Ξεκίνησε και φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022 και στο πλούσιο πρόγραμμα των περί 70 θεαμάτων συνδυάζει μουσική, θέατρο και χορό. Εμείς θα επικεντρωθούμε, φυσικά, στις θεατρικές παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτούς τους τρεις μήνες στους τρεις χώρους. Στην Πειραιώς 260, στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου και στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου. Καλλιτεχνική διευθύντρια είναι η Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία έχει τονίσει από την συνέντευξη Τύπου του Μαρτίου για την ανακοίνωση του προγράμματος, την αναγκαιότητα της αισιοδοξίας σχετικά με το φετινό πρόγραμμα, μετά την παύση των θεατρικών δρωμένων των τελευταίων δυο ετών, λόγω των μέτρων προστασίας κατά της έξαρσης του κορωνοϊού. Με ισχυρό μότο ότι: «Το θέατρο είναι ο ναός της δημοκρατίας» και παρότι «Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου χτυπήθηκε από την πανδημία στο νευραλγικό του κέντρο που είναι ο διεθνής χαρακτήρας, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έπαυσε τη δραστηριότητα του.»
Φέτος, το Φεστιβάλ φιλοξενεί τόσο ξένες παραγωγές με περίπου 1000 ξένους καλλιτέχνες, όσο και 1000 ακόμη περίπου Έλληνες καλλιτέχνες. Ανάμεσα τους δημοφιλείς πρωταγωνιστές και νέα σχήματα που μέλλουν να μας εντυπωσιάσουν. Να σημειωθεί ότι συνεχίζονται και φέτος σε ανανεωμένη έκδοση οι περσινές δράσεις όπως «Πάροδος» (Studio Residency στη Μικρή Επίδαυρο) και «Πρόλογος» / «Έξοδος». Σε αυτές βλέπουμε την σύνδεση μεταξύ της σύγχρονης δημιουργικότητας και του Αρχαίου Δράματος.
Στο παρακάτω πρόγραμμα, θα δείτε να αναγράφονται δυο Αντιγόνες. Πρόκειται για δυο διαφορετικές παραστάσεις που επιθυμούν να προσεγγίσουν την ιστορία της αρχαίας ηρωίδας με το δικό τους τρόπο. Καθώς και συζήτηση ταξινομημένη σε μικρότερες θεματικές με τη συμμετοχή ομιλητών και ομιλητριών από τον χώρο της τέχνης.
Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21:00. Εκτός και αν αναγράφεται άλλη ώρα.
Ώρα προσέλευσης: 19:00
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
1& 2 Ιουλίου
Schauspielhaus Bochum – Johan Simons “Άλκηστη” του Ευριπίδη:
Η παράσταση των πρωτοπόρων Ολλανδών του είδους, Γιόχαν Σίμον με τον ιδρυτή του διάσημου Theater Hollandia (1985), έρχονται σε παγκόσμια πρώτη θεατρική εκτέλεση στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου. Μια τουλάχιστον τιμητική κίνηση που δείχνει την διαχρονικότητα των έργων του Ευριπίδη στο σήμερα με όλες τις απαιτούμενες καινοτομίες, όπως την μουσική της ομώνυμης όπερας του Γκλουκ, τέσσερις τραγουδιστές και ένα εκκλησιαστικό όργανο στη θέση.. του Χορού.
8& 9 Ιουλίου
Εθνικό Θέατρο – Γιάννης Καλαβριανός “Μήδεια” του Μποστ:
Η αγαπημένη και πάντα παρούσα «Μήδεια» του Μποστ πρωταγωνιστεί στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ με δημοφιλείς πρωταγωνιστές.
Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Θανάσης Δήμου, Άνδρη Θεοδότου, Στέλιος Ιακωβίδης, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Κοσκινά, Σταύρος Σβήγκος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Χορός: Μαρία Κωνσταντά, Ειρήνη Μακρή, Λυγερή Μητροπούλου, Ελπίδα Νικολάου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ματίνα Περγιουδάκη, Μαριάμ Ρουχάτζε, Θεοδοσία Σαββάκη, Νιόβη Χαραλάμπους
15 & 16 Ιουλίου, Επίδαυρος / 30 & 31 Ιουλίου, Ελευσίνα
Πέρσες» του Αισχύλου του Δημήτρη Καραντζά:
Ο Δημήτρης Καραντζάς επιχειρεί τους Πέρσες του Αισχύλου σε συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – Εταιρεία “Το Θέατρο” – 2023 ΕΛΕVΣΙΣ. Μια παράσταση – υπενθύμιση για τα καίρια ζητήματα της κοινωνίας μας ως προς την εξουσία και την θρησκευτική υποταγή.
