
Θυμάστε που σας είχα πει για τα pet peeve; Ένα από τα πιο viral pet peeve που υπάρχουν είναι τα annotations. Δηλαδή, οι σημειώσεις πάνω στα βιβλία.
Τώρα αν είστε σαν τον απλό κόσμο που δεν τον ενοχλεί να γράφει στα βιβλία, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν είστε σαν εμένα που φρικάρετε με την ιδέα ότι τα βιβλία δε θα είναι άθικτα… συνεχίστε να διαβάζετε.
Τι και αν σας έλεγα ότι πλέον μπορείτε να σχολιάσετε πάνω στα αγαπημένα σας βιβλία χωρίς να τα καταστρέψετε; Και όμως γίνεται. Διαβάστε παρακάτω τρεις τρόπους για να κάνετε το πολυπόθητο annotation με ασφάλεια.
Sticky Tabs – Sticky Notes

Πλέον υπάρχουν πολλά sticky tabs τα οποία βγαίνουν σε πολλά χρώματα. Επίσης, βγαίνουν σε πολλά σχέδια αλλά και με διαφορετικό υλικό. Πλέον υπάρχουν και τα χάρτινα που μπορούμε να γράψουμε επάνω και όχι μόνο τα πλαστικά.

Κάθε tab ανάλογα με το χρώμα μπορεί να σημαίνει κάτι. Ανάλογα με το κάθε χρώμα σημειώνεται μια σημαντική στιγμή. Για παράδειγμα στην πάνω φωτογραφία, το χρώμα γκρι αντιπροσωπεύει τις λυπητερές στιγμές ή τις απογοητευτικές στιγμές. Μπορείτε να βάλετε στην αρχή του βιβλίου σας, στην πρώτη σελίδα τα tab μαζί με αυτά που θέλετε να θυμάστε.

Έτσι δημιουργείται ένα γλωσσάρι έτσι ώστε να ξέρετε τι σας είχε κάνει εντύπωση στο βιβλίο.
Highlighters ή/και χρωματιστά στυλό
Όταν πήγαινα στο σχολείο (ναι, ήταν πριν αρκετά χρόνια, ας το προσπεράσουμε!), υπήρχαν highlighters. Απλά τα χρώματα ήταν πολύ φωσφοριζέ και έντονα. Τώρα, ευτυχώς, υπάρχουν πολλά χρώματα, παλ και έντονα.

Τα highlighters με τα στυλό λειτουργούν το ίδιο με τα tab. Δηλαδή μπορείτε να υπογραμμίσετε κάτι που σας έκανε εντύπωση. Μπορεί να είναι μια σκηνή που σας έκανε να κλάψετε ή να γελάσετε. Ή κάτι που σας έκανε να σκεφτείτε.
Απλά ειδικά αν χρησιμοποιήσετε μαρκαδοράκια να τα χρησιμοποιήσετε πρώτα εκτός βιβλίου. Σε κάποιο χαρτί ίσως. Γιατί τα μαρκαδοράκια τείνουν να αφήνουν αποτύπωμα πίσω από τη σελίδα του βιβλίου. Ειδικά αν το χρώμα της προτίμησής σας είναι έντονο, μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Συνδυασμός των δύο παραπάνω

Πάντα μπορείτε να συνδυάσετε και τα δύο για το καλύτερο annotation. Κάποιοι δεν τους αρκεί να είναι μόνο υπογραμμισμένα τα σημεία που θέλουν να προσέξουν. Πρέπει να σημειώσουν τις σκέψεις τους. Γιατί κακά τα ψέματα, αν ξαναπιάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο και έχει μόνο τα tabs μπορεί να μην θυμάστε για ποιον λόγο τα βάλατε. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να θυμάστε κάθε σκηνή που δεν θέλετε να ξεχάσετε. Απλά αυτός ο συνδυαστικός τρόπος παίρνει περισσότερη ώρα.
Επίλογος

Έχω δει πολλούς στο #bookstagram να ζωγραφίζουν μέσα στα βιβλία τους, στην αρχική σελίδα. Αυτό εμένα γενικά μου αρέσει σαν ιδέα. Όμως κάθε φορά που πάω να σκεφτώ να το κάνω, ανατριχιάζω.

Αν και, επειδή μου αρέσει να ζωγραφίζω, σκέφτηκα πολλές φορές να κάνω ένα μικρό doodle όπως αυτό της εικόνας, σε κάποιο αγαπημένο βιβλίο. Δεν το έχω τολμήσει ακόμη. Όταν (ΑΝ!) το κάνω θα σας κρατήσω ενήμερους.