“Αχ, Ουίλλιαμ!” της Elizabeth Strout: η Λούσι Μπάρτον επιστρέφει με ένα ενδοσκοπικό ταξίδι ζωής

"Αχ, Ουίλλιαμ" E.Stroutphoto: Ρίτα Μπαούση]
“Αχ, Ουίλλιαμ!” E.Strout
[photo: Ρίτα Μπαούση]
Το «Άχ, Ουίλλιαμ!» είναι το τελευταίο μυθιστόρημα της Αμερικανίδας Elizabeth Strout που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα, σε μετάφραση Μαργαρίτας Ζαχαριάδου. Το βιβλίο περιστρέφεται γύρω από τη ζωή μιας παλιάς γνώριμης στο αναγνωστικό κοινό, της Λούσι Μπάρτον, κεντρικής ηρωίδας δύο προηγούμενων μυθιστορημάτων της Strout με τίτλο «Το όνομά μου είναι Λούσι Μπάρτον» και «Όλα γίνονται», τα οποία έχουν, επίσης, εκδοθεί από τον ίδιο εκδοτικό. Στο «Άχ, Ουίλλιαμ!» συναντάμε την Λούσι Μπάρτον σε μεγάλη πλέον ηλικία, επιτυχημένη συγγραφέα και μόνιμη κάτοικο της Νέας Υόρκης, με δυο ενήλικες κόρες από τον πρώτο της γάμο με τον Ουίλλιαμ, να προσπαθεί να βρει τα πατήματά της μετά τον χαμό του δεύτερου συζύγου της, Ντέιβιντ. Με τον πρώην σύζυγό της Ουίλλιαμ, τους δένει μια αμοιβαία αγάπη κι εμπιστοσύνη που, μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια γάμου, έχει μετατραπεί σε μια τρυφερή φιλία. Έτσι, όταν ο πρώην σύζυγός της, της ζητήσει να τον ακολουθήσει σε ένα ταξίδι στο Μέιν, προκειμένου να ξεδιαλύνει ένα παλιό οικογενειακό του μυστικό που ήρθε στο φως αναπάντεχα, εκείνη θα το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αν και ο τίτλος του βιβλίου προϊδεάζει τους αναγνώστες για ένα βιβλίο εστιασμένο στη ζωή του εβδομηντάχρονου βιολόγου, πρώην συζύγου της πολυαγαπημένης Λούσι Μπάρτον, διαβάζοντάς το, αντιλαμβανόμαστε πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Αυτό που κάνει η Strout στο «Αχ, Ουίλλιαμ!», είναι να βάλει την ηρωίδα της στο τιμόνι της αφήγησης, προκειμένου να της επιτρέψει να ξεδιπλώσει τον χάρτη της ζωής της. Παράλληλα με το ταξίδι τους στο Μέιν, ξεκινά για τη Λούσι Μπάρτον ένα ενδοσκοπικό ταξίδι ζωής με συνοδηγό έναν άνθρωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή της και την τροπή που αυτή πήρε, τον πρώην σύζυγό της Ουίλλιαμ. Μέσα από τις συζητήσεις του πρώην ζευγαριού, που μπορεί να χώρισε αλλά δεν έπαψε ποτέ να είναι ο ένας η οικογένεια του άλλου, αλλά και τις αναμνήσεις της ίδιας της Λούσι που ξεπροβάλλουν σε ανύποπτο χρόνο και με άγνωστο ερέθισμα για να φωτίσουν τις πιο σκοτεινές πλευρές του πολυτάραχου βίου της, οι αναγνώστες ακολουθούν τους ήρωες της Strout σε ένα έντονα φορτισμένο ταξίδι στο παρελθόν, ισάξιο με απολογισμό ζωής. Τα τραυματικά παιδικά χρόνια της Λούσι, ο γάμος τους, η γέννηση των δυο παιδιών τους, οι παράλληλες σχέσεις του Ουίλλιαμ με άλλες γυναίκες, το διαζύγιο, η επαγγελματική καταξίωση της Λούσι, οι γάμοι τους με άλλους ανθρώπους αλλά κι η συνεχής παρουσία του ενός στη ζωή του άλλου, είναι μόνο κάποιοι από τους σταθμούς ζωής των δύο ηρώων που αναπολούν το παρελθόν και προσπαθούν να συμφιλιωθούν με το παρόν και τη νέα συνθήκη που υφίσταται πλέον στη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης  Jude the Obscure: ένα μυθιστόρημα που τάραξε το βικτωριανό κοινό

 

Η Strout πλάθει με άφταστη δεξιοτεχνία μια τόσο πολύπλευρη ηρωίδα, που είναι αδύνατον να μην ταυτιστείς έστω με μία πλευρά της, να μην αισθανθείς δικό σου ένα δικό της βίωμα. Η Λούσι με τα χίλια πρόσωπα. Το κακοποιημένο παιδί, η ανασφαλής σύζυγος που αγκιστρώνεται στον δυναμικό σύζυγο, η καταδεχτική νύφη που νιώθει αόρατη και θεωρεί φυσιολογικό να την υποτιμούν, να μην αφουγκράζονται τις ανάγκες της, ο λευκός καμβάς για να κάνουν πάνω της οι άλλοι προβολή των δικών τους επιθυμιών. Κι ύστερα η άλλη Λούσι, εκείνη που πατά στα πόδια της, που σπουδάζει, που ακούει το κάλεσμα της συγγραφής, παίρνει τη ζωή στα χέρια της, γίνεται επιτυχημένη, αλλά παραμένει μητέρα, νιώθοντας πάντα το κενό της δικής της μητέρας έντονο μέσα της.

