Προτάσεις για “θεατρικούς περιπάτους” στην Κρήτη από 1 Απριλίου έως 4 Απριλίου
ΡΕΘΥΜΝΟ
Πανωραία
του Νάσου Βαγενά στο Φεστιβάλ Αντίβαρο
Όταν ένας ποιητής αναπολεί τα παιδικά του χρόνια εστιάζοντας σ’ ένα ιδιαίτερα αγαπημένο πρόσωπο, τότε μπορείς να συγκινηθείς , να χαμογελάσεις , να προβληματιστείς, να μάθεις…. Ο Νάσος Βαγενάς δημιουργεί μια ποιητική μυθιστορία στη Δράμα του 1940-50, της αγαπημένης του θείας (αδελφής της γιαγιάς του), μιας γυναίκας απλής και καθημερινής, μα τόσο ουσιαστικής και ιδιαίτερης, που έκανε ποίηση χωρίς να το ξέρει… Και γιατί να το ξέρει άλλωστε ; Η Πανωραία ήξερε να αισθάνεται σε βάθος , να αγαπά ό,τι αξίζει ( τα πουλιά, τα λουλούδια , τα τραγούδια, τη ζωή , τα παιδιά) και να αποστρέφεται αυτό που προκαλεί πόνο ( τα όπλα , τους τοκογλύφους , τους θύτες , τα τραγούδια που έλεγαν για νίκες).
Μέσα σε 58 μόλις στιγμιότυπα –αναμνήσεις του ποιητή σκιαγραφείται η προσωπικότητα μιας γυναίκας που έχοντας ζήσει τρεις κατοχές και έναν εμφύλιο πόλεμο, όχι μόνο δεν πτοείται από τη φρίκη, αλλά έχει κατορθώσει να εκτιμά την ουσία της απλότητας και να κοιτά το θάνατο στα μάτια με μια μοναδική στωικότητα. Η Πανωραία ,η δραμινή θεία του Νάσου Βαγενά, είναι εκείνη η ακαταλαβίστικη, παράξενη γιαγιά των παιδικών μας χρόνων, που ωστόσο θα τρέχαμε να κρυφτούμε στην αγκαλιά της και ν’ ακούσουμε το γλυκό της λόγο , γιατί απλά θα ήταν πάντα εκεί για μας … Και σαν το καλό βιβλίο που χρειάζεται το χρόνο του για να αποκαλυφθεί, έτσι και στην ενηλικίωσή μας η θεία Πανωραία μαγεύει με την μεστότητα των λόγων και των συμβουλών της.
1 Απριλίου- 2 Απριλίου ,9μ.μ στο Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης, Κριτοβουλίδου 17, Ρέθυμνο
Εισιτήρια: 6 και 8 ευρώ
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Νάσος Βαγενάς
Σκηνοθεσία: Μανώλης Σειραγάκης
Μουσική: Στέλιος Ζουμαδάκης
Τραγούδι: Στέλλα Σειραγάκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Κάλλη Καραδάκη
Φωτισμοί: Γιώργος Πριναράκης
Ερμηνεύουν: Βιβή Χατζηκωτούλα, Μιχάλης Καραμπάς, Στέλλα Σειραγάκη, Γιάννης Χατζηβασιλείου.
Ούτι: Στέλιος Ζουμαδάκης
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Η γυναίκα της Ζάκυθος από Θέατρο ΟΜΜΑ studio
Ο Ιερομόναχος Διονύσιος, εγκάτοικος στο ξωκλήσι του Αγίου Λύπιου» μετά από τις «δέησες που είχε κάνει για το έθνος που πολεμάει», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο ποιητής, σταματά σε ένα πηγάδι κι αναρωτιέται, πόσοι είναι οι δίκαιοι και οι άδικοι γύρω του κατά τη Θεία Γραφή. Μεταξύ του πλήθους των αδίκων που βλέπει γύρω του ξεχωρίζει τη Γυναίκα της Ζάκυθος για το μέγεθος της αδικίας της, η οποία την καθιστά «θανάσιμη έχθρισσα του έθνους». Ο Ιερομόναχος Διονύσιος στη συνέχεια παρουσιάζει τη Γυναίκα της Ζάκυθος με την τερατώδη ασκήμια της, τον κάκιστο χαρακτήρα της, τις απιστίες στον άντρα της, το θανάσιμο μίσος προς την αδελφή της και την αντιπατριωτική συμπεριφορά της προς τις Μεσολογγίτισσες πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στη Ζάκυθο και ζητούσαν βοήθεια ενώ οι άντρες τους πολεμούσαν πολιορκημένοι από του Τούρκους (Β’ Πολιορκία Μεσολογγίου: Απρίλης 1825-Απρίλης 1826). Η αντεθνική συμπεριφορά της ενισχύεται από τα φιλοτουρκικά και αντιδημοκρατικά-φιλομοναρχικά της αισθήματα. Στη συνέχεια ο Ιερομόναχος μέσα από αποκαλυπτικά οράματα κι εφιάλτες βλέπει το μέλλον: την πτώση του Μεσολογγίου και στη συνέχεια κι ότι η Γυναίκα της Ζάκυθος τιμωρείται από τη Θεία Δίκη για τα αμαρτήματα που έχει διαπράξει βρίσκοντας οικτρό τέλος με τα ίδια της τα χέρια, αφού πρώτα είχε χάσει τα λογικά της από το πολύ μίσος και την κακία της.
