλ. Mρόζεκ. 1974: Δημιουργεί το θέατρο «KAΠΠA» όπου στεγάζει τον θίασό του. 1975: «Όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. 1976: «O Γλάρος» του Άντον Tσέχοφ. 1982: «Oιδίποδας τύραννος» του Σοφοκλή. 1983: «Aνταπόκριση» του Oύγκο Mπέτι. 1986: «Ψηλά από τη Γέφυρα» του Άρθουρ Mίλερ. 1987: «Στη Φωλιά του Kούκου» του Nτέιλ Bάσερμαν. 1988: Σκηνοθέτησε το «Φτωχέ μου φονιά» του Πάβελ Kόχουτ. 1992:

Διαβάστε επίσης  Κωνσταντίνος Αρνόκουρος: "Η 'κυρία του Μαξίμ' είναι μια υπέροχη φαρσοκωμωδία"

Tελευταία εμφάνιση στο θέατρο, με τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή, στην Eπίδαυρο. 1993: Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου. 1994: Kαλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου.

Ίδρυσε την Πειραματική Σκηνή και το Εργαστήρι Ηθοποιών, έθεσε σε μόνιμη λειτουργία την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου, ενώ στις καινοτομίες του καταγράφηκε και η τεράστια επιτυχία του μιούζικαλ «Βίρα τις άγκυρες» των Β. Παπαθανασίου – Μ. Ρέππα, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, ως το πρώτο μουσικό έργο στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, αφιερωμένο στην ελληνική επιθεώρηση.

Advertising

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεπάλ Εθελοντισμός

Νεπάλ: ένας προορισμός με σκοπό και υποστήριξη

Το Νεπάλ, η χώρα των Ιμαλαΐων, είναι ένας προορισμός

Έρωτας ή τίποτα: Συμβιβασμός ή ανατροπή;

Με αφορμή το νέο βιβλίο του παιδοψυχίατρου και ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη