Δύο απόψεις απέναντι στις οποίες δύσκολα θα μας έβρισκε κανείς πολέμιους είναι πρώτον ότι η ομαδικότητα είναι βασικό συστατικό της τέχνης και ότι οι τέχνες επικοινωνούν άψογα μεταξύ τους. Στην πόλη των Χανιών ένα πολύ καλό παράδειγμα των ανωτέρω είναι το Θεατρικό εργαστήρι της Μαρίας Λεκάκη. Η Μαρία Λεκάκη, η οποία έχει πτυχίο κλασικού και σύγχρονου τραγουδιού, καθώς και πτυχίο δραματικής σχολής, είναι η υπεύθυνη του θεατρικού εργαστηρίου η οποία διδάσκει θέατρο και σκηνοθετεί τις παραστάσεις που ανεβαίνουν. Ο όρος ‘’εργαστήρι’’ στην προκειμένη περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στον αυστηρό ακαδημαϊκό αλλά πρόκειται περισσότερο για ομάδα καθώς τα μαθήματα και οι παραστάσεις γίνονται σε πνεύμα ομαδικότητας, θεατρικής φιλομάθειας και ψυχαγωγικής διάθεσης. Παράλληλα η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έχουν στενή σχέση με την δραστηριότητα της ομάδας.
Το θεατρικό εργαστήρι δημιουργήθηκε πριν 7 χρόνια από την κοινή αγάπη και το ενδιαφέρον των πρώτων μελών για τη μουσική και το θέατρο και τον συνδυασμό και των δύο σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Στον ενεργητικό του υπάρχουν πολλές παραστάσεις μουσικές, θεατρικές και συνδυασμός των δύο στις οποίες υπάρχουν σημαντικές συνεργασίες, περιοδείες, ιδιαίτερο βάρος στη προετοιμασία, στην σκηνική απόδοση, και τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιούνται. Η εταιρεία παραγωγής Στέγη Τεχνών που αναλαμβάνει το ανέβασμα των παραστάσεων δίνει ιδιαίτερο βάρος σε όλα αυτά που προαναφέρθηκαν με πρωταρχικό στόχο την επίτευξη ποιοτικού αποτελέσματος το οποίο θα φτάσει στο θεατή.
Παραστάσεις που έχουν ανέβει είναι το Σεσουάρ για δολοφόνους, η Λυσιστράτη, το Ποια Ελένη, το Ας ερχόσουν για λίγο καθώς και πολλές άλλες. Η βασική φιλοσοφία λόγω και των ειδικών σπουδών της κυρίας Λεκάκη, είναι στραμμένη στην ορθή διδασκαλία του θεάτρου και της μουσικής. Οι παραστάσεις δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν όλες και με λεπτομέρειες ωστόσο μερικά στοιχεία που καταμαρτυρούν την αποτελεσματικότητα της εν λόγω ομάδας είναι: Η περιοδεία που πραγματοποιήθηκε με την παράσταση Σεσουάρ για δολοφόνους, ένα έργο που είναι γνωστό ότι έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο Γκίνες, σε όλη την Κρήτη και η μεγάλη αναγνώριση που δέχτηκε. Επίσης η παράσταση Ποια Ελένη των Ρέππα-Παπαθανασίου ξεχώρισε για στην πόλη των Χανίων για τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τις υψηλού επιπέδου υποκριτικές και φωνητικές ικανότητες των συμμετεχόντων. Η παράσταση Ας ερχόσουν για λίγο, του Δ. Μαλισσόβα που αφορά την βιογραφία του μουσικοσυνθέτη Σουγιούλ, παρακολουθήθηκε από 2.000 θεατές.
Το εργαστήρι της Μαρίας Λεκάκη έχει επίσης στην πορεία του σημαντικές συνεργασίες. Χαρακτηριστικά αναφέρονται συνεργασίες με τον Π. Μάργαρη, Βασίλη Λέκκα, Τάσο Καρακατσάνη κ.α. Επίσης με σταθερή συνεργασία αποτελεί αυτή με την εξαίρετη καθηγήτρια φωνητικής Δέσποινα Δρακάκη. Όσον αφορά τα κείμενα έχουν ανέβει έργα των Ρέππα-Παπαθανασίου, Μαλλισόβα , Χαλιώτη. κ.α Ο Γιώργος Χριστιανάκης παραχώρησε στην ομάδα την πρωτότυπη μουσική από την Λυσιστράτη, που ανέβηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Οι μαθητές του εργαστηρίου χαρακτηρίζονται για το ενδιαφέρον τους για το θέατρο, τη μουσική και την φιλοτεχνία συλλήβδην, καθώς ασχολούνται και με άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως το ραδιόφωνο και η συνεργασία σε διαφημιστικά προγράμματα και τηλεοπτικές εκπομπές του καναλιού Νέα Τηλεόραση ενώ θεατρικά έργα που βγήκαν από ‘’τα σπλάχνα’’ του εργαστηρίου απέσπασαν πρόσφατα τιμητικές διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι η Μαρία Λεκάκη έχει εντάξει στα πλαίσια της διδασκαλίας της και παιδικά και εφηβικά τμήματα θεάτρου τα οποία έχουν δώσει ανάλογες παραστάσεις. Παράλληλα ετοιμάζεται, μετά το τυφώνα της Πανδημίας , νέα περιοδεία μουσικοθεατρικού έργου αναλόγων προδιαγραφών.
Βρείτε το Θεατρικό Εργαστήρι της Μαρίας Λεκάκη:
https://www.facebook.com/theatrikoergastirichania/
https://www.instagram.com/theatriko_ergastiri_chania/?hl=el