Ποτέ κανένας δεν μπόρεσε να γίνει “μανούλα” στο γράψιμο, χωρίς πρώτα να έχει γίνει “μανούλα” στο διάβασμα. Αυτά είναι τα βιβλία με άρωμα δημοσιογραφίας που κάθε σωστός δημοσιογράφος πρέπει να διαβάσει και να αντλήσει έμπνευση από αυτά!
1. Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ – Νίκος Μπακουνάκης
Αυτό το βιβλίο -ακόμα κι αν δεν μπορεί να το πιστέψει κανείς- το διάβασα πρώτη φορά στο πρώτο έτος της Δημοσιογραφίας ως ακαδημαϊκό σύγγραμμα! Ναι, πράγματι, το μέγεθός του θυμίζει περισσότερο ένα λογοτεχνικό βιβλίο και όχι τόσο ένα ακαδημαϊκό σύγγραμμα. Ας πούμε ότι συνδυάζει και τα δύο είδη σε ένα. Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί από τον οποιοδήποτε, καθώς η γραφή του είναι απλή, όχι όμως και απλοϊκή. Αν μπορεί με βάση αυτό το βιβλίο να γραφτεί ολόκληρη ακαδημαϊκή εργασία, βάλε με το νου σου πόσα ενδιαφέροντα στοιχεία συναντά κανείς στο ξεφύλλισμα κάθε σελίδας. Ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα για το πως εξελίχθηκε η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες στον 19ο και τον 20ο αιώνα, το οποίο έχει βραβευτεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών 2016 και το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας – Βιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2015.
2. Προπαγάνδα & Παραπληροφόρηση: Πώς τις εντοπίζουμε – Άρης Χατζηστεφάνου
Ο κόσμος νομίζει ότι οι δημοσιογράφοι είναι πάντα οι θύτες της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης. Δεν είναι όμως όλες τις φορές έτσι, καθώς ένας δημοσιογράφος, όπως και κάθε άλλος πολίτης, κινδυνεύει να πέσει κι αυτός θύμα τους, με αποτέλεσμα σαφώς μετά να μην μπορεί να κάνει σωστά και ηθικά τη δουλειά του. Ο Άρης Χατζηστεφάνου, λοιπόν, δημοσιογράφος κι αυτός στο επάγγελμα, δημιούργησε τη βίβλο της δημοσιογραφίας, προσφέροντας έτσι έναν οδηγό σε πομπούς και δέκτες για το πως να λαμβάνουμε και στη συνέχεια να μεταδίδουμε το μήνυμα προσπερνώντας τα εμπόδια της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης.
3. On All Fronts: The Education of a Journalist – Clarissa Ward
Δεν θα σταματήσω ποτέ να προτείνω αυτό το βιβλίο, όχι μόνο σε δημοσιογράφους, αλλά σε κάθε άνθρωπο που συναντώ. Ποιο άλλο βιβλίο θα μπορούσε να θεωρηθεί καλύτερο ανάγνωσμα για έναν δημοσιογράφο, εκτός από την αυτοβιογραφία της πιο γνωστής και επιτυχημένης σύγχρονης πολεμικής ανταποκρίτριας του CNN; Λόγος, φυσικά, γίνεται για την Clarissa Ward, ξένη-πολεμική ανταποκρίτρια και επί του παρόντος επικεφαλής του τμήματος διεθνούς ανταπόκρισης του CNN. Όπως είχα γράψει και στο παρελθόν, υπάρχουν “5+1 πράγματα που έμαθα διαβάζοντας την αυτοβιογραφία της Clarissa Ward” και νομίζω πως αξίζει να τα μάθεις κι εσύ!
4. Εξάσκησε το αστυνομικό σου δαιμόνιο με τα βιβλία της Agatha Christie & της Αγγελικής Νικολούλη
Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως δύο πράγματα μπορεί να γίνει μεγαλώνοντας ένας άνθρωπος που έχει διαβάσει τα άπαντα της Agatha Christie και της Αγγελικής Νικολούλη. Ή ντεντέκτιβ ή δημοσιογράφος! Σφίξε τα δόντια, πάρε χαρτί και μολύβι και πιάσε δουλειά για να εξιχνιάσεις κι εσύ μαζί με τις μεγάλες κυρίες του αστυνομικού μυθιστορήματος φόνους, εξαφανίσεις και κάθε λογής εγκλήματα, κάποια από τα οποία είναι βασισμένα σε αληθινά γεγονότα. Μάλιστα, πλέον κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός τα αριστουργήματα της Agatha Christie σε μια ιδιαίτερη επετειακή σειρά με μοναδικά εξώφυλλα, επομένως, ορίστε ένα ακόμα κίνητρο να “χωθείς” για τα καλά στον κόσμο του μυστηρίου!
Όσον αφορά τη… σιδηρά κυρία του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος, την Αγγελική Νικολούλη, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με το πιο πρόσφατο βιβλίο της, το “Θα γίνω η σκιά σου” και μετά να συνεχίσεις με το best-seller “Ονειρεύτηκα το δολοφόνο σου”.