Το βιβλίο της Strout είναι μια σπουδή πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, αυτές των γονιών με τα παιδιά τους που είναι καθοριστικές για την μετέπειτα ζωή τους, αλλά και τις ερωτικές, είτε καταλήξουν σε γάμο είτε όχι. Μέσω μιας πρωτοπρόσωπης αφήγησης γεμάτης χιούμορ, κυνικότητας κι ευαισθησίας συνάμα, η συγγραφέας προσεγγίζει σε βάθος και με μεγάλη ενσυναίσθηση την πολυπρισματική έννοια της οικογένειας. Της οικογένειας μέσα στην οποία γεννιόμαστε, αυτής που κάνουμε από επιλογή, αυτής που υφίσταται ακόμα κι αν έχει διαλυθεί το «τυπικό κομμάτι» της. Η ιστορία της Λούσι και του Ουίλλιαμ μας υπενθυμίζει πως οι γονείς δεν παύουν να είναι άνθρωποι με δικά τους όνειρα και φιλοδοξίες, άνθρωποι που κάθε μέρα ακροβατούν ανάμεσα στο σωστό και το λάθος ψάχνοντας να βρουν τη χρυσή τομή για να μην θεωρηθούν εγωιστές ή θύματα, αντίστοιχα, παραμένοντας σε σχέσεις που χωλαίνουν.

Διαβάστε επίσης  «Ο Κύκλος» του Μπερνάρ Μινιέ θα σε καθηλώσει
Advertising

Advertisements
Ad 14

Το «Άχ, Ουίλλιαμ!», αυτό το μικρό σε όγκο -αλλά τεράστιο σε λογοτεχνική αξία- βιβλίο της Elizabeth Strout είναι ένα συγκινητικό ταξίδι αυτογνωσίας, μια λυτρωτική πορεία προς της εξιλέωση  και την συγχώρεση δυο ανθρώπων που αγαπήθηκαν πολύ αλλά πλήγωσαν ο ένας τον άλλο κάνοντας λάθη, όπως όλοι οι άνθρωποι. Κι αυτό είναι, νομίζω, που κάνει τόσο ξεχωριστά τα βιβλία της Strout. Η κατανόηση με την οποία αγκαλιάζει τους ήρωές της, η αποδοχή των τρωτών τους σημείων, η ανάδειξη των πληγών τους, απόδειξη πως δεν είναι υπεράνθρωποι αλλά κοινοί θνητοί, σαν όλους εμάς. Το βιβλίο βρέθηκε στη βραχεία λίστα για το Booker Prize 2022. Βρείτε το εδώ.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Elizabeth Strout[Πηγή:wikipedia.com]
Elizabeth Strout
[Πηγή: wikipedia.com]
Η Ελίζαμπεθ Στράουτ γεννήθηκε στο Πόρτλαντ της Πολιτείας Μέιν, το 1956. Έγινε γνωστή με το βιβλίο της “Abide with Me”, που έγινε μπεστ-σέλερ στην Αμερική, και το μυθιστόρημα “Amy and Isabelle”, το οποίο απέσπασε τη γενική αποδοχή κριτικών και κοινού, αλλά και πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και τις σημαντικές λογοτεχνικές διακρίσεις των εφημερίδων “Los Angeles Times” και “Chicago Tribune”. Διηγηματά της έχουν δημοσιευτεί επανειλημμένως στον Τύπο, συμπεριλαμβανομένων του “New Υorker” και του “Oprah Magazine”. Το μυθιστόρημά της “Olive Kitteridge” (“Ο Κόσμος της κυρίας Όλιβ”), και οι διθυραμβικές κριτικές που κέρδισε από το σύνολο του αμερικανικού Τύπου, της χάρισαν το βραβείο Πούλιτζερ το 2008. Η Ελίζαμπεθ Στράουτ είναι μέλος του καθηγητικού σώματος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Κουίνς της Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, και μένει στη Νέα Υόρκη. [Πηγή: biblionet.gr]

Διαβάστε επίσης  «Η ζωή με το δικό σου φως»: Ο Αμπντελά Ταϊά φιλοτεχνεί το μυθιστορηματικό πορτραίτο της μητέρας του

Ονομάζομαι Ρίτα Μπαούση κι είμαι καθηγήτρια αγγλικών. Η σχέση μου με τα βιβλία ξεκίνησε στα πέντε μου χρόνια κι από τότε δεν υπήρξε μέρα που να μη διαβάσω! Αγοράζω, χαρίζω μα κυρίως διαβάζω βιβλία, για τα οποία γράφω στο blog μου, στη σελίδα μου στο instagram και πλέον και στο maxmag!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κυψέλη

3+1 Brunch Spots Στην Κυψέλη Που Δεν Πρέπει Να Χάσεις

Santo Belto Το Santo Belto στην Κυψέλη, αποτελεί έναν αγαπημένο
Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις

Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις: Η πρώτη γυναίκα οδηγός στη Formula 1

Η Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις ήταν Ιταλίδα οδηγός αγώνων αυτοκινήτου.