Σόφη Θεοδωρίδου-άγραφος νόμος

Η Σόφη Θεοδωρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε σ’ ένα μικρό χωριό της Αλμωπίας, μιας μικρής επαρχίας του Νομού Πέλλας. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη κι εγκαταστάθηκε κατόπιν στην περιοχή καταγωγής της, όπου διαμένει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της. Για τη Σόφη Θεοδωρίδου αγαπημένες ασχολίες είναι το διάβασμα, η ζωγραφική και εδώ και λίγο καιρό το γράψιμο. Είναι παντρεμένη και έχει δυο γιους.

Η Σόφη Θεοδωρίδου ξεγυμνώνεται μπροστά στο κοινό της. Εκτίθεται. Εκφράζει την ψυχή της. Η αποτύπωση και η έκφραση των συναισθημάτων της τη συνδέουν με τους αναγνώστες.

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου 

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ψυχογιός » το μυθιστόρημά σας «άγραφος νόμος». Ποιο ερέθισμα στάθηκε αφορμή για τη συγγραφή του;

Advertising

Advertisements
Ad 14

Είχα αγγίξει το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης στο παρελθόν και σε άλλα μου βιβλία, αλλά αυτή τη φορά ήθελα να αναφερθώ πιο εμπεριστατωμένα. Γι’ αυτό το λόγο συνέλεγα από καιρό μαρτυρίες γυναικών που οι ίδιες ή οι συγγένισσές τους είχαν βιώσει την αντρική καταπίεση κι όταν πια αισθάνθηκα ότι είχα το υλικό που χρειαζόμουν, άρχισα τη συγγραφή του βιβλίου.

 

Το μυθιστόρημά σας έχει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία, για να κρατήσει σε εγρήγορση τις αισθήσεις του αναγνώστη. Μυστήριο, έρωτα, γρίφους, δράση, περιπέτεια και πολλά μυστικά. Σε ποιο από αυτά τα στοιχεία δώσατε περισσότερο συγγραφικό χώρο;

Διαβάστε επίσης  Νίκος Κουραχάνης: "Τα τελευταία δέκα χρόνια βιώνουμε μια διαδικασία αλυσιδωτών κρίσεων"

Στο θέμα που ήθελα να διαπραγματευτώ, δηλαδή στο θέμα της καταπίεσης των γυναικών από άντρες κι από πεθερές αλλά και στον έρωτα, επειδή θεωρώ ότι ο έρωτας είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ζωής μας.

Σόφη

Advertising

Ο λόγος σας ρέει γλυκά και παρασέρνει τον αναγνώστη να βουτήξει βαθιά στην πλοκή της ιστορίας σας. Αποτελεί η ιστορία της Αιμιλίας μια κατάδυση σε πτυχές μιας άλλης εποχής;

Αυτό προσπάθησα να κάνω, να «βουτήξω» σε μια άλλη εποχή, αυτήν της δεκαετίας του ’30 και του ’40. Μένει στους αναγνώστες μου να κρίνουν αν τα κατάφερα.

 

Η Αιμιλία είναι η αγαπημένη σας ηρωίδα στο βιβλίο;

Όλοι οι ήρωές μου είναι αγαπημένοι. Λίγο περισσότερο αγαπημένοι όμως είναι οι κεντρικοί ήρωες, όπως η Αιμιλία, η Σόνια, ο Δάμος, ο Αριστομένης κι ο Μερκούρης.

Advertising

Η ηρωίδα ζει σε ένα λευκό γάμο. Πιστεύετε ότι μια σημερινή γυναίκα θα άντεχε;

Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία της κάθε γυναίκας. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και σήμερα γυναίκες που βιώνουν την καταπίεση σ’ έναν γάμο και το ανέχονται. Αρκετοί άντρες φτάνουν μέχρι το σημείο να τις σκοτώσουν. Βλέπετε πόσες γυναικοκτονίες συμβαίνουν στα χρόνια μας.

