Ο Χένρυ Φήλντινγκ ήταν Άγγλος σατυρικός δραματουργός και συγγραφέας του 18ου αιώνα. Γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 1707 στο Σόμερσετ της Αγγλίας και φοίτησε στο Ήτον, ένα από τα διασημότερα κολλέγια, όπου εκεί γνώρισε και έναν από τους καλύτερους του φίλους, τον Γούλιαμ Πιτ τον πρεσβύτερο. Μετακόμισε στο Λονδίνο, έπειτα από ένα ατυχές ειδύλλιο που παραλίγο να του στοιχίσει την ελευθερία του, όπου και ξεκίνησε την ενασχόληση του με το γράψιμο.
Το 1728 ταξιδεύει στο Λέιντεν της Ολλανδίας για να παρακολουθήσει κύκλο κλασσικών σπουδών και νομικής. Ελλείψει όμως οικονομικής στήριξης, αναγκάζεται να επιστρέψει στο Λονδίνο, όπου ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών κειμένων. Από το 1740 στρέφεται στη δικηγορία.
Ο Φήλντινγκ ποτέ δεν σταμάτησε να γράφει. Ασχολήθηκε με την πολιτική σάτιρα αλλά και με σάτιρα που αφορούσε σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών σάτιρες του τρέχοντος τεχνών και των γραμμάτων. Η «Τραγωδία των Τραγωδιών», θεατρικό του έργο, γνώρισε επιτυχία. Με το γράψιμο ασχολήθηκε τυχαία τα το 1741, όταν εξοργισμένος από την επιτυχία του Ρίτσαρντσον με την Πάμελα, έγραψε την παρωδία Shamela. Ακολουθεί το έργο «Τζόζεφ Άντριους» (1742), κεντρικός ήρωας του οποίου είναι ο αδελφός της Πάμελα, ο Ιωσήφ. Αν και ξεκίνησε ως μια παρωδία, εξελίχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα και θεωρείται το ντεμπούτο του Fielding ως μυθιστοριογράφου. Το 1743, δημοσιεύεται το μυθιστόρημα «Η ζωή του Τζόναθαν Ουάιλντ του μεγάλου».
Το ανώνυμο έργο «Η Γυναίκα σύζυγος» (1746) αφορά σε μια γυναίκα τραβεστί, η οποία δικάστηκε καθώς εξαπάτησε μια άλλη γυναίκα σε γάμο. Το γνωστότερό του έργο, «Η ιστορία του Τομ Τζόουνς, ενός έκθετου» εκδίδεται λίγα χρόνια αργότερα, το 1749. Αφορά σ’ έναν άνθρωπο, που ήταν έκθετο βρέφος και πώς απέκτησε περιουσία.
Η αγγλική έκδοση του βιβλίου “Η ιστορία του Τομ Τζόουνς, ενός έκθετου”
Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή, ο Φήλντινγκ παντρεύτηκε δύο φορές. Με την πρώτη του σύζυγο, τη Σάρλοτ Κράντοκ παντρεύτηκε το 1734 στο Σόμερσετ. Ο γάμος αυτός όμως δεν κράτησε πολύ καθώς η Σάρλοτ πέθανε το 1744. Με την Σάρλοτ απέκτησε πέντε παιδιά, εκ των οποίων μόνο μία κόρη, η Εριέττα, επέζησε της παιδικής ηλικίας. Πέθανε,όμως, στα 23 της λόγω μελαγχολίας. Τρία χρόνια μετά το θάνατο της Σάρλοτ, ο Φήλντινγκ παντρεύτηκε την πρώην υπηρέτριά τη Μαίρη Ντάνιελ, η οποία ήταν έγκυος. Κι από αυτό το γάμο απέκτησε πέντε παιδιά. Οι τρεις κόρες, οι οποίες όμως πέθαναν νέες και δύο γιους, τον Γουίλιαμ και τον Άλεν.
Γιατί όπως είπε κι ο Φήλντινγκ “Ο έρωτας και το σκάνδαλο είναι η καλύτερη ζάχαρη για το τσάι”.
Ως δικαστής ο Φήλντνγκ διέπρεψε. Αντίθετος με την πολιτική εκείνης της εποχής, που ήθελε την εγκαθίδρυση της βασιλείας σε Αγγλία, Σκωτία κι Ιρλανδία, τόλμησε να εκφραστεί δημόσια. Εν τούτοις έγινε επικεφαλής του δικαστικού σώματος στο Λονδίνο. Συμμετείχε ενεργά στη δικαστική μεταρρύθμιση καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Πνεύμα πρωτοπόρο για την εποχή του ο Φήλντινγκ πρότεινε την κατάργηση των δημόσιων απαγχονισμών.
Το 1752 ξεκίνησε την έκδοση ενός δεκαπενθήμερου περιοδικού με τίτλο «Covent Garden-Journal», όπου θα δημοσιεύει με το ψευδώνυμο «Sir Alexander Drawcansir, KNT, λογοκριτής της Μεγάλης Βρετανίας» μέχρι το Νοέμβριο του ίδιου έτους. Σε αυτό καυτηρίαζε το στρατό, αλλά και σύγχρονούς του συγγραφείς.
Ο Φήλντινγκ πέθανε το 1754 στη Λισαβόνα, όπου είχε πάει προκειμένου να θεραπευτεί από τα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Ο τάφος του βρίσκεται στο αγγλικό νεκροταφείο (Cemitério Inglês), το οποίο πλέον έχει μετονομαστεί σε νεκροταφείο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, της Λισαβόνας.
Πηγές:
en.wikipedia.org
www.biography.com
www.thefamouspeople.com