Εννιά συγγραφείς που έκδοσαν τα έργα τους χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα

Συγγραφείς που έκδοσαν τα έργα τους χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα
Εικόνα από esquire.com.gr

Συγγραφείς που έκδοσαν τα έργα τους χρησιμοποιόντας ψευδώνυμα, μπορούν να αποκαλυφθούν κάνοντας μια έρευνα στο διαδίκτυο. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτό ήταν επιλογή τους. Σε άλλες όμως, τους “επιβλήθηκε” είτε από το οικογενειακό περιβάλλον είτε από την οικονομικο-πολιτική κατάσταση της εποχής που έζησαν. 

Mark Twain

Συγγραφείς που έκδοσαν τα έργα τους χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα
Εικόνα από minoas.gr

Ο πασίγνωστος αμερικανός συγγραφέας λεγόταν Σάμουελ Λάνγκχορν Κλέμενς. Ο Mark Twain είχε εργαστεί ως οδηγός ποταμόπλοιου και από εκεί κράτησε την φράση “Μαρκ Τουαίην”  που σημαίνει “μαρκάρισε 2 βάθη. Είναι μία έκφραση των βυθομετρητών που συνόδευαν τα ποταμόπλοια στα ταξίδια τους. Θεωρούσε πως στο συγκεκριμένο επάγγελμα, απέκτησε πολλές εμπειρίες και έτσι διάλεξε αυτό το ψευδώνυμο.

J.K. Rowling ή αλλιώς Robert Galbraith

Συγγραφείς που έκδοσαν τα έργα τους χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα
Εικόνα από jkrowling.com

Η διάσημη συγγραφέας του Χάρι Πότερ ή αλλιώς…η Joanne Rowling. O εκδοτικός οίκος δεν ήθελε να φαίνεται το φύλο της γιατί θεωρούσε πως αυτό θα έκανε κακό στον Χάρι Πότερ, το οποίο είχαν εκτιμήσει πως θα είναι νέα αγόρια. Το μεσαίο Κ είναι από την γιαγιά της (Kathleen). Η ίδια αποκάλυψε πως μετά την επιτυχία της, έγραφε και αστυνομικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Robert Galbraith. Το έκανε όπως είπε γιατί ήθελε να δει την ανταπόκριση του κόσμου και να μπορεί να γράψει χωρίς την πίεση που θα έγραφε η συγγραφέα του Χάρι Πότερ. Το γεγονός όμως είναι πως τα βιβλία της ως Robert Galbraith δεν είχαν κάνει πολλές πωλήσεις εώς ότου μάθει ο κόσμος πως Robert Galbraith και J.K. Rowling είναι το ίδιο πρόσωπο…

Pablo Neruda

Συγγραφείς που έκδοσαν τα έργα τους χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα
Εικόνα από theparisreview.org

Η αλήθεια είναι πως όταν σε λένε Ρικάρντο Ελιέσερ Νεφταλί Ρέγιες Μπασοάλτο, είναι λίγο δύσκολο να μείνεις στην μνήμη του κοινού. Ο πασίγνωστος χιλιανός Πάμπλο Νερούδα όμως άλλαξε το όνομα του επειδή ο πατέρας του δεν ενέκρινε το ενδιαφέρον του για την λογοτεχνία. Εμπνεύστηκε από έναν τσέχο ποιητή, τον Γιαν Νερούντα.

Διαβάστε επίσης  Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου "Ζωή και Θάνατος" της Στέφενι Mαϊέρ, από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Agatha Christie

Συγγραφείς που έκδοσαν τα έργα τους χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα
Εικόνα από newyorker.com

Η “βασίλισσα του Εγκλήματος” έγραψε 6 ρομαντικές νουβέλες με το ψευδώνυμο, Mary Westmacott. Κατάφερε να το κρατήσει κρυφό αυτό για σχεδόν 20 χρόνια. Πίστευε πως μόνο με ένα διαφορετικό όνομα θα μπορούσε να γράψει ρομαντικές νουβέλες γιατί το Agatha Christie είχε ταυτιστεί με το μυστήριο και το έγκλημα.

Stephen King

Συγγραφείς που έκδοσαν τα έργα τους χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα
Εικόνα από warnerbros.fandom.com

Ο κορυφαίος συγγραφέας η αλλιώς ο “βασιλιάς του τρόμου” πρόλαβε να γράψει τέσσερα βιβλία χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Richard Bachman, προτού ένας υπάλληλος βιβλιοπωλείου ανακαλύψει τις ομοιότητες στον τρόπο γραφής του με το γνωστό συγγραφέα και ψάξει για να βρει την αλήθεια. Αφού έγινε γνωστό, ο King ανακοίνωσε πως ο Bachman πέθανε από “Καρκίνο του Ψευδωνύμου”, εξέδωσε όμως άλλα 3 βιβλία με το ψευδώνυμό του. Ο λόγος που επέλεξε να γράψει αρχικά με ψευδώνυμο ήταν διττός. Οι εκδότες του έλεγαν πως δε μπορεί να εκδόσει πάνω από ένα βιβλίο τη χρονιά και εκείνος έγραφε πιο γρήγορα από αυτό, αλλά, επίσης, ήθελε να δει και πόση επιτυχία θα είχαν τα βιβλία του χωρίς να συνοδεύονται από το πασίγνωστο όνομά του.