Παίζουν: Παίζουν Ρένη Πιττακή, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κλίνης, Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, Μάνος Πετράκης, Τάσος Καραχάλιος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος κ.ά.
22&23 Ιουλίου
Residenztheater – Ulrich Rasche “Αγαμέμνων” του Αισχύλου:
Η σκηνοθετική σκοπιά του νέου σκηνοθέτη, Ούλριχ Ράσε, ερχόμενος από την Γερμανία, έχει ήδη κατακτήσει με την ιδιαίτερη αφήγηση και προσέγγιση επί της αρχαίας τραγωδίας του Αισχύλου. Εδώ συνδυάζονται με αριστοτεχνικό τρόπο, όλες οι αισθήσεις της παραστατικής τέχνης. Η παράσταση που έρχεται σε παγκόσμια πρεμιέρα πρόκειται για συμπαραγωγή του Residenztheater – Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe Institut Athen).
29 & 30Ιουλίου
Αργύρης Ξάφης “Αίας” του Σοφοκλή:
Στον Αίαντα σε πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Αργυρή Ξάφη στην Επίδαυρο, το κέντρο βάρους για τον ήρωα της αρχαίας τραγωδίας μετατοπίζεται και δεν αναφέρεται στην πτώση του, αλλά στην μεταθάνατο ανύψωση του.
Παίζουν: Δημήτρης Ήμελλος, Δέσποινα Κούρτη, Γιάννης Νταλιάνης, Εύη Σαουλίδου, Στάθης Σταμουλακάτος, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Χατζόπουλος
Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Δημήτρης Γεωργιάδης, Αφροδίτη Κατσαρού, Ερατώ Καραθανάση, Φάνης Κοσμάς, Λάμπρος Κωνσταντέας, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ειρήνη Μπούνταλη, Φώτης Στρατηγός.
5&6 Αυγούστου
ANTIGONISMS Κύκλος Αντιγόνη- Cezaris Graužinis “Αντιγόνη” του Σοφοκλή:
Όπως σας αναφέραμε και νωρίτερα, θα δείτε άλλες δυο φορές την επισήμανση για την Αντιγόνη ANTIGONISMS. Εδώ από τον καταξιωμένο Λιθουανό σκηνοθέτη Τσέζαρι Γκραουζίνι και την σύγχρονη μεταφορά της τραγωδίας του Σοφοκλή. Με τους ηθοποιούς: Έλλη Τρίγου (Άγριες Μέλισσες) ως την Αντιγόνη και τον Βασίλη Μπισμπίκη ως τον Κρέοντα.
12&13 Αυγούστου:
Βασίλης Παπαβασιλείου “Ελένη” του Ευριπίδη:
Η γλυκόπικρη ιστορία της Ελένης του Ευριπίδη, έργο ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου από το ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος).
Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α΄), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β΄), Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι)
19&20 Αυγούστου:
Θέμης Μουμουλίδης “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη:
Ο Θέμης Μουμουλίδης επιχειρεί με μοντέρνο τρόπο την “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη με την βοήθεια του νέου μεταφρασμένου κειμένου της Παναγιώτας Πανταζή. Η παράσταση ντύνεται μουσικά με την ιδιαίτερη σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου, ο οποίος εμπνέεται από τη μορφή της Ιφιγένειας.
Παίζουν Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Ιωάννα Παππά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Παντελής Δεντάκης κ.ά.
Θέατρο και Μουσική στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
7-28 Ιουνίου
ANTIGONISMS Κύκλος Αντιγόνη /Studio residency Πάροδος:
Άλλο ένα «σημείο» στο οποίο συναντάμε μέρος της ιστορίας της Αντιγόνης. Εν προκειμένω υπό την σκηνοθεσία της θεατρολόγου- δραματουργού Παναγιώτας Κωνσταντινάκου. Η Πάροδος, έρχεται ξανά φέτος ανανεωμένη ως μέρος του προγράμματος συγκεκριμένα στο Μικρό θέατρο Επιδαύρου.
9 Ιουλίου:
Νίκος Κυπουργός-Τα Κυπο-Θεατρικά:
Αφιέρωμα στον Νίκο Κυπουργό και το πλούσιο θεατρικό του έργο με στιγμές που αγκαλιάζουν όλα τα είδη, από το αρχαίο δράμα μέχρι και το μιούζικαλ.
