«Αγριότοπος» του Robert Penn Warren: Η αγριότητα του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου

Αγριότοπος
“Αγριότοπος”, R.P. Warren
[Εικόνα: Ρίτα Μπαούση]
Μια από τις τελευταίες προσθήκες στα ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων είναι το εξαιρετικά σημαντικό μυθιστόρημα του Robert Penn Warren με τίτλο «Αγριότοπος». Το βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε το 1961 και σήμερα το διαβάζουμε από τις εκδόσεις Πόλις, σε μετάφραση Άννας Μαραγκάκη, παρουσιάζει σε όλη της την έκταση, την αγριότητα του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες αυτού στη γη και τους ανθρώπους.

Ο «Αγριότοπος»  αφηγείται την συγκλονιστική ιστορία του Άνταμ Ρόζεντσβαΐγκ, ενός νεαρού Εβραίου που, μετά τον θάνατο του πατέρα του, αποφασίζει να «μην απαρνηθεί το καθήκον του» και να εγκαταλείψει το βαυαρικό γκέτο στο οποίο διαμένει, για να ταξιδέψει στην Αμερική και να πάρει μέρος στον Εμφύλιο Πόλεμο που διεξάγεται εκείνη την χρονική περίοδο (καλοκαίρι 1863). Ο Άνταμ, μιμούμενος τον αποθανόντα πατέρα του, ο οποίος του είχε πει πως «δεν υπήρχε ευγενέστερο πεπρωμένο απ’το να ζεις και να πεθαίνεις για την ελευθερία», θα επιβιβαστεί στο αγγλικής σημαίας ατμόπλοιο «Ελμύρα», το οποίο θα τον μεταφέρει στην καρδιά της Αμερικής, όπου θα ανακαλύψει πως τίποτα δεν είναι όπως νόμιζε. Το «ελαττωματικό» πόδι του Άνταμ θα γίνει αντικείμενο προσοχής και χλεύης από τα πρώτα λεπτά της επιβίβασής του στο πλοίο, με τους συνταξιδιώτες του να του δίνουν το παρατσούκλι «στραβοπόδης» και να αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής του στον πόλεμο. Όμως, αυτό δεν θα σταθεί αρκετό ώστε να τον αποτρέψει. Ο Άνταμ θα αποβιβαστεί στις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης όπου ο πόλεμος μαίνεται, με σώματα μαύρων να κρέμονται από τους φανοστάτες και ένα συνονθύλευμα ανθρώπων να λεηλατεί σπίτια και περιουσίες φωνάζοντας «Ψόφος στους αράπηδες». Θα είναι, ωστόσο, ένας μαύρος άνδρας που θα τον σώσει από βέβαιο πνιγμό, ο πρώτος άνθρωπος που θα τον ξυπνήσει από το ιδεολογικό του όνειρο και θα τον κάνει να αντικρύσει τη σκληρή αλήθεια και το πραγματικό πρόσωπο του πολέμου.

Διαβάστε επίσης  Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις iWrite!

Αγριότοπος
“Αγριότοπος”, R.P. Warren
[Εικόνα: Ρίτα Μπαούση]
Ο “Αγριότοπος” του Robert Penn Warren, είναι ένα βιβλίο, μεγάλο μέρος του οποίου λαμβάνει χώρα στην αμερικανική άγρια γη, που έχει μετατραπεί σε έναν αφιλόξενο αγριότοπο, εξαιτίας των σφοδρών αιματηρών συμπλοκών που λαμβάνουν χώρα, αλλά είναι κι ένα μυθιστόρημα με βαθιά συμβολικό χαρακτήρα που, όπως άλλωστε μαρτυρά κι ο τίτλος του, εξερευνά την άγρια πλευρά των ανθρώπων, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τη συμμετοχή τους στον πόλεμο. Ο συγγραφέας στήνει έναν καμβά με συναρπαστικούς χαρακτήρες, προερχόμενους από διαφορετικό κοινωνικό κι ιδεολογικό υπόβαθρο, σκιαγραφώντας σε βάθος την ανθρώπινη πλευρά και τα ζωώδη τους ένστικτα, κάνοντας σαφή τα κίνητρα των πράξεων τους. Διαβάζοντας κανείς τον «Αγριότοπο» αντιλαμβάνεται πως ο Warren όχι μόνο έχει βαθιά γνώση της ιστορίας του Αμερικανικού Εμφυλίου, αλλά είναι κι ένας συγγραφέας που προσεγγίζει με μεγάλη ευαισθησία κι ενσυναίσθηση το θέμα του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η επιλογή ενός κεντρικού ήρωα που, όχι μόνο είναι Εβραίος, αλλά έχει και μια σωματική δυσμορφία που αυτόματα τον καθιστά ευάλωτο. Αξιοσημείωτα στο βιβλίο “Αγριότοπος”,  είναι επίσης και η ποιητική γραφή του Warren, τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα, οι ολοζώντανες εικόνες της φύσης που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την αγριότητα του τοπίου των πεδίων μάχης και τα κρυμμένα νοήματα που πρέπει ο αναγνώστης να εντοπίσει και να αποκωδικοποιήσει ώστε να κατανοήσει πλήρως το βαθύτερο νόημα του κειμένου.

