Η τεχνολογία στη σημερινή εποχή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά, όλο και περισσότερες ασχολίες για τις οποίες ήταν αρμόδιοι οι άνθρωποι, έχουν περάσει στη κυριαρχία των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Όπως ήταν αναμενόμενο, η αποστείρωση πέρασε και στο χώρο των τεχνών και ως φυσικό επακόλουθο στο χώρο των εκδόσεων. Οι σελίδες που κάποτε ένωνε ένας βιβλιοδέτης, πλέον ενώνονται μέσω μιας μηχανής. Με τον καιρό, η ίδια η σελίδα θεωρήθηκε απαρχαιωμένη και έτσι έκαναν την εμφάνισή τους τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books). Ο κόσμος του αναγνώστη χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα, στους προσκολλημένους στη παραδοσιακή μέθοδο του έντυπου βιβλίου και στους οπαδούς της τεχνολογίας που προτιμούν την πρακτικότητα και αδιαφορούν για το μέσο μετάδοσης της πληροφορίας. Όμως, πού στηρίζει η κάθε πλευρά την επιλογή της;
Βιβλία (Έντυπες Εκδόσεις)
Οι φανατικοί αναγνώστες βιβλίων θα προτιμούν πάντα την έντυπη έκδοση. Το ξεφύλλισμα των σελίδων, η υφή του περιβλήματος καθώς και οι εικόνες που μπορεί να το διακοσμούν, αποτελούν μικρές λεπτομέρειες μιας τελετουργίας που λέγεται ανάγνωση. Από τη στιγμή που κάποιος θα επιλέξει ένα βιβλίο ψάχνοντας ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα, αυτή η επιλογή αποκτά τη μορφή ενός άτυπου συμβολαίου. Η επαφή που έχει ο άνθρωπος με το έντυπο, τον κάνει να επενδύει συναισθηματικά σε αυτό. Γνωρίζει πως ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να ανατρέξει σε κάποια σελίδα, που έχει διπλώσει προσεκτικά στην πάνω γωνία της, ώστε να βρει το σημείο που τον ενδιαφέρει. Υπάρχουν πολλοί που αρέσκονται στο να σημειώνουν πάνω σε βιβλία. Υπογραμμίζουν λέξεις, φράσεις ή ακόμα και ολόκληρες παραγράφους που τους κάνουν εντύπωση. Άλλοι πάλι επιλέγουν να αναπτύξουν τις δικές τους ανησυχίες που προέκυψαν από το περιεχόμενο του βιβλίου. Αυτή η άμεση επαφή με το αντικείμενο δημιουργεί έναν δυνατό δεσμό ανάμεσα στον αναγνώστη και τον συγγραφέα. Αυτό συμβαίνει μιας και η μορφή του βιβλίου που κρατά ο αναγνώστης στα χέρια του είναι αυτή στην οποία το φαντάστηκε ο δημιουργός του.
Ηλεκτρονικά βιβλία (E-books)
Η πρακτικότητα των e-books αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημά τους. Από τη στιγμή που η συγκεκριμένη μορφή βιβλίου μπορεί να υπάρξει από έναν υπολογιστή έως και ένα κινητό, σημαίνει πως μπορεί κάποιος να το έχει κοντά του οποτεδήποτε θελήσει. Υπάρχει η επιλογή να αγοράσει ένα βιβλίο είτε από μια καφετέρια είτε ξαπλωμένος στο κρεβάτι του. Φυσικά αυτό το προνόμιο έρχεται με το τίμημα της αναγκαστικής πρόσβασης στο διαδίκτυο. Επίσης, έχει πρόσβαση στην πλήρη βιβλιοθήκη του όποτε τη χρειαστεί, μιας και το βιβλίο αποθηκεύεται ως αρχείο στην εκάστοτε συσκευή. Από την άλλη, χάνεται η αμεσότητα με το ίδιο το έργο. Ο αναγνώστης έχει μια αποστασιοποιημένη οικειότητα με το βιβλίο καθώς δεν μπορεί να ελέγξει τίποτα πάνω σε αυτό, παρά μόνο να το διαβάσει και να αποκομίσει τη στείρα πληροφορία.
Σε μια κοινωνία η οποία παλεύει να κρατήσει την επαφή της με τη λογοτεχνία, φαίνεται ανούσια μια σύγκριση ανάμεσα στα μέσα από τα οποία προβάλλεται ο συγκεκριμένος κλάδος. Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο ο οποίος τον βολεύει περισσότερο. Από τη στιγμή που ακόμα διαβάζονται βιβλία δεν υπάρχει πραγματικά καλύτερος ή χειρότερος τρόπος. Όμως η μαγεία του να γυρνάς τη σελίδα και η ζωντανή μυρωδιά που αναβλύζει από μέσα της δεν συγκρίνεται με μερικές σελίδες άψυχου κώδικα.