Τι σχέση έχει η ΜΚΟ «Διαβάζω για τους άλλους» με το βιβλίο; Βασικό ερώτημα είναι το πως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια συμπεριληπτική κοινωνία (έστω για την προσπάθεια να μεταμορφωθεί η κοινωνία μας σε μια συμπεριληπτική κοινωνία) που δεν εμπεριέχει το αγαπημένο μας αγαθό, το βιβλίο;
Το βιβλίο και ό,τι παρέχει η ικανότητα ανάγνωσης ενός βιβλίου, είτε λογοτεχνικό είτε πανεπιστημιακό. Η γνώση, η τέρψη, η φαντασία και η αγαλλίαση που αναδύεται στην καρδιά του αναγνώστη από την ανάγνωση βιβλίων είναι για όλους.
Αυτό το όραμα μοιράζονται οι συντελεστές και οι εθελοντές της μη κερδοσκοπικής εθελοντικής οργάνωσης «Διαβάζω για τους άλλους». Το όραμά τους είναι να μπορεί κάποιος συνάνθρωπός μας με μερική ή ολική απώλεια όρασης να διαβάσει όποιο βιβλίο επιθυμεί. Η προσπάθεια και η αποστολή τους εγγυείται στην μεγιστοποίηση των αναγνωσμένων ακουστικών βιβλίων που διατίθεται για ακρόαση, για την ισότιμη πρόσβαση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ένα έργο δυναμικό και απαραίτητο θα λέγαμε, που ευαισθητοποιεί όλους τους ανθρώπους, κινητοποιεί εθελοντές για να δωρίσουν βιβλία που δεν θέλουν πλέον, να αγοράσουν ήδη αναγνωσμένα βιβλία και να στηρίξουν με όποιο τρόπο αυτή την αποστολή. Εμείς, χαιρόμαστε να βλέπουμε αυτό το εγχείρημα να μεγαλώνει και να αποκτά κοινό και αναγνώριση.
Γιατί είναι απαραίτητο ένα τέτοιο εγχείρημα;
Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι εκδίδουν πλέον και audio books για τις νέες κυκλοφορίες βιβλίων. Τι γίνεται όμως με τα κλασικά ή παλαιότερων εκδόσεων βιβλία; Το Διαβάζω για τους Άλλους γεννήθηκε από μια συζήτηση περί λογοτεχνίας μεταξύ της προέδρου του οργανισμού, της Αργυρώς Σπυριδάκη με το φίλο της Θοδωρή Τσάτσο (ο οποίος είναι εκ γενετής τυφλός). Το 2015, λοιπόν, η συνειδητοποίηση ότι τα βιβλία δεν εκδίδονται σε ίδια ποσότητα και ρυθμό σε ακουστική μορφή ή γραφή braile, έφερε σε εμάς το Διαβάζω για τους άλλους.
Οι στόχοι του οργανισμού «Διαβάζω για τους άλλους»
Κύριοι στόχοι της ΜΚΟ «Διαβάζω για τους άλλους», όπως αυτοί αναγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα τους είναι: η παραγωγή και διάθεση λογοτεχνικών ακουστικών βιβλίων για τυφλούς και έντυπο-ανάπηρους συμπολίτες μας, παραγωγή και διάθεση πανεπιστημιακών ακουστικών βιβλίων για τυφλούς και έντυπο-ανάπηρους φοιτητές, ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των ηλικιωμένων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας μέσω των ζωντανών αναγνώσεων λογοτεχνικών αποσπασμάτων από εκπαιδευμένους εθελοντές αναγνώστες του Διαβάζω για τους Άλλους, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με το κοινωνικό πρόβλημα της μη ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης στη γνώση και τη μάθηση.
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να ενισχύσουμε το έργο τους;
Αρχικά μπορούμε να τους ακολουθήσουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς ανεβάζουν συχνά εξαιρετικά άρθρα αλλά και φωτογραφίες από ηχογραφήσεις των βιβλίων. Επιπρόσθετα, μπορούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τον οργανισμό και να τους γνωστοποιήσουμε το ενδιαφέρον μας για να δωρίσουμε βιβλία. Είναι εξαιρετικά σημαντική κίνηση. Τα παλιά ή τα νεότερα βιβλία μας θα βρούνε ένα σπίτι και θα αποκτήσουν φωνή. Τέλος μπορούμε να ενισχύσουμε την προσπάθειά τους αγοράζοντας μεταχειρισμένα βιβλία από το metabook σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Αφήνω σχετικό link εδώ.
Μπορώ και εγώ να ηχογραφήσω ένα ακουστικό βιβλίο;
Οι ηχογραφήσεις όλων των ακουστικών βιβλίων που παράγει το «Διαβάζω για τους Άλλους», γίνονται αποκλειστικά από εθελοντές αναγνώστες. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ακολουθώντας ευρωπαϊκά πρότυπα, οι εθελοντές μας περνούν από αξιολόγηση φωνής από έμπειρους επαγγελματίες, έπειτα από εκπαίδευση στην ορθοφωνία και αγωγή του λόγου και τέλος μπαίνουν στο studio για ηχογράφηση!
«Διαβάζω για τους άλλους»: Το μότο τους
Ευαισθητοποίηση, εθελοντισμός, συμπερίληψη