Το όνομα «Τάραμον Μπίμπι» πιθανόν να είναι άγνωστο σε πολλούς από εμάς. Δε συμβαίνει το ίδιο όμως και στο Μπανγκλαντές, την πατρίδα της Τάραμον, αφού με το θάρρος και την αγωνιστικότητά της κατά τη διάρκεια του Πολέμου Απελευθέρωσης του Μπανγκλαντές, συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στην τελική κατάκτηση της ανεξαρτησίας του κράτους. Κι αν για πολλούς στη χώρα της θεωρείται ηρωίδα, η ίδια η Τάραμον ένιωθε πως έκανε απλώς το καθήκον της, ώστε να δει το όραμα της για ένα ελεύθερο, απαλλαγμένο από εχθρούς, Μπανγκλαντές, να γίνεται πραγματικότητα.
Παιδί για λίγο
Η Τάραμον Μπίμπι γεννήθηκε στο χωριό Shankar Madhabpur της επαρχίας Kurigram το 1957. Γονείς της ήταν ο Αμντούς Σοχάν και η Κουλσούμ Μπίουα. H Τάραμον είχε άλλα επτά αδέρφια και η οικογένεια ήταν ήδη φτωχή. Έτσι, μετά το θάνατο του πατέρα της, αναγκάστηκε να δουλεύει από μικρή ως οικιακή βοηθός.
Αν δούλευα, θα έτρωγα. Αν δεν έβρισκα δουλειά, θα έπρεπε να μείνω νηστική.
Μία Δευτέρα, όταν η Τάραμον ήταν δεκατεσσάρων ετών, βγήκε να ψάξει για δουλειά σε κάποιο σπίτι του χωριού, αλλά δεν κατάφερε να βρει τίποτα, αφού οι περισσότεροι είχαν φύγει λόγω του πολέμου. Απελπισμένη καθώς ήταν, πήγε στο δάσος να βρει έστω κάποιες ρίζες που θα μπορούσε να φάει. Τότε εμφανίστηκαν μπροστά της δύο στρατιώτες. Ο ένας ήταν ο γνωστός της, Αζίζ Μάστερ, ο οποίος φρόντισε να τη συστήσει στον δεύτερο, που λεγόταν Χαμπιλντάρ Μπουχίμπ. Ο Χαμπιλντάρ έψαχνε μαγείρισσα για την κατασκήνωση των στρατιωτών και πρότεινε στην Τάραμον να τον ακολουθήσει και να δουλέψει μαζί του. Όταν εκείνη αρνήθηκε, ο Χαμπιλντάρ ζήτησε να μιλήσει με τη μητέρα της. Όταν είδε ότι και η Κουλσούμ αρνούνταν πεισματικά να στείλει την κόρη της να δουλέψει μαζί του, ο Χαμπιλντάρ υποσχέθηκε ότι θα υιοθετήσει την Τάραμον Μπίμπι ως ψυχοκόρη του, ώστε να είναι ασφαλής. Με αυτή την υπόσχεση και λόγω της οικονομικής ανάγκης της οικογένειας, η μητέρα της Τάραμον έδωσε τελικά τη συγκατάθεσή της και το δεκατετράχρονο κορίτσι ξεκίνησε να δουλεύει μαζί με τους στρατιώτες.
Από μαγείρισσα, πολεμίστρια!
Αρχικά, η Τάραμον Μπίμπι δουλεύει πράγματι ως μαγείρισσα στην κατασκήνωση των στρατιωτών. Τα καθήκοντά της, όμως, δε σταματούν εκεί. Ανάμεσα στα γεύματα που ετοιμάζει, η Τάραμον προσποιείται πως είναι τρελή κι έτσι πλησιάζει το αντίπαλο στρατόπεδο και συλλέγει πληροφορίες για τα επόμενα βήματα των αντιπάλων. Βασιζόμενοι στις πληροφορίες που τους μεταφέρει το κορίτσι, οι αντάρτες χαράσσουν τη δική τους στρατηγική. Σύντομα, ο Χαμπιλντάρ αναγνωρίζει τις ικανότητές της και σκέφτεται το ενδεχόμενο να έχει ενεργή συμμετοχή στις επιχειρήσεις τους. Για το λόγο αυτό αρχίζει να την εκπαιδεύει στη χρήση πυροβόλων όπλων. Η Τάραμον επιβεβαιώνει τις υποψίες του Χαμπιλντάρ για τις ικανότητές της, αφού στην πρώτη της προσπάθεια στοχεύει και πυροβολεί τελικά ένα τρυγόνι. Η μέρα που η Τάραμον θα άρχιζε να πολεμά για την ελευθερία της πατρίδας της ήταν πλέον κοντά.
