Έχει γίνει βιβλίο, έχει γίνει ταινία, έχει υπάρξει και στην πραγματικότητα. Λόγος γίνεται για τη λογοκρισία στα βιβλία.
Τα βιβλία, το παλαιότερο μέσο ενημέρωσης και εκπαίδευσης, έχει υπάρξει στην ιστορία κι αντικείμενο τρόμου για τους έχοντες εξουσία και για τους αρνητές της ελευθερίας. Γι’ αυτό, δεν είναι λίγα τα βιβλία που έχουν απαγορευτεί κατά καιρούς και φυσικά δεν είναι βιβλία που πραγματεύονται ανούσια θέματα. Υπάρχουν όμως τρία πασίγνωστα βιβλία που απαγορεύτηκαν και έτσι έγιναν ακόμα πιο… ισχυρά!
1. Θαυμαστός καινούργιος κόσμος:
Το βιβλίο του Aldus Huxley που πουλά μέχρι σήμερα εκατομμύρια αντίτυπα πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να θεωρείται σήμερα παγκοσμίως ένας από τα πιο προφητικά βιβλία που έχουν γραφτεί μέχρι στιγμής. Στην Ιρλανδία απαγορεύτηκε για ακριβώς αυτόν τον λόγο, το ότι προφητεύει, δηλαδή, με τον πιο τρομακτικό και απίστευτο ταυτόχρονα τρόπο το παρόν που ζούμε τώρα και το άμεσο μέλλον που ήδη βλέπουμε να συμβαίνει. Στην Ινδία, μάλιστα, τα δικαστήρια έφτασαν να κατηγορήσουν τον συγγραφέα ως «πορνογράφο».
2. Η φάρμα των ζώων:
Όποιος έχει διαβάσει αυτό το βιβλίο που συγκαταλέγεται στα κλασικά, τότε σίγουρα μπορεί να σκεφτεί μερικούς λόγους για τους οποίους ορισμένοι άνθρωποι με εξουσία δεν θα το ήθελαν να κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσα στους απλούς πολίτες. Δεν απαγορεύτηκε μόνο σε μία χώρα φυσικά. Πρώτα από όλα, απαγορεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση, αφού θεωρήθηκε -και ήταν, ας μην κρυβόμαστε- μια ευθεία επίθεση κατά του σοβιετικού καθεστώτος. Πρόκειται, άλλωστε για την πιο σκληρή κριτική του σταλινισμού και όπως είχε αναφέρει ο συγγραφέας του, George Orwell, “πρόκειται για την ιστορία μιας επανάστασης που πήρε λάθος δρόμο!”.
Ας σκεφτούμε τώρα, σε ποιες άλλες χώρες συναντάμε αντίστοιχα καθεστώτα; Ναι, πολύ σωστά! Ο George Orwell αποτελεί μέχρι σήμερα persona non grata σε Βόρεια Κορέα και Κούβα! Ανεπιθύμητο πρόσωπο, σε απλά ελληνικά.
Και για το κλείσιμο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το βιβλίο απαγορεύεται με την αιτιολογία ότι τα ομιλούντα γουρούνια -βασικοί χαρακτήρες του βιβλίου- προσβάλλουν τη μουσουλμανική πίστη, αφού, όπως είναι ευρέως γνωστό, στο Ισλάμ ο χοίρος είναι ένα από τα πιο ακάθαρτα ζώα στη Γη και γι’ αυτό απαγορεύεται η κατανάλωση του κρέατός του.
3. Harry Potter:
Η σειρά βιβλίων του Harry Potter, αποτελεί εκτός από μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες και μια από τις πιο αγαπημένες όλων των ηλικιών. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως βιβλία που γράφτηκαν για παιδιά θα θεωρούνταν τόσο επικίνδυνα, ώστε να απαγορευτούν; Κι όμως το 2002 το Υπουργείο Παιδείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ναι, πάλι τα ΗΑΕ!) απαγόρευσε όλα τα βιβλία του Harry Potter. Η αναφορά στη μαγεία γενικότερα, αλλά και η μορφή του Βόλντεμορτ ειδικότερα θεωρήθηκαν υπερβολικά επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά και τις νεότερες γενιές, καθώς ήταν επίφοβο να τους διαφθείρει και να τους απομακρύνει από τις αξίες και τις αρχές του Ισλάμ.
Κι αν νομίζει κανείς ότι αυτά συμβαίνουν μόνο σε μια ανατολική χώρα με βαθιά σύνδεση με τη θρησκεία, ας περάσουμε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Σε αρκετές πολιτείες της Αμερικής υπήρξαν προσπάθειες κατά το παρελθόν να απαγορευτούν τα βιβλία του Harry Potter στις τάξεις και στις σχολικές βιβλιοθήκες. Τι να πει κανείς; Καλώς ήρθατε στο Μεσαίωνα!