O Frédéric Paulin, στο μυθιστόρημα του «Η νύχτα που έπεσε στις ψυχές μας», υιοθετεί το νουάρ λογοτεχνικό είδος για να εξιστορήσει τα γεγονότα που αμαύρωσαν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών κατά τη σύνοδο κορυφής του G8 στη Γένοβα το 2001. Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2023 στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πόλις, σε μετάφραση Μαριάννας Μαντά.
Τον Ιούλιο του 2001 στη Γένοβα η ιταλική κυβέρνηση φιλοξενεί τη σύνοδο των G8. Ένα μήνα πριν, στις 16 Ιουνίου, στο Γκέτεμποργκ, πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι πορείες των διαδηλωτών θα καταλήξουν σε συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα βίαια επεισόδια οδηγούν στον τραυματισμό διαδηλωτών, το θάνατο έπειτα από μέρες ενός βαριά τραυματισμένου νεαρού, και φυσικά στη σύλληψη μεγάλου αριθμού αυτών.
Με το φόβο να παρεκτραπεί η κατάσταση και στη Γένοβα, οι ιταλικές αρχές είναι αποφασισμένες να καταστείλουν κάθε προσπάθεια των αναρχικών και των ακροαριστερών στοιχείων για βανδαλισμούς, έχοντάς τους υπό συνεχή παρακολούθηση και περιορισμό. Στο στόχαστρο τους οι ομάδες που απαρτίζουν το black bloc.
Ο εικοσιοχτάχρονος Βάγκνερ ζει στη Ρεν όπου έξι χρόνια τώρα προσπαθεί να τελειώσει τη διδακτορική διατριβή του. Τα τελευταία 12 χρόνια είναι ακτιβιστής αρχικά στο JCR, την οργάνωση της νεολαίας του LCR, στη συνέχεια στο LCR ως εκπρόσωπος της τοπικής ομάδας. Στις διαδηλώσεις του Γκέτεμποργκ θα έρθει κοντά με τη Ναταλί, γνωστή του από τη Ρεν, μέλος των αναρχικών της πόλης.
Επιστρέφοντας από το Γκέτεμποργκ μένουν μαζί στο διαμέρισμα του Βαγκ και ετοιμάζουν το ταξίδι τους στη Γένοβα.
Μία αναρχική και ένας τροτσκιστής που αποστασιοποιήθηκε από το LCR είναι τα κεντρικά πρόσωπα της αφήγησης. Γύρω τους χτίζεται το πολιτικό παιχνίδι της Ιταλικής και Γαλλικής κυβέρνησης με δορυφόρους εκπροσώπους των κυβερνήσεων, της αστυνομίας, φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφους, μέλη των κομματικών οργανώσεων, ειρηνικούς και μη διαδηλωτές.
Ο Λοράν Λαμάρ είναι μέλος της ομάδας επικοινωνίας του Ζακ Σιράκ.
Ο Φράνκο ντε Κάρλι είναι σύμβουλος για θέματα ασφάλειας στο γραφείο του Ιταλού Υπουργού Εσωτερικών Κλάουντιο Σκάζολα.
Οι υπαστυνόμοι Μαρτίνεζ και Καζαλόν δουλεύουν στην DST, μια ανεπίσημη ομάδα που ανήκει κάπου ανάμεσα στην Αντιτρομοκρατική και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Γαλλίας. Αντικείμενο τους η παρακολούθηση ατόμων, ομάδων, οργανώσεων της Άκρας Αριστεράς στη γαλλική επικράτεια.
Ο Ντάριο Καλβίνι είναι δεκανέας στην 7η κινητή διμοιρία Roma του σώματος των καραμπινιέρι.
Η Ζενοβεφά είναι φωτορεπόρτερ της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Journal du dimanche.
Καθένας από αυτούς, μαζί με ένα πλήθος ανθρώπους που συνδέονται μεταξύ τους, θα αποτελέσουν τα πρόσωπα που περιστοιχίζουν το κεντρικό ζευγάρι Βαγκ-Ναταλί.
Μπερλουσκόνι και Σιράκ στήνουν το πολιτικό σκηνικό και τα παιχνίδια ισχύος τους. Άξονας των πολιτικών τους αποφάσεων η δημοτικότητα τους και τα συμφέροντα του G8 στη σύνοδο κορυφής του G8 στη Γένοβα συμμετείχαν:
Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρωθυπουργός της Ιταλίας
Τόνι Μπλερ, πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας
Τζορτζ Γ. Μπους, πρόεδρος των ΗΠΑ
Ζακ Σιράκ, πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας
Ζακ Κρετιέν, πρωθυπουργός του Καναδά
Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, καγκελάριος της Γερμανίας
Ρομάνο Πρόντι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και
Γκι Φερχόφστατ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Επίσης, παρόντες ήταν οι Ιταλοί πολιτικοί ιθύνοντες, οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας, οργανώσεις και μέλη οργανώσεων όπως οι: Tute Bianche, Ανυπάκουοι, LCR, Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, COBAS, ATTAC.