Ούτε που κατάλαβα πότε η δεκατετράχρονη Τάραμον έγινε πολεμίστρια δουλεύοντας με τους στρατιώτες του τάγματος της Ανατολικής Βεγγάλης. Η συνειδητοποίηση ήρθε όταν μας επιτέθηκε ο πακιστανικός στρατός από μία κανονιοφόρο.
Ένα απόγευμα, ενώ οι στρατιώτες έτρωγαν το μεσημεριανό τους, ο Αζίζ Μάστερ ζήτησε από την Τάραμον Μπίμπι να ανέβει σε ένα δέντρο για να ελέγξει πού βρισκόταν ο πακιστανικός στρατός. Το κορίτσι σκαρφάλωσε στο δέντρο και διαπίστωσε ότι ο εχθρός κατευθυνόταν προς το μέρος τους διασχίζοντας το ποτάμι που τους χώριζε με μία κανονιοφόρο. Ακούγοντας την κραυγή της, οι στρατιώτες πήραν θέση μάχης και δίπλα τους στάθηκε και η Τάραμον κρατώντας το δικό της όπλο. Η μάχη ξεκίνησε:
Αρχίσαμε να πυροβολούμε. Οι δικές τους σφαίρες χτυπούσαν τα δέντρα δίπλα μας. Μικρά κλαδιά και φύλλα από τα δέντρα έπεφταν πάνω μου. Μία από τις σφάίρες μου χτύπησε έναν Πακιστανό στρατιώτη. Γέμισα το γεμιστήρα με ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό και άρχισα να τους πυροβολώ συνεχόμενα. Όπως ξεσκίζεται ένα κομμάτι ύφασμα, έτσι πετάγονταν και οι σφαίρες από το όπλο μου ασταμάτητα. Πού και πού άκουγα τον ήχο από τα βαριά πολυβόλα που έκαναν τις καρδιές να τρέμουν. Αφού πολεμήσαμε έτσι μέχρι το σούρουπο, ο πακιστανικός στρατός οπισθοχώρησε. Η κατασκήνωση αντηχούσε από τις κραυγές της νίκης. Εγώ βρήκα τον εαυτό μου εκείνη τη μέρα. Είδα τον εαυτό μου να μεταμορφώνεται από υπηρέτρια σε πολεμίστρια.
Advertising
Μετά από αυτή τη νίκη, οι στρατιώτες του Μπαγκλαντές αναγκάστηκαν να κατασκηνώσουν σε άλλη περιοχή, όπου και έσκαψαν υπόγεια καταφύγια για να προστατευτούν από τα πυρά των μαχητικών αεροπλάνων. Η Τάραμον Μπίμπι, ούσα πλέον μία από αυτούς, συμμετείχε σε κάθε ενέργειά τους και είχε ήδη αρχίσει να έχει ελπίδες για μία καινούργια ζωή για την οικογένειά της, αλλά και για ολόκληρη την πατρίδα της: «τότε ήταν που άρχισα να υφαίνω όνειρα. Η χώρα μου θα ξεφορτωνόταν τους εχθρούς, θα ελευθερωνόταν. Τα αδέρφια μου, οι γονείς μου, ολόκληρη η οικογένεια μου θα είχε πια αρκετό φαγητό».