Σάββατο 1 και τη Κυριακή 2 Απριλίου στις 9 μμ στο “Τεκέ του Χορασανί” το Τζαμί που στεγάζετε ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου (Γ.Μαστακούλη 13, Πλ. Αλατσάτων)
Σκηνοθεσία: Αντώνη Διαμαντή
Παίζουν: Ηλίας Σταρράς, Εριέτα Πυργιωτάκη
Στο Σύλλογο Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου
Μαστρακούλη 13 Πλ. Αλατσάτων
Τηλέφωνο για κρατήσεις θέσεων: 2810263659 και 6945898204
Είσοδος : 6 ευρώ
Πολύτεκνοι/Τρίτεκνοι/ ΑΜΕΑ/Άνεργοι: 5 ευρώ
Βασιλιάδες και Ζητιάνοι APAKS theater group
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Άνθρωπος. Βασιλιάς ή ζητιάνος, πλούσιος ή φτωχός, πονηρός ή κατεργάρης, όμορφος ή άσχημος, ποτέ δε σταμάτησε να ονειρεύεται, να προσπαθεί να επιβιώσει και… να τραγουδάει δυνατά τα πάθη και τους καημούς του! Μιλάνε τα ποτάμια; Ποιο είναι το πολυτιμότερο πράγμα του κόσμου; Πεινάνε άραγε οι βασιλιάδες; Έχεις ποτέ σου χορέψει χωρίς να μπορείς να σταματήσεις; Πού βρίσκεται η πόλη που δε χρειάζεσαι καθόλου χρήματα για να ζήσεις; Μπορεί κανείς να ξεγελάσει το Θάνατο; Τι κοινό έχουν ένας άραβας ράφτης, ένας Ιάπωνας σοφός και ένας πολύτεκνος βασιλιάς από την Κρήτη; Η απάντηση κρύβεται στα παραμύθια. Όπως κι η αλήθεια.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθετική επιμέλεια: Πέτρος Μαυροματίδης
Κοστούμια: Μαρία Καλουτσάκη – Αργυρώ Δρακουλάκη
Σκηνικές κατασκευές / εικαστικό αφίσας: Αργυρώ Δρακουλάκη
Δραματουργική επεξεργασία: Νικολέτα Δάφνου
Επιμέλεια κίνησης: Πάνος Ιωαννίδης
Μουσικές συνθέσεις: Ελεάννα Παπανικολοπούλου
Παίζουν οι:
Νικολέτα Δάφνου (ηθοποιός)
Ελεάννα Παπανικολοπούλου (κρουστά, νέι, φωνή)
Θέατρο: ΔιαRτηρητέο, Θεοτοκοπούλου 14 (δίπλα στον Ευαγγελισμό) Ηράκλειο
Ώρα Έναρξης: 19.00
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά
Πληροφορίες – κρατήσεις : (+30)6973526384
3 ΑΔΕΛΦΕΣ/ ένα χρόνο μετά Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ
Η σκηνοθεσία τοποθετεί –χρονικά- το έργο ένα χρόνο μετά την Α΄ Πράξη στην άλλοτε πολύβουη κατοικία των Πραζόροφ και εστιάζει στην ακύρωση της προσδοκίας, βρίσκοντας την Όλγα, τη Μάσα και την Ιρίνα ολομόναχες, πλήρως αποκομμένες από τον κοινωνικό περίγυρο, να αναπολούν τα περασμένα –επισημαίνοντας, συνάμα, το αδιέξοδο της ύπαρξης και το ανεκπλήρωτο του έρωτα. Τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες με κοινή επιθυμία, την ευτυχία, συνθέτουν τη σύγχρονη τοπιογραφία της ερημιάς και της χαμένης επαφής. Η μελαγχολία της ύπαρξης αμβλύνεται με στοιχεία ιλαρότητας, «φωτογραφίζοντας» τα αποτελέσματα της παρατεταμένης διαβρωτικής πλήξης επάνω στον ψυχισμό του ανθρώπου. Με αμεσότητα και προσήλωση στην ανάδειξη της ουσίας του κειμένου, η παρούσα σκηνοθετική ανάγνωση επιχειρεί να καταργήσει τη διάσταση του «τέταρτου τοίχου» και να συνομιλήσει απευθείας με την αλήθεια των ερμηνευτών. Τα τραγούδια που ακούγονται χωρίς μουσική, δεν είναι άλλα από ρώσικα στρατιωτικά εμβατήρια, ως απόηχος του αυστηρού πλαισίου ζωής που επέβαλλε ο στρατηγός πατέρας στο γυναικείο πληθυσμό του σπιτιού.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Απόδοση – διασκευή – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης
Σκηνικός χώρος – ενδυματολογική επιμέλεια: Κωστής Μακάκης
Μουσική διδασκαλία: Κωνσταντίνα Πάλλη
Βίντεο: Νικολάι Ντορόζκιν
Φωτογραφίες: Χρήστος Τσουμπλέκας
Επικοινωνία: Φανή Καλαθάκη
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Σοφία Δερμιτζάκη / Όλγα
Μικαέλα Κεφαλογιάννη / Μάσα
Ελένη Στρατάκη / Ιρίνα
Ακούγονται οι ηθοποιοί:
Γιωργής Τσαμπουράκης / Βερσίνιν
Αντώνης Περαντωνάκης / Τούζενμπαχ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Παρασκευή στις 9μ.μ.