Τραγουδούν Γιάννης Διονυσίου, Χρήστος Θηβαίος, Μαρία Κατριβέση, Δημήτρης Πακσόγλου, Μαρίνα Σάττι με την Ερασμία Μαρκίδη και την Έλενα Παπαδημητρίου.
15 & 16 Ιουλίου:
Έφη Θεοδώρου “Ρίζες από βαμβάκι” της Κάλλιας Παπαδάκη:
Στο πλαίσιο του κύκλου Contemporary Ancients και εμπνευσμένο από τον “Αίαντα” του Σοφοκλή. Τοποθετείται σε ένα χωριό του Έβρου το καλοκαίρι του 1978.
Παίζουν Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Πατέρας), Βαγγέλης Αμπατζής (Οδυσσέας), Γιώργος Βαλαής (Σέργιος), Μαρία Κεχαγιόγλου (Μάνα), Δημήτρης Μοθωναίος (Αίαντας), Χάρης Τζωρτζάκης (Αργύρης). Διεύθυνση παραγωγής Ρένα Ανδρεαδάκη, Ζωή Μουσχή.
22&23 Ιουλίου:
Βασίλης Μαυρογεωργίου “Επιτρέποντες” του Μενάνδρου:
Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου (ΜΟΤΕΛ, Skrow theater) επιχειρεί τους «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου. Σε μια νυχτερινή γιορτή προς τιμήν της θεάς Άρτεμις, κέντρο της υπόθεση μια ερωτική πράξη που θα συμβεί εκεί.
Παίζουν Δάφνη Δαβίδ, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μάριος Σαραντίδης, Λυδία Τζανουδάκη, Ιώβη Φραγκάτου και τρεις μουσικοί.
29&30 Ιουλίου:
Ευριπίδης Λασκαρίδης – “Osmosis Τουρνέ”:
Μια παράσταση που βρίσκεται ανάμεσα στην θεατρική πράξη, τον χορό και τα εικαστικά. Πραγματεύεται τις μορφές της τέχνης και του θεάτρου συνάμα με την σύγχρονη ελληνική ταυτότητα.
5&Αυγούστου
Σύλλας Τζουμέρκας “Φάκελος Βάνκαου” του Ηλία Μαγκλίνη:
Στο πλαίσιο του κύκλου Contemporary Ancients και εμπνευσμένο από την “Άλκηστη” του Ευριπίδη, έρχεται ο «Φάκελος Βανκάου».
Παίζουν Βασίλης Κανάκης, Νίκη Παπανδρέου, Άννα Τσακουρίδου, Μαρία Φιλίνη κ.ά.
Θεατρικές παραστάσεις στην Πειραιώς 260
7 Ιουνίου – 12 Ιουλίου
“ANTIGONISMS”- Kύκλος Αντιγόνη:Για άλλη μια φορά, τονίζουμε την υπόθεση «Αντιγόνη», εν προκειμένω πρόκειται για την συζήτηση που διακρίνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες υπό την επιμέλεια του Διονύση Καψάλη. Στον Χώρο Β και ώρα 18:00-20:00.
1-7 Ιουνίου:
Γιάννης Χουβαρδάς- “Η άλλη πλευρά της καταιγίδας”:
Ο Γιάννης Χουβαρδάς επιχειρεί την σύνδεση δυο τιτάνων της δημιουργικής έκφρασης, τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ με την «Η άλλη πλευρά της καταιγίδας» (The Tempest) και τον μέγιστο του δυστοπικού ατμοσφαιρικού κλίματος Όρσον Ουέλς. Δυο διαφορετικοί καλλιτέχνες, δυο διαφορετικοί αιώνες. Το έργο πιο δυνατό και επίκαιρο από ποτέ. Στον Χώρο Δ.
Παίζουν: Γιάννης Βογιατζής, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Έκτορας Λυγίζος, Άρης Μπαλής, Ελένη Μπούκλη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Παπανικολάου, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Πιατάς, Άλκηστις Πουλοπούλου, Χάρης Φραγκούλης.
