Πέντε παιδικά βιβλία που είχαν απαγορευτεί

παιδικά βιβλία

Ως γνωστόν, πολλά βιβλία ανά τους αιώνες έχουν υπάρξει θύματα λογοκρισίας, απαγόρευσης ή ακόμη και καύσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καύση πάνω από 25.000 βιβλίων στο Βερολίνο στις 10 Μαΐου 1933 από ναζιστές, καθώς τα θεωρούσαν επικίνδυνα και ενάντια στην ιδεολογική τους τοποθέτηση. Πέρα από αυτό το ακραίο παράδειγμα, ακόμη και πρόσφατα έχουν απαγορευτεί βιβλία που κανείς δεν περίμενε να συμβεί. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται σε παιδικά βιβλία που πλέον θεωρούνται κλασικά, αλλά είχαν απαγορευθεί λόγω επικίνδυνου περιεχομένου για τα παιδιά, γεγονός που ευτυχώς διαψεύστηκε. Ας δούμε βιβλία, που αν και κάποτε φερόμενα ως επικίνδυνα, σημάδεψαν την παιδική ηλικία πολλών.

παιδικά βιβλία Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων – Lewis Carroll

Κυκλοφόρησε σε πρώτη έκδοση το 1865 και περιγράφει με  φαντασία και παιδικό αυθορμητισμό τις περιπέτειες ενός κοριτσιού, της Αλίκης, η οποία μετά την πτώση της σε μία λαγότρυπα, περιπλανιέται σε ένα φανταστικό κόσμο. Η ιστορία χαρακτηρίζεται από αλληγορικά στοιχεία μέσω των οποίων ο συγγραφέας καυτηριάζει αντιλήψεις της εποχής του. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παιδικά βιβλία και οι περισσότεροι γνωρίζουν την υπόθεση του. Είχε απαγορευτεί σε ορισμένες πολιτείες των Η.ΠΑ, επειδή ορισμένοι γονείς θεωρούσαν ότι το μυθιστόρημα προωθούσε την χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ στην Κίνα είχε απαγορευτεί, καθώς η χρήση ζώων που μιλούσαν θεωρήθηκε ανάρμοστη.

Advertisements
Ad 14

 

 

παιδικά βιβλίαHarry Potter series – J.K Rowling

Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων που έχει πολυδιαβαστεί και πολυαγαπηθεί τόσο από παιδιά και εφήβους όσο και από ενήλικες και από το πρώτο βιβλίο σημείωσε τεράστια επιτυχία. Ωστόσο, τα βιβλία με τον αγαπημένο μας ήρωα είχαν απαγορευτεί από πολλές χώρες όπως από πολιτείες των Η.Π.Α,την Βουλγαρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως άλλοι Voldemort,  αφού θεωρούσαν ότι τα συγκεκριμένα βιβλία διέφθειραν τα μυαλά των νέων, προωθώντας τη μαγεία, τον αποκρυφισμό και έχοντας “σκοτεινή” θεματολογία.

Διαβάστε επίσης  Γιώργος Χειμωνάς, ο ποιητής της πεζογραφίας

 

παιδικά βιβλίαΟ μάγος του Όζ – Baum Lyman Frank

Ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας, η πασίγνωστη περιπέτεια της Ντόροθι που πλήττει και ονειρεύεται να ζήσει φανταστικές περιπέτειες, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στη μαγική χώρα του Όζ, είχε απαγορευθεί καθώς θεωρείτο βλάσφημη η προβολή γυναικών σε ηγετικούς ρόλους και ότι το βιβλίο προωθούσε τη δειλία!

 

 

 παιδιά βιβλία

 

Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας – Roald Dahl

Ο Roald Dahl ήταν ένας ευρέως γνωστός συγγραφέας μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων. Το συγκεκριμένο βιβλίο, αγαπήθηκε πολύ από παιδιά ανά τον κόσμο και μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο. Όμως, κι αυτό το βιβλίο απαγορεύτηκε στις Η.Π.Α, καθώς θεώρησαν ρατσιστική την απεικόνιση των Ούμπα Λούμπα και έτσι αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την περιγραφή τους. Επίσης, κατηγόρησαν τον Τσάρλι ως χαρακτήρα με κανένα καλό χαρακτηριστικό.

 

παιδικά βιβλίαΤο ημερολόγιο της Άννας Φράνκ – Anne Frank

Πρόκειται για μια από τις πιο εξοργιστικές απαγορεύσεις στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η ιστορία της έφηβης Άννας που υπέμεινε τα βασανιστήρια των Ναζί  στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς με κουράγιο, καρτερικότητα και αδάμαστο θάρρος, μια ιστορία ελπίδας στις αντιξοότητες, απαγορεύτηκε σε πολιτείες των Η.Π.Α, όπως της Virginia και του Michigan λόγω του θλιβερού της περιεχομένου και των σκληρών εικόνων! Τουλάχιστον επικίνδυνο να ξεχνάμε τις κτηνωδίες του παρελθόντος, θα υποστήριζε κανείς!

 

Συνεχώς νυσταγμένη 20χρονη. Έχοντας μεγάλη αγάπη για τον γραπτό λόγο, κατέληξα φοιτήτρια στη Φιλολογία της Θεσσαλονίκης. Ανέκαθεν πίστευα ότι οι λέξεις και οι ιδέες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και νομίζω πως ήρθε η ώρα να κάνω κι εγώ την προσπάθεια μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

L.A. Confidential

L.A. Confidential: Μια αψεγάδιστη noir ταινία

Το L.A. Confidential είναι μία νέο-νουαρ ταινία μυστηρίου του 1997,
all or nothing

All or Nothing: Το ακίβδηλο οικογενειακό δράμα του Mike Leigh

Το «All or Nothing» (ελληνιστί «Όλα ή Τίποτα») είναι ένα