Σάββατο και Κυριακή στις 7μ.μ. και στις 9μ.μ.,
από 24/3 έως και 2/4
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
κανονικό: 10 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας) 7 ευρώ
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ
Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
(Λεωφ. Πλαστήρα 10 – Κομμένο Μπεντένι)
Το κορίτσι του Λύκου ομάδα Terre de Semis
Από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, στο Ηράκλειο για 2 μόνον παραστάσεις η Ειρήνη Φαναριώτη και η ομάδα Terre de Semis μας συστήνουν Το κορίτσι του λύκου, τη Λουσί, που ξεπηδά μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος του Κριστιάν Μπομπέν, «La folle allure».
Τόσο το συγκεκριμένο κείμενο, όσο και ο ίδιος ο συγγραφέας με την παράσταση αυτή, κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στην Ελλάδα.
Πρόκειται για την αφήγηση της ιστορίας της ζωής μιας γυναίκας που σήμερα βρίσκεται στο κατώφλι της ενηλικίωσης, έχοντας περάσει μέσα από την ξεγνοιασιά των παιδικών της χρόνων στο τσίρκο, την εφηβική πειθαρχία ενός οικοτροφείου, την συζυγική ανοία και τον έρωτα.
Πολύ νωρίς στη ζωή της η ηρωίδα μας θα ανακαλύψει τη βαθειά ανάγκη της για φυγή. Ωστόσο, με τη νεανική ελαφρότητα που θα διατηρήσει για πάντα και τις αλλεπάλληλες αποδράσεις της, αφήνεται να παρασυρθεί σε μια τρελή πορεία προς τον έρωτα, τα όνειρα και την ίδια τη ζωή.
Πρόκειται για μια ωδή στην ελευθερία που η ίδια η ηρωίδα αναζητά αδιάκοπα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη
Διασκευή: Δήμητρα Μητροπούλου, Παρασκευή Λυπημένου, Ειρήνη Φαναριώτη
Μουσική σύνθεση: Κωστής Μαραβέγιας
Επιμέλεια κίνησης: Χαρά Κότσαλη
Σκηνικά – Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου
Παίζει η ηθοποιός:
Ειρήνη Φαναριώτη
Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Απριλίου ,9:30 μ.μ στο χώρο του Θεάτρου Κρήτης, Ηράκλειο
Εισιτήρια 10 και 12 ευρώ, τηλέφωνα κρατήσεων 6986945663
ΛΗΘΗ θεατρική ομάδα Ιυττός
Μία ατελής, εργασία-παράσταση της ΛΗΘΗΣ του Δημήτρη Δημητριάδη.
Ατελής γιατί παρουσιάζονται οι τρεις από τους μονολόγους και μικρά αποσπασματικά μέρη των άλλων δύο. Δεν φτάνει μέχρι το τέλος. Θέλει αλλά δεν προλαβαίνει. Πέντε, φωνές, σώματα, στόματα μιλούν. Αρχίζουν για να μιλήσουν και τελειώνουν για να μην ξαναμιλήσουν. Είναι η ίδια φωνή κάθε φορά; Το ίδιο σώμα; Το ίδιο στόμα; Κάθε φορά ίδιος, κάθε φορά ένας άλλος .Μία παράσταση, μια φωνή. Αυτός που μιλάει έχει χάσει τον κόσμο όπως τον ήθελε κάποτε για να τον ξανακερδίσει όπως είναι. Όποιος κι αν είναι, όποιος κι αν μιλάει, για να μιλήσει, πρέπει πρώτα να ξεχάσει, να σβήσει, να χαθεί.
Η θεατρική ομάδα Ιυττός παρουσιάζει την παράσταση ΛΗΘΗ, την Κυριακή 2 Απριλίου, στις 21:00, στον θεατρικό σταθμό Ηρακλείου, στα πλαίσια των πολιτιστικών αγώνων που οργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου.
σκηνοθεσία- ερμηνεία: Αντώνης Ντουράκης
Συμμετοχή: Δάφνη Di Gregorio
Μουσική παραγωγή: Adirondack blue(a.k.a. Έρη Ζερβάκη)
Εμφανίζεται η ομάδα του εργαστηρίου Ιυττός.
Εισιτήρια 10 ευρώ