Ελευθερία, μία λέξη με διττή σημασία. Ελευθερία μια αξία που τη θεωρούμε αυτονόητη όμως μαχόμαστε για να την κερδίσουμε καθημερινά. Ελευθερία, ένα όνομα που σημαίνει πολλά. Γενναιοδωρία, ανεξαρτησία, έλλειψη περιορισμών. «Θα την έλεγαν Ελευθερία», λοιπόν, τιτλοφορείται το μυθιστόρημα της Χριστίνας Σουλελέ. Ένα βιβλίο – ύμνος στις κοινωνικές αξίες, στις μάχες με τον εαυτό μας, με τον κοινωνικός μας περίγυρο και τα πιστεύω μας. Ένα βιβλίο το οποίο αθόρυβα ήρθε να ταράξει την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.
Η προσέγγιση της συγγραφέως
Η Χριστίνα Σουλελέ δημιούργησε μια ιστορία με μυθοπλαστικά στοιχεία χρησιμοποιώντας όμως ένα πλαίσιο από ιστορικά στοιχεία και γεγονότα. Η Χριστίνα Σουλελέ έκανε ενδελεχή έρευνα αξιοποιώντας μία άρτια βιβλιογραφία για την ορθή αναπαράσταση των γεγονότων. Ωστόσο η συγγραφέας περνάει ένα ουσιαστικό κοινωνικό μήνυμα για τα ΑΜΕΑ και συγκεκριμένα για τα άτομα με μειωμένη όραση. Η Χριστίνα Σουλελέ γίνεται η φωνή και η κραυγή των ανθρώπων που ζητάνε ίσα δικαιώματα με τους βλέποντες για ζητήματα που σε χώρες του εξωτερικού θεωρούνται αυτονόητα.
Από την άλλη μεριά η Χριστίνα Σουλελέ θέτει ζητήματα ανθρώπινων αξιών για δικαιοσύνη, ειρήνη, ελευθερία και αγάπη. Επέλεξε να γράψει για την περίοδο της επταετίας και να προσδώσει στο αναγνώστη το αίσθημα ότι ζει τα γεγονότα αυτά στο σήμερα. Αγώνες για την δημοκρατία, την ισότητα και την ελευθερία περνάνε μπροστά από τα μάτια μας. Άνθρωποι που πάλεψαν για τα ιδανικά τους και ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατήθηκαν.
Η λογοτεχνική γραφή της Χριστίνας Σουλελέ δίνει την αίσθηση της υπεροχής στο μυθιστόρημα κατά κύριο λόγο από τη χρήση του ιδιαίτερου λεξιλογίου. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από την ονομασία του βιβλίου, «Θα την έλεγαν Ελευθερία». Η Ελευθερία μπορεί να ονομαστεί με χίλιους διαφορετικούς τρόπους. Ελευθερία κινήσεων, ελευθερία απόψεων, ελευθερία λόγου ή ελευθερία και δίψα για ζωή και για τις τρεις ηρωίδες. Η γραφή είναι λυρική και το λεξιλόγιο πλούσιο και σχεδόν ποιητικό ενώ η αφήγηση άλλοτε είναι πρωτοπρόσωπη και άλλοτε τριτοπρόσωπη. Βασικά στοιχεία τα οποία εντείνουν την κορύφωση του έργου και την λύτρωση στο τελευταίο μέρος. Το βιβλίο «Θα την έλεγαν Ελευθερία» είναι ένας μικρός θησαυρός στα χέρια των αναγνωστών το οποίο κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική.
Οι χαρακτήρες: Αγγελική, Σμαράγδα και Θαλασσινή
Η Αγγελική, η Σμαράγδα και η Θαλασσινή είναι οι τρεις γυναίκες, βασικές ηρωίδες του μυθιστορήματος της Χριστίνας Σουλελέ. Η συγγραφέας δίνει στην καθεμία πλούσια χαρακτηριστικά και αξίες για να αντιμετωπίσουν με θάρρος τη ζωή τους. Τρεις γυναίκες που τα βάζουν με τα θεριά και ξέρουν να νικούν στη ζωή.
Η Αγγελική έζησε τα φοιτητικά της χρόνια μέσα στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Μια γυναίκα που πάλεψε για τα ιδανικά και τα πιστεύω. Μια γυναίκα που αγάπησε και αγαπήθηκε, που ονειρεύτηκε και απέδειξε ότι ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι να έρθει η τελική νίκη. Η Αγγελική αποφάσισε να στηρίξει τους συντρόφους της, να έρθει κόντρα με το απάνθρωπο κατεστημένο της εποχής, να πονέσει και να βασανιστεί για τα ιδανικά της.
