Μέσα από τα έργα ενός συγγραφέα μπορούμε να αντλήσουμε φράσεις, που μας χαρακτηρίζουν. Οι φράσεις αυτές μπορούν να μας κάνουν πιο δυνατούς στο χρόνο. Να δούμε διαφορετικά τη ζωή. Να μας αλλάξουν ως ανθρώπους. Αρκετές από τις φράσεις που μας σημάδεψαν τις κρατάμε σαν ένα ακριβό φυλαχτό. Από αυτές πολλές φορές μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη για να προχωρήσουμε. Οι φράσεις αυτές δεν είναι τίποτα από μικρά ή μεγάλα αποφθέγματα ενός συγγραφέα. Τα αποφθέγματα αυτά που μας συντροφεύουν μπορούν να αναφέρονται στη ζωή, στις σκέψεις ή ακόμα στα συναισθήματα μας.
Αποφθέγματα για τη ζωή και όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε από διάφορα έργα συγγραφέων. Ένας από τους είναι και γερμανόφωνος συγγραφέας Φρήντριχ Ντύρρενματ. Ο Φρήντριχ Ντύρρενματ γεννημένος στην Ελβετία ανήκει στους συγγραφείς που ανανέωσαν το γερμανικό θέατρο. Ο Φρήντριχ Ντύρρενματ μας χάρισε σπουδαία έργα τόσο θεατρικά όσο και αστυνομικά μυθιστορήματα, κριτικά δοκίμια. Μερικά από τα έργα του είναι «Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας», «Φυσικοί», «Λαβύρινθος» κ.α.
Κάποια από τα αποφθέγματα του Φρήντριχ Ντύρρενματ που ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε είναι τα εξής:
«Τα συναισθήματα δεν έχουν θέση στο εμπόριο εκτός κι αν κάνεις εμπόριο με αυτά.»
Σύμφωνα με συγκεκριμένο απόφθεγμα του τα συναισθήματα δεν τα εκμεταλλευόμαστε, αλλά τα βιώνουμε χωρίς να περιμένουμε κάποιο αντάλλαγμα.
«Η τέχνη της κουζίνας, όταν κάποιος την κατέχει πλήρως, είναι το μοναδικό ανθρώπινο προσόν για το οποίο μόνο καλά πράγματα μπορούμε να πούμε.»
Μόνο καλά λόγια για οποιαδήποτε επιτυχία!
«Υπάρχουν σκέψεις που δεν πρέπει να σκεφτόμαστε.»
Με το δικό του τρόπο ο Φρήντριχ Ντύρρενματ μας υπενθυμίζει να σκεφτόμαστε θετικά.
«Ένας συγγραφέας δεν λύνει προβλήματα. Τα αφήνει να αναδυθούν.»
Τη λύση για κάθε πρόβλημα μας πρέπει να την βρούμε μόνοι μας. Ο συγγραφέας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι ίσως να μας αφυπνίσει.
«Δυο άνθρωποι πίνουν καφέ. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Όμως, αν γνωρίζαμε πως τα φλιτζάνια τους περιέχουν δηλητήριο, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι θέατρο.»
Ο Φρήντριχ Ντύρρενματ θέλει να μας επισημαίνει ότι αν γνωρίζαμε την αλήθεια, τότε θα οι καταστάσεις θα ήταν διαφορετικές.