Σόφη ΘεοδωρίδουΣτο βιβλίο σας οι χαρακτήρες ψυχογραφούνται σε βάθος, και αυτό γίνεται κυρίως μέσα από τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις τους. Πόσο δύσκολο είναι για έναν συγγραφέα να καταφέρει να παρουσιάσει ρεαλιστικά και πειστικά ήρωες με διαφορετικά βιώματα, διαφορετική ηλικία ή ιδιότητα από τον ίδιο; Με ποιο κριτήριο διαμορφώνετε τα προφίλ των ηρώων σας;

Διαβάστε επίσης  Βιβλία για το ζώδιο σου

Σας ομολογώ ότι όλα γίνονται αυθόρμητα, όταν κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή. Δεν προσχεδιάζω ποτέ τα λόγια που θα πούνε οι ήρωές μου ή τις σκέψεις που θα κάνουν ή πώς θα ενεργήσουν. Έχω απλώς στο μυαλό μου ένα κεντρικό θέμα κι αφήνομαι να με οδηγήσουν οι ίδιοι.

Advertising

 

 

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες, με τις οποίες αναμετρηθήκατε, ώσπου να ολοκληρώσετε την ιστορία σας;

Το να αναβιώσω σωστά την εποχή στην οποία αναφερόμουν. Υπάρχει δυσκολία μεγάλη, όταν δεν έχεις ζήσει την εποχή, ώστε να καταφέρεις να την αποδώσεις σωστά.

 

Πόσο χρόνο σας πήρε η ολοκλήρωση της συγγραφής του;

Σχεδόν ένα χρόνο μού πήρε για να το ολοκληρώσω.

Advertising

 

Φθάνοντας στον επίλογο του βιβλίου σας ο αναγνώστης, με τι συναισθήματα έρχεται αντιμέτωπος;

Πιστεύω με τα συναισθήματα της οργής, της αγανάκτησης, της θλίψης, αλλά και της μιας ενδόμυχης ανακούφισης που δε ζούμε σ’ εκείνες τις εποχές, όπου οι γυναίκες υπέστησαν τα μύρια όσα.

Σόφη Θεοδωρίδου

άγραφος νόμος

Advertising

Μια μικρή επαρχία, όπου κυριαρχούν ο άντρας και η πεθερά. Κορίτσια, που από μικρά ονειρεύονται τον γάμο και εξελίσσονται σε γυναίκες καταπιεσμένες, εξουθενωμένες απ’ τη δουλειά και πικρόχολες. Σ’ αυτή την κοινωνία θα βρεθεί η Αιμιλία, αφήνοντας την πρωτεύουσα το 1937, όταν δέχεται να παντρευτεί τον μουσικό και τραγουδοποιό Δάμο. Στο χωριό του, όπου συμβιώνουν μετά την Ανταλλαγή ντόπιοι και πρόσφυγες, οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους θα την αντιμετωπίσουν με καχυποψία και θα την αποκαλέσουν «η Πρωτευουσιάνα». Εκεί θα γνωρίσει και θα δεθεί με τη Σόνια, τη διάσημη μοδίστρα νυφικών, την προδομένη απ’ τον αρραβωνιαστικό της Κατινούλα, τη νεαρή Αννίτα, που για μια νεανική αμυαλιά υποχρεώνεται να παντρευτεί έναν άντρα που δεν αγαπά, και τη Νίνα, που έχει τα κότσια να ζήσει τη ζωή της όπως θέλει.

Διαβάστε επίσης  Τζερόμ, ο Συλλέκτης Λέξεων του Πίτερ Χ. Ρέινολντς

Είναι μια εβδομάδα παντρεμένη, όταν η φωτιά, που αφάνισε τις αδελφές της στον Πόντο, της καταστρέφει ξανά τη ζωή. Ο Δάμος την εγκαταλείπει στους γονείς του και πηγαίνει στη Σαλονίκη. Ωστόσο, ο πόλεμος που θα έρθει θα αλλάξει τις ζωές όλων τους καταλυτικά και θ’ ανατρέψει πολλά κατεστημένα.

 

Τα πρώτα σκιρτήματα αντίστασης γυναικών

που ασφυκτιούν μες στην επαρχιακή κοινωνία στην οποία ζουν,

Advertising

όπου ο λόγος του άντρα είναι

 

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Προσχολική ψυχοκινητική ανάπτυξη: Διαφορές φύλου

Το παρόν άρθρο Υπάρχουν διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στην

Το πρώτο ψέμα κερδίζει: μία γυναίκα, πολλές προσωπικότητες

«Συναντάς μία άγνωστη γυναίκα σε ένα πάρτι… Σου μοιάζει.. και