Φέτος, για πρώτη φορά, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά βγήκε εκτός των τειχών, με δύο παραγωγές του. Μία από αυτές είναι ο «Λουκής Λάρας» του Δημητρίου Βικέλα. Πρόκειται για την εναλλακτική πρόταση του ΔΘΠ για τον εορτασμό της επετείου της Επανάστασης του 1821. Η παράσταση, πέρα από την Αθήνα, ταξίδεψε στον Βόλο, στην Τήνο, αλλά και στη Σύρο, πατρίδα του Δημητρίου Βικέλα.
Τον Σεπτέμβριο, επιστρέφει για δύο ακόμα παραστάσεις στην πρωτεύουσα. Πιο συγκεκριμένα, στις 10/9 στο Αττικό Άλσος και στις 20/9 στις Ιωνικές Γιορτές 2021 στη Νέα Σμύρνη. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον πρωταγωνιστή Μανώλη Μαυροματάκη, η παράσταση «Λούκης Λάρας» θα επαναληφθεί από 22 Οκτωβρίου έως τέλη Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Πιθανόν, ωστόσο, να παρουσιαστεί και σε άλλα θέατρα μελλοντικά.
Το διήγημα του Δημητρίου Βικέλα γράφτηκε το 1879. Θεωρείται ορόσημο για την νεοελληνική λογοτεχνία και αποκαλύπτει λιγότερο εντυπωσιακές πλευρές του 1821, μέσα από τη ζωή του «αντιήρωα» Λουκή Λάρα. Η πρώτη εμφάνιση του Λουκή έγινε στις 7 Ιανουαρίου 1879, στην εφημερίδα της «Εστίας», σύμφωνα με το πρόγραμμα της παράστασης. Δημοσιεύτηκε ως διήγημα σε συνέχειες. Ακολούθησαν δέκα φύλλα και τον Ιούνιο κυκλοφόρησε ως βιβλίο. Η επιτυχία του οδήγησε στην αύξηση της δημοτικότητας του Βικέλα. Μεταφράστηκε, μάλιστα, σε 12 γλώσσες. Για τη βασική πλοκή στο διήγημά του, ο Βικέλας χρησιμοποίησε τη γραπτή μαρτυρία του Χίου εμπόρου του Λονδίνου Λουκά Ζίφου (ή Τζίφου).
Η παράσταση «Λουκής Λάρας» αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση, περιγράφει εύστοχα το ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Τον αγώνα και την αγωνία των απλών ανθρώπων, Χίων, Ψαριανών, Σαμιωτών, να επιβιώσουν σε μια άγρια εποχή, και στην πλήρη ανατροπή της ζωής και της καθημερινότητάς του. Πέρα από τους καθημερινούς ήρως, ωστόσο, στο έργο κάνει την εμφάνισή της ακόμα και η Μαντώ Μαυρογένους. Δεν πρόκειται, όμως, για ένα έργο πικρό. Όπως λέει και σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη» της Σύρου, ο Μανώλης Μαυροματάκης, «Περιγράφει με πολύ ωραίο τρόπο μια ζοφερή πραγματικότητα και τελικά, αντί να είναι ένα μοιρολόι για το τι υπέφερε, είναι ένας ύμνος για τη ζωή».
Η σκηνοθεσία της παράστασης «Λουκής Λάρας» είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΘΠ. Ο Λευτέρης Γιοβανίδης έχει αναλάβει και τη θεατρική προσαρμογή μαζί με τον πρωταγωνιστή Μανώλη Μαυροματάκη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου, στην οποία είναι αφιερωμένη η παράσταση. Το έργο της οποίας ολοκλήρωσε η Όλγα Μπρούμα. Τη μουσική έχει αναλάβει ο Θοδωρής Οικονόμου. Η επιμέλεια κίνησης είναι της Αντιγόνης Γύρα. Τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Βασιλική Σουρρή.
Ο άνθρωπος έχει εκ φύσεως ανάγκην να γελάση, να χαρή.
Ναι μεν επλάσθη από χώμα, από πηλόν υγρόν,
αλλά εστεγνώθη έπειτα το χώμα εις τον ήλιον
Advertising
και ηλαφρύνθη ο βαρύς πηλός!
Η φύσις επουλώνει τας πληγάς
και η καρδία μας οργά προς την φαιδρότητα,
επιζητούσα την χαράν!
Advertising
(απόσπασμα από το κείμενο)