Η Σμαράγδα προέρχεται από μία οικογένεια νησιωτών. Η ίδια ποτέ δεν ντράπηκε να μιλήσει ανοιχτά για τα όνειρα και τους στόχους της. Πολέμησε με θάρρος και ονειρευόταν να γίνει η καπετάνισσα της ζωής και των θαλασσών. Ωστόσο η πορεία της ζωής της είναι διαφορετική από εκείνη που ονειρεύτηκε να χαράξει και γίνεται πλοηγός μιας αλλιώτικης κατεύθυνσης.
Η Θαλασσινή είναι μια νεαρή γυναίκα η οποία ζει στην σύγχρονη εποχή. Μια γυναίκα εξοπλισμένη με τα εφόδια της οικογένειας της που δεν το βάζει κάτω το πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζει. Η Θαλασσινή αποτελεί τον φάρο της ζωής πολλών προσώπων της ιστορίας. Μια παρουσία διακριτική, με απέραντη τόλμη η οποία καταφέρνει να κατακτήσει τη ζωή που της αξίζει.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «Θα την έλεγαν Ελευθερία»
Νάξος, δεκαετία 1970
Η Αγγελική φεύγει από το νησί της για να σπουδάσει στη Νομική της Αθήνας. Με μια βαλίτσα γεμάτη όνειρα και προσδοκίες, έρχεται στην πρωτεύουσα αποφασισμένη να τα διεκδικήσει. Η Χούντα έχει εκμηδενίσει κάθε αίσθηση ελευθερίας και ανθρωπιάς.
Η νεαρή φοιτήτρια παγιδεύεται μέσα στον ανεμοστρόβιλο των γεγονότων και των εξελίξεων που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας. Καλείται να αναμετρηθεί με τον εαυτό της, τις πεποιθήσεις και τις αντοχές της, ενώ ταυτόχρονα παρασύρεται σε έναν έρωτα μεγαλύτερο από τη ζωή, που θα τη στιγματίσει ανεξίτηλα.
Ηρακλειά, δεκαετία 1990
Η Σμαράγδα, από παιδί ακόμα, λαχταρά να γίνει καπετάνισσα. Προσηλώνεται στο κυνήγι του ονείρου της και οπλίζεται με υπομονή και αποφασιστικότητα, αγνοώντας τις προκαταλήψεις της εποχής και της οικογένειάς της.
Μία απρόσμενη εξέλιξη θα ανατρέψει τα σχέδιά της, ωθώντας τη να αφιερωθεί σε έναν διαφορετικό σκοπό ζωής.
Αθήνα, δεκαετία 2020
Η Θαλασσινή, από τη στιγμή της γέννησής της, αντικρίζει τον κόσμο με μια αλλιώτικη ματιά. Διαθέτοντας σπάνια χαρίσματα και ικανότητες, αντιπαλεύει περιορισμούς και δυσκολίες, ενώ διεκδικεί με επιμονή και σθένος όλα όσα ονειρεύεται.
Τρεις γενιές αξιοθαύμαστων γυναικών που αρνούνται να συμβιβαστούν με προκαταλήψεις και στερεότυπα, δεν υποτάσσονται στις κοινωνικές προσταγές και μάχονται για τα ιδανικά και τα όνειρά τους με κάθε κόστος.
Η χαρισματική συγγραφέας μάς ξεναγεί στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, στην πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και στον αέναο μόχθο για την εκπλήρωση των πιο κρυφών πόθων.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα, Χριστίνα Σουλελέ
Η Χριστίνα Σουλελέ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε παιδαγωγικά, μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή και υπηρετεί ως δασκάλα Ειδικής Αγωγής στη δημόσια εκπαίδευση. Αγαπά τα ταξίδια, την ορειβασία, το διάβασμα και το θέατρο.
Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικές ιστοσελίδες, ενώ έχουν συμπεριληφθεί και σε συλλογικές εκδόσεις. Το 2019, δημοσιεύτηκε η συλλογή διηγημάτων της «Ο ανάποδος καθρέφτης», με τη μορφή e-book, από τις εκδόσεις «το βιβλίο». Συμμετοχές με έργα της υπάρχουν σε καλλιτεχνικά ημερολόγια και ανθολόγια ποίησης. Από την Άνεμος Εκδοτική κυκλοφορεί το πρώτο της μυθιστόρημα «Γιάνκεα», 2020.