Κάλμαν: ένα ταξίδι στην αρκτική Ισλανδία

 

Κάλμαν

Στο βορειοανατολικό άκρο της Ισλανδίας βρίσκεται η απέραντη πεδιάδα της Μελρακασλέτα. Καρφιτσωμένο μέσα σε αυτή την ερημιά, εξακόσια εννιά χιλιόμετρα μακριά από το Ρέικιαβικ βρίσκεται το Ροïβαρχαπν, ο μικρός οικισμός που κατοικεί ο Κάλμαν Όντισον. Ο τριαντατριάχρονος Κάλμαν είναι αλιευτής καρχαριών και κυνηγός, ενίοτε και σερίφης του Ροΐβαρχαπν, αν και συνήθως τον αποκαλούν αλλιώς.

Όσα γνωρίζει τα οφείλει στον παππού του, ο οποίος ανέλαβε την εκπαίδευσή του από όταν ήταν μικρός. Τα τελευταία χρόνια ζει στο γηροκομείο του Χούσαβικ, εκατόν τριάντα χιλιόμετρα μακριά του.

Ο Κάλμαν, εκείνη τη μέρα που συνέβη η ιστορία με τον Ρόμπερτ Μακένζι, είχε βγει για κυνήγι. Ακολουθούσε τα χνάρια μιας πολικής αλεπούς, που είχε ονομάσει Σβάρτσκοπφ – ναι, όπως τα σαμπουάν. Φτάνοντας στο Άρκτικ Χεντζ, ένα μισοτελειωμένο αρκτικό λίθινο μνημείο που ανεγέρθη υπό την πρωτοβουλία και επίβλεψη του Ρόμπερτ Μακένζι, θα αντικρίσει μια λακκούβα γεμάτη αίμα. Στο μυαλό του πολλές οι εικασίες που σχηματίζονται.

Advertisements
Ad 14

Επιστρέφοντας στον οικισμό θα το εκμυστηρευτεί στη Χάβντις, διευθύντρια του σχολείου και μέλος του κοινοτικού συμβουλίου. Το νέο δε θα αργήσει να διαδοθεί μεταξύ των κατοίκων του χωριού. Ο Κάλμαν, αφού έχει επιστρέψει σπίτι του θα δεχτεί ένα τηλεφώνημα από μια αστυνομικό. Θα του ζητήσει να συναντηθούν ώστε να μιλήσουν για τα ευρήματά του.

Ο Κάλμαν θα βάλει το καουμπόικο καπέλο του, το αστέρι του σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες, το Μάουζερ του στη θήκη του, και ξεκινά για να δώσει την κατάθεσή του στην αστυνομικό Μπίρνα από την αστυνομία του Ρέικιαβικ, που είχε καταφτάσει στο Ροΐβαρχαπν.

Διαβάστε επίσης  Μια αισιόδοξη πλευρά, από τον Μαιτρ του τρόμου.

Βλέπετε, εκείνη τη μέρα που ο Κάλμαν βρήκε τη λακκούβα με το αίμα, είχε εξαφανιστεί ο Ρόμπερτ Μακένζι, ο οικονομικός γίγαντας της περιοχής, ο βασιλιάς του Ροΐβαρχαπν.

Ο Κάλμαν, ο επονομαζόμενος “τρελός” του χωριού, χρίζεται βοηθός της αστυνομικού Μπίρνας και οι έρευνες ξεκινούν. Οι δυο τους καλούνται να συνδέσουν την εξαφάνιση του Μακένζι με το αίμα που βρέθηκε μπροστά στο Άρκτικ Χεντζ, ένα βαρέλι αγνώστου προέλευσης και περιεχομένου που αλιεύτηκε από τη θάλασσα, τους Λιθουανούς εργαζόμενους στο ξενοδοχείο του Μακένζι, τους κατοίκους του χωριού που είχε χρεωκοπήσει λόγω της κερδοσκοπίας με τις ποσοστώσεις αλιευμάτων, κι αυτό έργο του Μακένζι.

Ενώ διαθέτει τα στοιχεία του αστυνομικού  μυθιστορήματος, η δράση και η αγωνία αντισταθμίζονται από τα θέματα κοινωνικού προβληματισμού που ο συγγραφέας προβάλλει.

Η ιστορία του Κάλμαν είναι ένα ταξίδι στις απομακρυσμένες περιοχές της Ισλανδίας, με αφηγητή έναν ιδιαίτερο άνθρωπο. Μέσα από τη ρεαλιστική, αφιλτράριστη οπτική του αποτυπώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων σε αυτή την απομονωμένη, αποκομμένη κοινότητα.

Οικονομική δυσπραγία, εθνικός και θρησκευτικός ρατσισμός, ξενοφοβία, οικονομικές απάτες, παράνομο εμπόριο, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες του αρκτικού περιβάλλοντος, εκεί που κάποτε εισέβαλλαν οι Βίκινγκ.

Αυτό που αναβλύζει, όμως, από την αφήγηση του Κάλμαν είναι η αγάπη και η αφοσίωση που του δόθηκε από τον παππού του. Η αγάπη αυτή που τον θωράκισε, του έδωσε τη δύναμη και τις ικανότητες ώστε να εξελιχθεί σε ένα λειτουργικό και αυτόνομο μέλος της κοινότητας.

