Η τετραλογία “Το Χρονικό της Λανιακέα” του Σπύρου Κιορσάββα ανήκει στο είδος της υψηλής φαντασίας (ευρέως γνωστή ως high fantasy). Το συγκεκριμένο είδος, που άνθισε με τον Τόλκιν, κάνει σιγά σιγά τα πρώτα δειλά, αλλά όπως φαίνεται σταθερά, βήματά του και στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα γνωρίσματα του συγκεκριμένου είδους είναι η ύπαρξη ενός τελείως διαφορετικού κόσμου, τον οποίο γέννησε η φαντασία του συγγραφέα, αλλά και ο ηρωισμός των χαρακτήρων ή της πλοκής.
Διαβάστε περισσότερα για άλλες σειρές επικής φαντασίας εδώ.
ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΑ
Ξεκινώντας το βιβλίο, ο αναγνώστης μεταφέρεται στο Ζέλκεμαρ, το οποίο βγαίνει από μια εικοσαετία ειρήνης. Τα πολιτικά δρώμενα είναι ένα από τα κεντρικά , θα έλεγα, θέματα του βιβλίου που μας απασχολούν ιδιαίτερα. Είναι κάτι που δεν αγγίζεται συχνά, γεγονός που μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον παρά τον όγκο πληροφοριών και ονομάτων, που έπρεπε να αφομοιώσω γρήγορα στην αρχή του βιβλίου. Το πάντρεμα των ειδών πάντοτε “γεννάει” ενδιαφέροντα βιβλία, άλλωστε.
Το δεύτερο κομμάτι του βιβλίου θυμίζει πιο έντονα τα περισσότερα βιβλία του είδους. Ο αναγνώστης συναντά την Αλάρυα, μια κοπέλα που μπορεί να χειρίζεται το νερό, η οποία αναζητά τα Κλειδιά του Τιτάνα, ώστε να τα προστατεύσει. Στον δρόμο συναντά περισσότερα άτομα τα οποία χειρίζονται άλλα στοιχεία και μαζί προσπαθούν να φτάσουν στα κλειδιά και να ξεκλειδώσουν μυστικά χρόνων. Η διαμάχη ανάμεσα στους προστάτες των κλειδιών (Φύλακες) και στους μάγους αναζωπυρώνεται όσο η αναζήτηση των κλειδιών κλιμακώνεται και οι μάχες είναι συνεχείς. Η ισορροπία των στοιχείων και της φύσης συγκρούεται με το χάος που προκαλούν οι μάγοι και όλα αυτά πλάθουν ένα πολύ ιδιαίτερο σύστημα μαγείας. Τα δύο αυτά κομμάτια εναλλάσσονται αρμονικά.
ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΒΙΒΛΙΟ
Στο δεύτερο βιβλίο, οι πρωταγωνιστές βρίσκονται διασκορπισμένοι, έχοντας υποστεί μια ήττα. Αυτό θα έλεγα ήταν μία από τις καλύτερες αποφάσεις, αφού επέτρεψε στους χαρακτήρες να εξελιχθούν, δίνοντας στον αναγνώστη μια πολύπλευρη εικόνα του κόσμου και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της ψυχοσύνθεσης περισσότερων προσώπων. Στο δεύτερο μέρος, κάποιοι χαρακτήρες αναζητούν το ζωντανό βιβλίο, ένα κειμήλιο χαμένο στον χρόνο, αβέβαιοι για το πώς μπορεί να τους βοηθήσει ή αν υπάρχει στα αλήθεια. Άλλοι χαρακτήρες παλεύουν να γυρίσουν πίσω και να ελέγξουν τον εαυτό και τις δυνάμεις τους, ενώ άλλοι ξεκινούν ένα ταξίδι αυτοβελτίωσης.
Το δεύτερο μέρος της σειράς αποδείχτηκε ανώτερο του πρώτου, τουλάχιστον για τα δικά μου αναγνωστικά γούστα, αφού δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στους χαρακτήρες, οι οποίοι έγιναν πιο τρισδιάστατοι (ειδικά οι ανταγωνιστές), αποκτώντας σκοπό και πιο μοναδικό τρόπο συμπεριφοράς και ομιλίας. Ένα από τα καλύτερα κομμάτια του βιβλίου ήταν η εμπλοκή των Θεών, η οποία έγινε πλέον περισσότερο αισθητή στον αναγνώστη, αποκαλύπτοντάς του μυστικά. Το σύστημα μαγείας εξελίσσεται μαζί με τους χαρακτήρες, οι μάχες γίνονται καλύτερες, οι αποκαλύψεις πιο σοκαριστικές σε ένα βιβλίο γεμάτο ανατροπές. Τα πρώτα σκιρτήματα ανάμεσα σε χαρακτήρες ξεπηδούν από τις σελίδες που φεύγουν γρήγορα.
Ο κόσμος της Λανιακέα έχει ακόμη πολλά να μας δώσει. Περιμένω πολλά από το τρίτο βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί ήδη!
Αναζητείστε εδώ τα βιβλία.
Ο Σπύρος Κιορσάββας γεννήθηκε, μεγάλωσε (;) και ζει στη Δράμα. Είναι ημιφιλόλογος, με πάθος για την αγγλική γλώσσα, τα anime, τη φαντασία και τα αστεία πολικού ψύχους. Έχει γράψει τρία από τα τέσσερα βιβλία της σειράς “Το Χρονικό της Λανιακέα” και μια μικρή συλλογή διηγημάτων με τίτλο “Συμπαίκτες στην Ίδια Σκακιέρα”. Συμμετέχει και στο ebook του Moonlight Tales “Once Upon A Horror Time” Έχει δουλέψει ως περιπτεράς, συνοδός Α.Μ.Ε.Α., βοηθός κουζίνας και βενζινοπώλης και η αγαπημένη του ασχολία είναι να μελετά τον άνθρωπο και τη σχέση του με τις γάτες.