Ο δυναμικός Χούλιο Κορτάσαρ. Με τη χαρακτηριστική γραφή και φυσιογνωμία του, ο Χούλιο Κορτάσαρ (Julio Cortazar στα Ισπανικά ) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής του περασμένου αιώνα. Αν και Αργεντινός, η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να γεννηθεί και να πεθάνει στην Ευρώπη. (Άλλωστε κανένας μας δεν επιλέγει τον γενέθλιο τόπο του, ενώ, υπό προϋποθέσεις μπορούμε να διαλέξουμε την πόλη όπου θα αφήσουμε την τελευταία μας πνοή). Ο πατέρας του ήταν πρέσβης της Αργεντινής στις Βρυξέλες όπου και γεννήθηκε, το 1914, ο Χούλιο Κορτάσαρ. Πέθανε στο Παρίσι το 1984, καθώς επέλεξε εκείνος, πολύ νωρίτερα, ήδη από το 1951, για πολιτικούς λόγους, την Πόλη του Φωτός για μόνιμη κατοικία του.
Ωστόσο, έγραφε στα Ισπανικά και σήμερα κατατάσσεται στους συγγραφείς εκείνης της γενιάς που εκτόξευσαν την λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία στον εικοστό αιώνα. Το Λατινοαμερικανικό Μπουμ ( Boom Latinoamericano ) υπήρξε ένα λογοτεχνικό και ευρύτερα πολιτιστικό κίνημα των δεκαετιών του ’60 και του ’70 που, μέσα από τα λογοτεχνικά κείμενα σπουδαίων συγγραφέων, αναδείχτηκαν οι αξίες της και έγινε γνωστή η λατινοαμερικανικής λογοτεχνία παγκοσμίως. Ο δυναμικός Χούλιο Κορτάσαρ έγινε περισσότερο γνωστός για τα διηγήματα του, αλλά έγραψε, επίσης, μυθιστορήματα και δοκίμια. Το μυθιστόρημα του Rayuela ( Κουτσό, στα ελληνικά ) θεωρείται το κορυφαίο έργο του που τον έκανε διάσημο και τον κατέταξε, αναμφίβολα, στους καλύτερους συγγραφείς της γενιά του.
Κατά τη διάρκεια της συγγραφικής πορείας του, ήρθε σε επαφή – όπως και πολλοί άλλοι Λατινοαμερικανοί συγγραφείς της εποχής του – με πολιτικές ιδέες, φορείς, πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Νότιας Αμερικής. Συνδέθηκε με τα επαναστατικά καθεστώτα στην Κούβα, στη Νικαράγουα, όπως και με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Αλιέντε στην Χιλή. Ωστόσο, απογοητευόταν γρήγορα και συχνά από πρόσωπα και καταστάσεις και επέστρεφε στη συγγραφή που τόσο αγαπούσε.
Ο δυναμικός Χούλιο Κορτάσαρ έδινε μεγαλύτερη σημασία και αξία στο πώς γράφεται μία ιστορία, ένα διήγημα, παρά στο τι γράφεται, στο περιεχόμενο. Στα δοκίμια που έγραψε πάνω στην τέχνη της συγγραφής διηγημάτων ξεχώρισε ορισμένες ιδιότητες που κάνουν ένα διήγημα άξιο λόγου όπως είναι η ένταση και το αίσθημα της εγγρήγορσης.
Στα λογοτεχνικά του έργα το στοιχείο του φανταστικού εισβάλει στις ζωές των ηρώων του. Μαζί με το πραγματικό, υπάρχει το μεταφυσικό και το παράλογο. Ο αναγνώστης συχνά αμφιβάλλει και βρίσκεται “χαμένος” ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία. Ενδιαφέρεται για την έννοια του χρόνου, καθώς και για τον κόσμο των ονείρων, ενώ τα περιβάλλοντα όπου κινούνται και δρούνε οι ήρωες του είναι συχνά κλειστά και σκοτεινά.
Πολλά από τα έργα του Κορτάσαρ κυκλοφορούν στα ελληνικά, εδώ και πολλά χρόνια.