Η υπόθεση
Στο παιδικό βιβλίο «Οχ, κιτρίνισα!», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, περιγράφεται η καθημερινότητα ενός μικρού κοριτσιού, εν ονόματι Σοφία. Η Σοφία ζούσε όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της, μέχρι που ένα κίτρινο μαϊμουδάκι κρεμάστηκε, αποφασιστικά, στους ώμους της. Οι πράξεις της, έκτοτε, καθορίζονται αποκλειστικά από τις αποφάσεις του. Εκείνο την οδηγεί στο να αποφεύγει το παιχνίδι με τους φίλους της. Το ίδιο την καθιστά διστακτική και τρομοκρατημένη εντός του σουπερμάρκετ. Το μαϊμουδάκι, σαν μια προσωποποίηση του φόβου σε ζωική μορφή, εμφανίζεται, με αυτόν τον τρόπο, να επηρεάζει δραστικά τις καθημερινές της δραστηριότητες.
Θα καταφέρει η Σοφία να απαλλαγεί από το μαϊμουδάκι που βρίσκεται στους ώμους της;
Θα κατορθώσει, τελικά, να σβήσει το αίσθημα του μόνιμου φόβου;
Το μήνυμα
Τα παιδικά αναγνώσματα, δύσκολα, μπορούν να αποσυνδεθούν από τον παιδευτικό τους ρόλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το παιδικό βιβλίο «Οχ, κιτρίνισα», με την αλληγορική ιστορία του, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως μέσο κατανόησης της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων. Οι νεαροί αναγνώστες, χάρη στη Σοφία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω του φόβου της, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν ευκολότερα αυτό το συναίσθημα. Η προσπάθεια, που καταβάλλεται από την πρωταγωνίστρια, για να αποδιώξει το κίτρινο μαϊμουδάκι από πάνω της και, συνεκδοχικά, να διαχειριστεί τους φόβους της, λειτουργεί, αναμφίβολα, παραδειγματικά. Η συνειδητοποίηση ενός συναισθήματος κι η υγιής μέθοδος διαχείρισης του ενσταλάζονται, με αυτόν τον τρόπο, στην αδιαμόρφωτη, ακόμα, παιδική συνείδηση.
Η κομβικότητα αυτού του μηνύματος γίνεται κατανοητή αν αξιολογηθεί με γνώμονα τη γνωστική και συναισθηματική εξέλιξη, που πραγματοποιείται κατά την παιδική ηλικία. Το συναίσθημα του φόβου είναι ένα κοινό συναίσθημα για όλα τα παιδιά. Τα περισσότερα φοβούνται το σκοτάδι, τα φαντάσματα, τις αστραπές και τις βροντές, ακόμα και τα ζώα. Ο φόβος μοιάζει δισεπίλυτος κι έντονος στα παιδικά τους μάτια, όμως, το ξεπέρασμα του δεν είναι ανέφικτο. Αντιθέτως, σταδιακά, επιτυγχάνεται, μέσα από την αυτοπαρατήρηση, τη συνειδητοποίηση και, φυσικά, τη βαθμιαία έκθεση στο φοβικό συναίσθημα. Στο ταξίδι αυτό, με προορισμό τη συναισθηματική ωρίμανση, το ψυχοσυναισθηματικό παράδειγμα ενός τέτοιου παιδικού ήρωα, μόνο, θετικά μπορεί να συνδράμει.
Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί πως με την προσεγμένη και, προπάντων, συμπεριληπτική εικονογράφηση, ο συχνός μα όχι δικαιολογήμενος φόβος, μπροστά στο διαφορετικό, δείχνει να ξεπερνιέται, πράγμα που έρχεται και σημειολογικά να ενισχύσει το ηχηρό μήνυμα του παιδικού αυτού βιβλίου.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Χριστίνα Αποστολίδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Επικοινωνία & Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κι εργάζεται στον χώρο του marketing. Τα τελευταία χρόνια, ζει με την οικογένειά της στο Ηράκλειο της Κρήτης. Κείμενά της διακρίθηκαν με έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2021 (Ιστορία εκτενούς φόρμας για παιδιά 10-14 ετών και Διήγημα για νέους 14+). Γράφει επίσης παιδικά τραγούδια. Από τις Εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα βιβλία της «Ο λύκος και η πεταλούδα» (2019), «Το άτακτο καπέλο» (2020), «Οχ, πρασίνισα!» (2022) και «Οχ, κοκκίνισα» (2023).
Γνωρίστε καλύτερα τη Χριστίνα και τις ιστορίες της στο youtube.com/c/apostolidi ή επικοινωνήστε μαζί της στο c.apostolidi@gmail.com.