Η περιβαλλοντική κρίση αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για την επιστημονική φαντασία. Κλιματική αλλαγή, υπερθέρμανση του πλανήτη, εξάντληση των φυσικών πόρων και ρύπανση είναι μερικές αιτίες που απειλούν το ανθρώπινο είδος με εξαφάνιση σε πολλές κινηματογραφικές παραγωγές. Η επιστημονική φαντασία έχει οραματιστεί το τέλος του κόσμου να έρχεται με ποικίλους τρόπους. Εξωγήινες απειλές, κομήτες, θανατηφόρες ασθένειες ακόμη και γιγαντιαίες σαύρες είναι μερικές μόνο από τις πιο δημοφιλείς. Ωστόσο σε άλλες το τέλος έρχεται από εμάς τους ίδιους μέσω των εφευρέσεων, των πολέμων ή των παρεμβάσεων στο περιβάλλον.
Όσο και αν το σενάριο για την περιβαλλοντική κρίση αποτελεί πλέον πραγματικότητα, οι λύσεις που έχει να προτείνει η επιστημονική φαντασία δεν είναι πάντοτε ρεαλιστικές. Φυσικοί νόμοι, τεχνολογικοί και ηθικοί φραγμοί καθιστούν την υλοποίησή τους αδύνατη. Ωστόσο τέτοια σενάρια είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, καθώς εξερευνούν την ανθρώπινη φύση υπό καταστάσεων που ενδεχομένως ποτέ να μην προκύψουν. Παρά τις διαφορές στην εκτέλεση οι περισσότερες μπορούν να καταταχθούν σε κάποια από τις παρακάτω ευρύτερες κατηγορίες.
Εποικισμός Νέων Πλανητών
Η κατάσταση στη Γη είναι μη ανατρέψιμη και το περιβάλλον δεν είναι πλέον βιώσιμο για το είδος μας. Η μόνη λύση είναι ένα νέο ξεκίνημα σε έναν μακρινό πλανήτη, ευελπιστώντας πως θα φέρουμε μαζί μας τον πολιτισμό και θα μάθουμε από τα λάθη μας. Η αναζήτηση πλανητών με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του δικού μας αποτελεί πραγματικότητα. Παρόλα αυτά ο εποικισμός τους με τα σημερινά δεδομένα παραμένει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.ίσως από τις κλασικότερες λύσεις να είναι ο εποικισμός πλανητών με παρόμοιο περιβάλλον με της Γης. Στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της κατηγορίας ανήκει σίγουρα το «Interstellar»(2014).
Ελεγχόμενη Γεννητικότητα
Στις πιο ρεαλιστικές και εφικτές λύσεις της περιβαλλοντικής κρίσης έχουμε τον έλεγχο των γεννήσεων. Σε έναν πλανήτη όπου ο υπερπληθυσμός εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και με ταχύτερο ρυθμό από την παραγωγή τους, λύση στην περιβαλλοντική κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει ο περιορισμός των γεννήσεων. Σαν σενάριο ανήκει στα λιγότερο γνωστά με το «What Happened to Monday» του 2017 να είναι μια από τις πρώτες. Συγκεκριμένα στην ταινία παρουσιάζεται το σενάριο της δια νόμου απαγόρευσης των γεννήσεων περισσότερων από ενός παιδιού ανά οικογένεια. Αν και η υλοποίηση αντίστοιχου σεναρίου θα είχε θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τα περισσότερα οφέλη θα ήταν οικονομικά και όχι τόσο περιβαλλοντικά, πέρα από το τεχνικό πρόβλημα της κοινής συμφωνίας όλων των εθνών.
Αυτο- Εξυγίανση
Φυσικές καταστροφές, πλημμύρες και τυφώνες καταστρέφουν μέρος ή ολόκληρο τον κόσμο έτσι όπως τον γνωρίζουμε εξαναγκάζοντας το ανθρώπινο είδος να ξεκινήσει από την αρχή. Δυστυχώς ή ευτυχώς παρόμοιες καταστάσεις δεν συμβαίνουν με τέτοια ταχύτητα ούτε σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Οπότε ακόμη και αν το τέλος μας έρθει από φυσικά αίτια θα είναι πολύ πιο αργό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που μπορούν να αναφερθούν είναι το «2012» αλλά και το «The Day after Tomorrow».
Οικολογική Τρομοκρατία
Διαφοροποιούμενη στον τρόπο εκτέλεσης αλλά με παρόμοιες βασικές αρχές η συγκεκριμένη αντίληψη παρουσιάζεται ως εξής. Μια ομάδα ανθρώπων με κύριο ενδιαφέρον την επιβίωση του πλανήτη, θεωρούν το ανθρώπινο είδος ως απειλή και ανίκανο να διορθωθεί. Άλλες φορές με στόχο την ολική και άλλες την επιλεκτική εξάλειψη της ανθρωπότητα ο πλανήτης θα εξυγιανθεί και τα οικοσυστήματα θα ισορροπήσουν. Σε αυτό το σημείο επιστρατεύονται βιολογικά όπλα που στοχευμένα πλήττουν μόνο τους ανθρώπους ή πυρηνικά που παρόλο που πλήττουν και το περιβάλλον του επιτρέπουν να αναγεννηθεί. Στις πιο πρόσφατες έχουμε το πιο πρόσφατο «Mission Impossible: Fallout» αλλά και το «Avengers: Infinity War».
Εξάλειψη της Ανθρωπότητας
Ο άνθρωπος αποτελεί απειλή για τον πλανήτη και εντείνει την περιβαλλοντική κρίση. Αντλεί τους πόρους της χωρίς μέτρο, οφείλεται για την μείωση της βιοποικιλότητας και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Ταινίες με αντίστοιχη θεματολογία είναι το «The Day the Earth Stood Still», όπου εξωγήινοι απειλούν να μας εξαφανίσουν γιατί μας θεωρούν απειλή.
Πλανήτης Χωματερή
Η κατάσταση φαίνεται μη αναστρέψιμη και ο πλανήτης μη κατοικήσιμος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μέρος ή ολόκληρη η ανθρωπότητα επιλέγει να ζήσει έξω από τη Γη σε κάποιο είδος διαστημικού σταθμού. Σε κάποιες άλλες, πάλι τα απομεινάρια της ανθρωπότητας ζουν σε έναν κατεστραμμένο πλανήτη, μέσα στο χάος, κατά την πτώση του πολιτισμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το « Wall-E», το «Elysium» και το «Mad Max».