 

"Αγριότοπος",R.P.Warren[Εικόνα: Ρίτα Μπαούση]
“Αγριότοπος”,R.P.Warren
[Εικόνα: Ρίτα Μπαούση]
Ο «Αγριότοπος» δεν είναι μόνο ένα μυθιστόρημα για τις εθνικότητες, τις φυλές και τις πολιτικές ιδεολογίες, αλλά κι ένα βιβλίο για τις λεπτές αποχρώσεις της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, για τις λεπτές γραμμές που διαχωρίζουν την ηθική  από την ανηθικότητα, το καλό από το κακό ,την ελευθερία από την υποδούλωση, το σωστό από το λάθος, την τρέλα από την λογική. Ο Warren μας παρέδωσε ένα βιβλίο που θέτει ηθικά κι ιδεολογικά διλήμματα με αριστοτεχνικό τρόπο, με έναν ήρωα που, προς μεγάλη του απογοήτευση, θα ανακαλύψει πως τίποτα το ηρωικό δεν κρύβεται σε ένα σκηνικό πολέμου. Μόνο φρίκη και ηττημένη ανθρωπότητα.

Διαβάστε επίσης  Τα νέα βιβλία των εκδόσεων Πατάκη
Advertisements
Ad 14

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις. Βρείτε το εδώ.

 

Γνωρίστε τον συγγραφέα

Robert Penn Warren.National Portrait Gallery, Smithsonian Institution, Washington, D.C.
Robert Penn Warren,
National Portrait Gallery, Smithsonian Institution, Washington, D.C.

Ο Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν γεννήθηκε στο Γκάθρι της Πολιτείας Κεντάκι των ΗΠΑ το 1905 και πέθανε στο Στράτον της Πολιτείας Βερμόντ το 1989. Ποιητής, πεζογράφος, κριτικός και πανεπιστημιακός δάσκαλος, είναι ο μόνος Αμερικανός συγγραφέας που τιμήθηκε τόσο με το βραβείο Πούλιτζερ ποίησης (δύο φορές, το 1957 και το 1979) όσο και με το Πούλιτζερ μυθιστορήματος (για το “Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά”, το 1947). Είναι επίσης ο πρώτος που έλαβε, το 1986, τον τίτλο του Δαφνοστεφούς Ποιητή των ΗΠΑ. Βραβεύθηκε με το Εθνικό Βραβείο ποίησης των ΗΠΑ και τιμήθηκε με το Medal of Freedom από τον Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, καθώς επίσης και με το National Medal of Arts. Σπούδασε φιλολογία στα Πανεπιστήμια Vanderbilt, Μπέρκλεϊ, Γέιλ και Οξφόρδης (στο τελευταίο, ως Rhodes Scholar υπότροφος). Εργάστηκε ως καθηγητής φιλολογίας στo Southwestern College του Μέμφις, στο Louisiana State University, στο University of Minnesota και στο Yale University, από το 1950 ώς το 1956 και από το 1961 ώς το 1973, οπότε και ανακηρύχθηκε ομότιμος καθηγητής. Το 1935 έγινε συνιδρυτής και συνεκδότης του σημαντικού λογοτεχνικού περιοδικού The Southern Review (το οποίο φιλοξένησε κείμενα, μεταξύ άλλων, των Mary MacCarthy, Ford Madox Ford και W.H. Auden). Έγραψε πλήθος κριτικά δοκίμια υπό την οπτική γωνία της σχολής της Νέας Κριτικής, ενώ μαζί με τον Cleanth Brooks συνέγραψαν τα περίφημα πανεπιστημιακά εγχειρίδια Understanding Poetry, Understanding Fiction και Fundamentals of Good Writing. Όταν εκδόθηκε το “Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά”, ο Σίνκλερ Λιούις χαρακτήρισε τον Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν ως «τον πιο ταλαντούχο συγγραφέα του Νότου και έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της χώρας». Το βιβλίο γνώρισε δύο κινηματογραφικές μεταφορές (η πρώτη, αριστουργηματική, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ρόσσεν, τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας) και δύο τηλεοπτικές (η πρώτη από τον Σίντνεϊ Λιούμετ). Το βιβλίο ενέπνευσε στον Carlisle Floyd την όπερα Willie Stark και διασκευάστηκε για το θέατρο από τον Adrian Hall. [Πηγή: public.gr]

Διαβάστε επίσης  Οι νέες κυκλοφορίες που θα συζητηθούν

Ονομάζομαι Ρίτα Μπαούση κι είμαι καθηγήτρια αγγλικών. Η σχέση μου με τα βιβλία ξεκίνησε στα πέντε μου χρόνια κι από τότε δεν υπήρξε μέρα που να μη διαβάσω! Αγοράζω, χαρίζω μα κυρίως διαβάζω βιβλία, για τα οποία γράφω στο blog μου, στη σελίδα μου στο instagram και πλέον και στο maxmag!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κινητά της αρχαιότητας: Τρόποι επικοινωνίας

Σήμερα υπάρχει ένα ευρύτατο φάσμα συσκευών επικοινωνίας, ώστε να μειωθούν

Η κατασκοπεία στα χρόνια του πολέμου

Η κατασκοπεία, η πρακτική της απόκτησης μυστικών πληροφοριών, διαδραματίζει