Οδυσσέας Ελύτης

Εικόνα από sansimera.gr

Ο βραβευμένος με νόμπελ ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, είχε ως πραγματικό όνομα το Οδυσσέας Αλεπουδέλης. Σε συνέντευξή του έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η επιλογή του ψευδώνυμου “Ελύτης” ήταν μελετημένη και προσεκτική. Ήθελε να ξεκινά από τη συλλαβή Ελ γιατί από Ελ ξεκινά η Ελλάδα, η ελευθερία, μία Ελένη που ήταν τότε ερωτευμένος. Ακολουθεί το γράμμα “υ” επειδή είναι το πιο ελληνικό γράμμα και καταλήγει με το αρχαιοπρεπές -της.

Γιώργος Σεφέρης

Εικόνα από sansimera.gr

Ο επίσης βραβευμένος με νόμπελ ποιητής Γιώργος Σεφέρης, λεγόταν πραγματικά Γεώργιος Σεφεριάδης. Με το ψευδώνυμό του υπέγραψε την πρώτη του ποιητική συλλογή Στροφή, που αποτέλεσε πράγματι μια στροφή στη νεότερη ποίηση και δέχτηκε θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια. Στη συνέχεια, με αυτό καθιερώθηκε.

Διαβάστε επίσης  Νέες Κυκλοφορίες Βιβλίων, Εκδόσεις Πηγή

Μ. Καραγάτσης

Εικόνα από in.gr

Ο Μ. Καραγάτσης, γνωστός για τα έργα του Γιούγκερμαν και Μεγάλη Χίμαιρα, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της «Γενιάς του ’30». Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Ροδόπουλος. Το Καραγάτσης συνδέεται με το δέντρο καραγάτσι (φτελιά), καθώς σε ένα τέτοιο που βρισκόταν στην εκκλησιά του χωριού του (Ραψάνη Θεσσαλίας), συνήθιζε να διαβάζει όταν ήταν νεαρός και περνούσε εκεί τα καλοκαίρια του. Για το “Μ” δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά και οι απόψεις διίστανται: λέγεται ότι σχετίζεται με το ρώσικο όνομα «Μίτια» (ρωσική εκδοχή του Δημήτρης), με το οποίο τον αποκαλούσαν φίλοι και συμφοιτητές του λόγω της μεγάλης του αγάπης για τον Ρώσο συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Το γεγονός ότι υπέγραφε τα έργα του ως «Μ. Καραγάτσης» προκάλεσε σύγχυση και σε αρκετούς φιλολόγους, οι οποίοι συχνά ερμήνευαν το «Μ» ως Μιχάλης λόγω των ηρώων του, Μιχάλη Καραμάνου (στον Γιούγκερμαν) και Μιχάλη Ρούση (στον Μεγάλο ύπνο) που θεωρούνται περσόνες του συγγραφέα. Σύμφωνα με πρόσφατη προφορική μαρτυρία της κόρης του Μαρίνας Καραγάτση, το αρχικό γράμμα «Μ» μπροστά από το ψευδώνυμο Καραγάτσης πράγματι παραπέμπει στο όνομα Μιχάλης.

Ζωρζ  Σαρρή

Εικόνα από ellinismosonline.gr

Η Ζωρζ Σαρρή, συγγραφέας κυρίως παιδικής ή νεανικής λογοτεχνίας, είχε ως πραγματικό όνομα το Γεωργία Σαρηβαξεβάνη, το οποίο δεν έχει μεγάλη απόκλιση από το ψευδώνυμο: πιθανόν η αλλαγή στο όνομα να σχετίζεται με την καταγωγή της μητέρας της (Γαλλίδα από τη Σενεγάλη) και στο επίθετο είχε κρατήσει απλά τις δύο πρώτες συλλαβές.

Γεια! Ονομάζομαι Μαριάννα Λάντου και είμαι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ουαλίας στον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία και τη γυμναστική με τα οποία ασχολούμαι στον ελεύθερό μου χρόνο. Όπως και ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες "Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης".

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Παύλος Βαρδινογιάννης: Ένας πολιτικός, ένα όνομα, μία ιστοριά.

Ο Παύλος Βαρδινογιάννης ήρθε στον κόσμο στις 14 Φεβρουαρίου

Το «Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις Μωρή;», η ταινία είναι γεγονός!

Η μεγάλη οθόνη καλωσορίζει το «Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις Μωρή;»,