Σχεδόν μισό εκατομμύριο διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στη Γένοβα για να διαμαρτυρηθούν κατά της παγκοσμιοποίησης. Ανάμεσα στους πολίτες είχαν παρεισφρήσει αστυνομικοί, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, τόσο της ιταλικής όσο και της γαλλικής κυβέρνησης.
Η σύνοδος του G8 και η αντισύνοδος στη Γένοβα έμειναν στην ιστορία για τις αιματηρές συγκρούσεις και τον θάνατο του Κάρλο Τζουλιάνι που προκλήθηκε από πυροβολισμό στο κεφάλι. Σφαίρες από το όπλο ενός καραμπινιέρο.
Ο απολογισμός περιλαμβάνει εξακόσιους τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις. Πολίτες που κατά τη σύλληψή τους κακοποιήθηκαν, βασανίστηκαν, ταπεινώθηκαν από τις αστυνομικές αρχές.
Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Οι δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι καταπατούν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα ασκώντας βία και προβαίνοντας σε εγκληματικές πράξεις. Το 2015 το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ιταλία για παραβίαση του άρθρου 3 της συνθήκης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με το οποίο “ουδείς μπορεί να υποβληθεί σε βασανιστήρια ή σε ταπεινωτική και απάνθρωπη μεταχείριση”. Επεβλήθη καταβολή αποζημιώσεων στους διαδηλωτές που υπέστησαν κακοποίηση ή βασανιστήρια. Το ΕΔΑΔ κατηγόρησε την Ιταλία για ανεπαρκή νομοθεσία για πράξεις βασανισμού καθώς επίσης και την ιταλική αστυνομία για άρνηση συνεργασίας στην ταυτοποίηση των βασανιστών ώστε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Όσοι συμμετείχαν, με όσα βίωσαν, στιγματίστηκαν ψυχικά. Ο χρόνος όμως σβήνει τα σημάδια, απαλύνει τον πόνο, εξασθενεί τη μνήμη.
Ο Frédéric Paulin ήταν παρών στη σύνοδο του G8 στη Γένοβα. Αυτόπτης μάρτυρας της βίας και της κακοποίησης που υπέστησαν οι διαδηλωτές γίνεται η φωνή τους. Καταγράφει και μεταφέρει τα γεγονότα με αντικειμενικότητα παραθέτοντας τις πληροφορίες, τις μαρτυρίες, τα συμβάντα.
Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα κρατά ζωντανά όσα συνέβησαν στη Γένοβα το 2001 μην επιτρέποντας στο χρόνο να αμβλύνει την αλήθεια, να εξαλείψει,όσα διαδραματίστηκαν, από τη μνήμη.
“Τα ονόματα της Λάουρας, του Στίβεν, της Αλίξ, του Λούκα, της Πιλάρ, του Αλεξάντρ, του Λορέντσο, του Σίλβιο, της Ιρίνας, του Ματέο, του Κρίστιαν, του Βάλτερ και του Γιούργκεν, που εμφανίζονται στις τελευταίες σελίδες, είναι αλλαγμένα, ωστόσο τα βασανιστήρια που υπέστησαν έχουν αναγνωριστεί επισήμως με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.” (από το Γλωσσάρι του βιβλίου)
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Φρεντερίκ Πωλέν γεννήθηκε το 1972 στο Brétigny-sur-Orge της Essone, στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και έχει εργαστεί ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης και ως δημοσιογράφος. Γράφει πολιτικά και ιστορικά νουάρ μυθιστορήματα και έχει τιμηθεί με το βραβείο αναγνωστών Quai du polar, το Μεγάλο Βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας, το βραβείο Thophée 813 και το βραβείο ιστορικού νουάρ.
Το “Η νύχτα που έπεσε στις ψυχές μας” τιμήθηκε το 2022 με το βραβείο Μystère de la critique.
Ο Φρεντερίκ Πωλέν χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη την πρόσφατη ιστορία για να αναδείξει αλήθειες, άλλοτε κρυμμένες και άλλοτε διαστρεβλωμένες από την επίσημη ρητορική. Οι ήρωές του, αδύναμοι, ευάλωτοι, διεφθαρμένοι, μερικές φορές και διπλοί πράκτορες, στα όρια μεταξύ καλού και κακού, κινούνται συχνά από ένα προσωπικό αίσθημα αξιοπρέπειας που μπορεί και να τους διασώσει.
(Πηγή: Εκδόσεις Πόλις)