«Δεν ήθελα ένα τέτοιο Μπαγκλαντές»
Ο Πόλεμος Απελευθέρωσης του Μπαγκλαντές λήγει τελικά στις 16 Δεκεμβρίου 1971. Μετά τη λήξη του πολέμου η Τάραμον Μπίμπι επιστρέφει στο χωριό και την οικογένειά της για να ανακαλύψει ότι η οι ελπίδες της για μια καλύτερη ζωή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η οικογένειά της εξακολουθεί να ζει μέσα στη φτώχεια και η ίδια αρχίζει και πάλι να δουλεύει ως υπηρέτρια. Η κατάσταση αυτή τη φορά είναι χειρότερη, αφού το γεγονός ότι η Τάραμον έζησε για ένα διάστημα με τους στρατιώτες οδήγησε στο να θεωρηθεί η οικογένεια ανήθικη και να μην ζητά κανείς σε γάμο τη μεγαλύτερη αδερφή της. Όσον αφορά στην ίδια την Τάραμον, λίγα χρόνια αργότερα δέχτηκε την πρόταση γάμου του συγχωριανού της, Αμπντούλ Ματζίντ, και απέκτησε μαζί του δύο παιδιά, συνέχισε όμως να ζει σε άθλιες συνθήκες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όταν προσβλήθηκε από φυματίωση, δεν μπορούσε καν να αγοράσει τα φάρμακά της.
Η τύχη άλλαξε για την ηρωίδα του Μπαγκλαντές το 1995, όταν την πλησίασε ο καθηγητής πανεπιστημίου, Μπίλαμ Κάντι Ντε. Ανάμεσα στις ερωτήσεις που τις έκανε για τη συμμετοχή της στον πόλεμο, την πληροφόρησε, επίσης, ότι η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές την είχε βραβεύσει για τη γενναιότητά της με το βραβείο «Bir Protik». Η κυβέρνηση της χώρας είχε αναγνωρίσει την προσφορά της για την απελευθέρωση του κράτους ήδη από το 1973, αλλά τα ίχνη της Τάραμον Μπίμπι είχαν χαθεί κι έτσι δεν είχε παραλάβει το βραβείο της. Μετά τον εντοπισμό της, ο Μπίλαμ Κάντι Ντε έστειλε μία αναφορά στην Bhorer Kagoj, μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του Μπαγκλαντές, η οποία με τη σειρά της διοργάνωσε έναν έρανο για την Τάραμον. Με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, της αγόρασαν ένα σπίτι και ένα χωράφι, ενώ η ιστορία της Τάραμον Μπίμπι άρχισε να διαδίδεται. Με τον καιρό την στήριξαν και άλλες οργανώσεις, ενώ η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές δώρισε άλλη μία έκταση. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η δική της ζωή ήταν πλέον καλύτερη, η Τάραμον δεν έπαψε να σκέφτεται το Μπαγκλαντές που είχε ονειρευτεί:
Πράγματι, δεν υποφέρω πια από τη φτώχεια, αλλά δεν έχω δει ακόμα τη χώρα που οραματίστηκα. Ακόμα και σήμερα, αυτοί που πολέμησαν για την ελευθερία ζουν μέσα στη φτώχεια. Πολλοί πεθαίνουν χωρίς να λάβουν καμία θεραπεία. Δεν ήθελα ένα τέτοιο Μπαγκλαντές. Ήθελα ένα απαλλαγμένο από εχθρούς, ευτυχισμένο Μπαγκλαντές.
Advertising
Το όνειρό της δεν πρόλαβε να γίνει πραγματικότητα, αφού η Τάραμον Μπίμπι έφυγε τελικά από τη ζωή την 1η Δεκεμβρίου 2018, στα 61 της χρόνια, έχοντας ταλαιπωρηθεί πολύ από αναπνευστικά προβλήματα και από τον διαβήτη.
Ακολουθεί ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Πόλεμο Απελευθέρωσης του Μπαγκλαντές:
Πηγές:
The girl who became a soldier. Ανακτήθηκε από https://www.thedailystar.net/op-ed/the-girl-who-became-soldier-8071 (τελευταία πρόσβαση 12.3.2019)
Farewell to a true soldier (2018). Ανακτήθηκε από https://www.thedailystar.net/country/news/bir-protik-taramon-bibi-dies-1667713 (τελευταία πρόσβαση 12.3.2019)
Bir Protik Taramon Bibi passes away (2018). Ανακτήθηκε από https://unb.com.bd/category/bangladesh/bir-protik-taramon-bibi-passes-away/7553 (τελευταία πρόσβαση 12.3.2019)
Taramon Bibi. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Taramon_Bibi (τελευταία πρόσβαση 12.3.2019)
Πόλεμος Απελευθέρωσης του Μπανγκλαντές. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CE%91%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9C%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%82(τελευταία πρόσβαση 12.3.2019)