Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου. Την ημέρα αυτή, διοργανώνονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για να τιμήσουν αυτή τη σπουδαία μορφή τέχνης. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γιοτάστηκε με κλειστά θέατρα. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μια θεατρική παράσταση για να τιμήσουμε την ημέρα. Δυστυχώς, όμως, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα. Ωστόσο, είναι μια ευκαιρία να πούμε λίγα πράγματα για την ιστορία της.
Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 27 Μαρτίου 1962, μετά από πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ITI). Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Θέατρου είναι, μεταξύ άλλων, η προώθηση αυτής της μορφής τέχνης παγκοσμίως. Στόχος των εορτασμών είναι να αναγνωρίσει το κοινό την αξία του θεάτρου. Επιπλέον, να έχουν την ευκαιρία οι διάφοροι θίασοι να προωθήσουν σε ευρύτερη κλίμακα τη δουλειά τους. Τέλος, ένας από τους στόχους της ημέρας αυτής είναι να απολαμβάνει το κοινό διάφορες θεατρικές παραστάσεις ανά τον κόσμο.
Μία από τις σημαντικότερες δράσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου είναι η κυκλοφορία του Διεθνούς Μηνύματος για το Θέατρο. Μετά από πρόσκληση του ΙΤΙ, κάποια σημαντική προσωπικότητα του χώρου καταθέτει κάθε χρόνο τις σκέψεις της. Μιλά για την τέχνη του θεάτρου και τη συμβολή της στον πολιτισμό. Το πρώτο Διεθνές Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γράφτηκε από τον Γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζαν Κοκτώ.
Το μήνυμα μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες και κυκλοφορεί μέσω του ΙΤΙ. Συνήθως διαβάζεται σε όλες τις θεατρικές σκηνές την 27η Μαρτίου και μεταδίδεται από τα ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο. Πέρα από τον Ζαν Κοκτώ, μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει οι Άρθουρ Μίλερ, Πίτερ Μπρουκ, Λουκίνο Βισκόντι, Αριάν Μνουσκίν, Ντάριο Φο, Ιάκωβος Καμπανέλλης και άλλοι.
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2021
Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχει αναλάβει η σπουδαία ηθοποιός Έλεν Μίρεν. Αναφέρει, λοιπόν: “Σ’ αυτόν τον τόσο δύσκολο καιρό για τις ζωντανές παραστατικές τέχνες, πολλοί καλλιτέχνες, τεχνικοί, τεχνίτες και γυναίκες αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα επάγγελμα ήδη γεμάτο ανασφάλεια. Ίσως, αυτή η διαρκής ανασφάλεια του επαγγέλματός τους, τους έχει κάνει περισσότερο ικανούς να ανταπεξέλθουν στην πανδημία, με οξυδέρκεια και κουράγιο. Σε αυτήν τη νέα συνθήκη, η φαντασία τους μεταπλάστηκε σε ευρηματικούς, ψυχαγωγικούς και συγκινητικούς τρόπους επικοινωνίας, σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια του διαδικτύου.
Οι άνθρωποι λένε μεταξύ τους ιστορίες, από τη στιγμή που εμφανίστηκαν στον πλανήτη. Η όμορφη τέχνη του θεάτρου θα επιβιώσει για όσο διάστημα οι άνθρωποι θα είναι στη γη. Η δημιουργική ορμή των συγγραφέων, των σκηνογράφων, των χορευτών, των τραγουδιστών, των ηθοποιών, των μουσικών, των σκηνοθετών δεν θα παύσει ποτέ, και στο πολύ κοντινό μέλλον θα ανθίσει ξανά με νέα ενέργεια και νέα κατανόηση του κόσμου τον οποίο όλοι μοιραζόμαστε. Περιμένω με ανυπομονησία!” (Πηγή: www.iti-worldwide.org)
Περιμένουμε, λοιπόν, κι εμείς με ανυπομονησία να βρεθούμε ξανά σε μια θεατρική αίθουσα, λαχταρώντας να ακούσουμε το τρίτο κουδούνι και να δούμε την παράσταση να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας. Ας ελπίσουμε ότι η μέρα της επιστροφής του θεάτρου είναι πια πολύ κοντά.