16-18 Ιουνίου:
Comédie-Française – Ivo van Hove «Ταρτούφος ή Ο υποκριτής»:
400 χρόνια από την γέννηση του μέγιστου Γάλλου δημιουργού, Μολιέρου και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, έρχεται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την παράσταση «Ταρτούφος ή Ο υποκριτής» σε σκηνοθεσία Ίβο Βαν Χόβε και συνεργασία Comédie-Française και πάνω από όλα, με το πρωτότυπο απαγορευμένο κείμενο της πρώτης έκδοσης του έργου. Στον Χώρο Δ.
22-23 Ιουνίου:
Teatro La Re-Sentida – Marco Layera, ” Όαση ατιμωρησίας”:
Ο Μάρκο Λαγέρα και η ομάδα La Re-Sentida επιστρέφουν ξανά στο Φεστιβάλ με μια παράσταση που αποτελεί έμπνευση από την κοινωνική εξέγερση στην Χιλή τον Οκτώβριο του 2019 και «παίζουν» στον «εμπόλεμο» ρυθμό. Στον Χώρο Δ.
24-26 Ιουνίου:
Ελεάνα Τσίχλη- “Οι 7 τρελοί”:
Η παράσταση της σκηνοθέτιδας Ελεάνας Τσίχλη σε κείμενο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Αρλτ, αναπαριστώντας τις προεκτάσεις του έργου, φιλοσοφώντας στο «σήμερα». Στον Χώρο Ε.
Παίζουν: Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Γιάννης Καράμπαμπας, Γιώργος Κριθάρας, Γιώργος Σύρμας, Φιντέλ Ταλαμπούκας.
27&28 Ιουνίου:
Christiane Jatahy- “Dusk / Λυκόφως”:
Από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου η θεατρική παράσταση είναι βασισμένη στην ομώνυμη ταινία. Ο λόγος για το «Λυκόφως», από το «Dogville» του Λαρς φον Τριέρ στην θεατρική σκηνοθεσία της βραβευμένης Χρυσό Λέοντα, σκηνοθέτιδας Christiane Jatahy. Η πλήρης έκφραση του ρατσισμού σε όλο το μεγαλείο της. Στον Χώρο Η.
2-4 Ιουλίου:
Γιούλα Μπούνταλη-“Άνοιξη”:
Μια αμιγώς ελληνική ιστορία που πραγματεύεται την κλειστή νοοτροπία της ελληνικής επαρχίας. Η «Άνοιξη» της σκηνοθέτιδας Γιούλας Μπούνταλη, είναι η ιστορία γυναικών που γεννήθηκαν μετά τον πόλεμο στην επαρχία και αναζήτησαν ισότιμη θέση στην κοινωνία με τους άνδρες. Βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.
Παίζουν Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Έλη Δρίβα, Βασίλης Καραμπούλας, Εριέττα Κέλλη, Χριστίνα Κυπραίου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Ζωή Σιγαλού, Θάνος Τοκάκης.
Θα υπάρχει ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης. Στον Χώρο Ε.
5-7 Ιουλίου:
“ANTIGONISMS Κύκλος Αντιγόνη” – Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος:
Πρεμιέρα για την Αντιγόνη του Σοφοκλή, υπό την σκηνοθεσία του Αλεξάνδρου Ραπτοτάσιου, με ειδική ανάθεση στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος VAST. Στον Χώρο Η.
Παίζουν Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (Κρέων), Κίττυ Παϊταζόγλου (Αντιγόνη), Ελένη Καραγιώργη (Ευρυδίκη), Χριστίνα Δαλαμάγκα (Ισμήνη), Φοίβος Παπακώστας (Αίμων), Βίκυ Κυριακουλάκου (Τειρεσίας), Λάμπρος Γραμματικός (Φύλακας), Δανάη Λουκάκη (Χορός), Ζωή Δρακοπούλου (Χορός), Ντέμπορα Οντόνγκ (Χορός), Ιωάννα Αθανασίου (Χορός), Ντίνος Γκελαμέρης (Χορός).
6&7 Ιουλίου:
Caroline Guiela Nguyen- “FRATERNITÉ, Conte fantastique / ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ, φανταστική ιστορία”:
Μετά την επιτυχημένη προβολή της «Σαϊγκόν» και το θερμό χειροκρότημα στο Φεστιβάλ του 2019, η Γαλλοβιετναμέζα Καρολίν Γκυελά Ενγκυγέν επιστρέφει και επιχειρεί ένα έργο επιστημονικής φαντασίας για το μέλλον του πλανήτη και την έννοια της Αδελφοσύνης, αγκαλιάζονται πλήθος καλλιτεχνών, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Στον Χώρο Δ.