Τα στοιχεία της προσωπικότητας του Κάλμαν, ο τρόπος συμπεριφοράς, οι σκέψεις του, καθώς και τα υπόλοιπα έμμεσα στοιχεία, δείχνουν ένα άτομο που βρίσκεται μέσα στο φάσμα των αναπτυξιακών διαταραχών. Ένας άνθρωπος που αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσα από τους δικούς του κώδικες και που κατοικεί μέσα σε αυτόν έχοντας επίγνωση της διαφορετικότητάς του.

Διαβάστε επίσης  Lore Olympus: Η ανδρική τοξικότητα που τριγυρίζει την Περσεφόνη

Συγκινητικό και ανθρώπινο οδοιπορικό στις παγωμένες ερημιές του κόσμου που μόνο η αγάπη μπορεί να ζεστάνει.

Το μυθιστόρημα “Κάλμαν” του Joachim B. Schmidt κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Σοφίας Αυγερινού.

Joachim B. Schmidt

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

O Joachim B. Schmidt (Γιοάχιμ Μπ. Σμιτ, 1981) γεννήθηκε στο Γκράουμπυντεν της Ελβετίας. Από το 2007 ζει μόνιμα με την οικογένειά του στην Ισλανδία, όπου εργάζεται ως συγγραφέας, δημοσιογράφος και ξεναγός. Έχει δημοσιεύσει πέντε μυθιστορήματα. Το Κάλμαν εκδόθηκε το 2020 και τιμήθηκε το 2021 με το Βραβείο Αστυνομικού Μυθιστορήματος της Κολωνίας και το τρίτο Βραβείο Αστυνομικού Μυθιστορήματος της Ελβετίας.

 

Οπισθόφυλλο

Ο Κάλμαν Όντινσον είναι κυνηγός και αλιευτής καρχαριών στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ισλανδίας. Όταν μια μέρα ανακαλύπτει μια λακκούβα γεμάτη αίμα στο χιόνι, πλάι στο μεγαλιθικό μνημείο του Άρκτικ Χεντζ, δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Κι έτσι αρχίζουν τα προβλήματα. Ανήκει άραγε το αίμα στον εξαφανισμένο Ρόμπερτ Μακένζι, τον «βασιλιά» του χωριού; Τι σχέση έχει η εξαφάνισή του με ένα βαρέλι που επιπλέει στα κύματα, τους Λιθουανούς εργαζόμενους στο ξενοδοχείο του και τους κατοίκους του χωριού που αργοπεθαίνει; Ο Κάλμαν, ο «σερίφης του Ρέιβαρχεπν», φοράει το αστέρι του, παίρνει το καουμπόικο καπέλο του και αποφασίζει να διαλευκάνει την υπόθεση. Μόνο που έχει ένα ακόμα πρόβλημα: είναι «ο τρελός του χωριού».

Με ανθρωπιά και χιούμορ ο Joachim B. Schmidt αφηγείται το χρονικό μιας μυστηριώδους εξαφάνισης και μαζί μ’ αυτό την ιστορία ενός ολόκληρου τόπου, ενός τρόπου ζωής που χάνεται, ενός φυσικού τοπίου απαράμιλλης γοητείας και ενός ανθρώπου που μας ξαναθυμίζει τι σημαίνει απλότητα, γενναιοδωρία και θάρρος.

Διαβάστε επίσης  Ο Μάριο Κόντε επιστρέφει στο νέο μυθιστόρημα του Λεονάρδο Παδούρα "Έντιμοι άνθρωποι" 

 

Έγραψε ο τύπος: 

Το Κάλμαν τα σπάει. Ένα μεγαλειώδες, συγκινητικό βιβλίο με έναν εντελώς ιδιαίτερο ήρωα, που αμέσως τον βάζεις μέσα στην καρδιά σου.

Kester Schlenz, συγγραφέας

 

Τα μυθιστορήματα του Joachim B. Schmidt φανερώνουν μια ευαισθησία σχετικά με το πώς η συσσώρευση φαινομενικά ασήμαντων γεγονότων συνθέτει το δράμα της ανθρώπινης ζωής.

Sjόn, συγγραφέας

 

Το Κάλμαν είναι μια ξεχωριστή απεικόνιση μιας απομακρυσμένης ισλανδικής κοινωνίας και των καταστροφικών συνεπειών της παρακμής της βιομηχανίας της αλιείας και, συγκεκριμένα της αλιείας ρέγγας. Οι εντάσεις μεταξύ των κατοίκων της υπαίθρου και των κατοίκων του Ρέικιαβικ που πίνουν λάτε απεικονίζονται με ευαισθησία, όπως επίσης και η εχθρότητα και ο ρατσισμός απέναντι στους εργάτες που έχουν έρθει ως μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη.

New Books in German

 

Ένα απίστευτα αστείο, τρομερά αγωνιώδες, πανέμορφο και βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα.

ORF

Αν και σπούδασα Διοίκηση επιχειρήσεων, η μεγάλη μου αγάπη ήταν και παραμένει η λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια γράφω για τα αναγνώσματά μου στο blog booksiluv2red.blogspot.com.
Θα τα λέμε όμως κι εδώ για βιβλία που ξεχώρισα!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Outfits εμπνευσμένα από τις αγαπημένες μας ταινίες.

Μόδα και Κινηματόγραφος. Δύο από τις μεγαλύτερες τέχνες και πήγες
Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη