Πρόσφατα, όσο περνούσα την ώρα μου στο διαδίκτυο, έπεσα πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο. «80 βιβλία που καμία γυναίκα δεν θα έπρεπε να διαβάσει: μια διαφορετική λίστα» ο τίτλος του. Φυσικά, το πάτησα και αυτά που διάβασα, ήταν όντως μέρη μιας διαφορετικής λίστας.
Η ομάδα της Lifo, συγκέντρωσε 80 βιβλία ως απάντηση στην λίστα του Esquire, για τα βιβλία εκείνα που είναι τέλεια για να τα διαβάσει ένας άνδρας. Και πολύ καλά έκανε, κατά την γνώμη μου. Έτσι, θεώρησα σωστό να σας αναφέρω κι εγώ, κάποια από αυτά.
Μια αρνητική λίστα, γιατί όχι;
Πόσο λάθος είναι για μια γυναίκα να περιμένει έναν άντρα να φτιάξει τον κόσμο που θέλει, αντί να τον δημιουργήσει μόνη της.
Advertising
Αναΐς Νιν, 1903-1977, Γαλλίδα συγγραφέας
Ένα από τα βιβλία που αναφέρονται είναι το «A Good Man Is Hard to Find and Other Stories» της Φλάνερι Ο’ Κόνορ. Μια γυναίκα, όπως φαίνεται σχολιάζει στο βιβλίο της: «Θα ήταν καλή γυναίκα…αν ήταν κάποιος εκεί να την πυροβολεί κάθε λεπτό της ζωής της» ναι καλά διαβάσατε. Οι γυναίκες, λοιπόν, πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του φεμινισμού. Όχι μόνο για λόγους προφανείς, όπως καταλαβαίνουμε στο βιβλίο αυτό, αλλά και γιατί οι ίδιες επιτρέπουν την άνιση μεταχείριση και την καταπίεση που υφίστανται. Οπότε;
Με άλλα λόγια τα βιβλία είναι οδηγίες, τα διαβάζεις για να μάθεις να είσαι άνδρας και για τον σκοπό αυτό οι άνδρες χρειάζονται την δική τους λίστα.
Αργότερα, γίνεται μια αναφορά στο βιβλίο του Μπουκόφσκι, «Ταχυδρομείο». Όπως είχε αναφέρει κάποτε η Dayna Tortorici: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν διάβασα το Ταχυδρομείο του Μπουκόφσκι κι ένιωσα τόσο άσχημα όπως ο αφηγητής περιγράφει το πάχος των ποδιών των άσχημων γυναικών. Νομίζω πώς ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι ένα βιβλίο με το οποίο προσπαθούσα να ταυτιστώ με απέρριπτε. Ωστόσο το ρούφηξα και φυσικά φυσικά με έκανε να μισήσω το σώμα μου κι άλλα τέτοια». Δεν χρειάζεται να πω άλλα…
Επόμενη στη λίστα είναι η βιογραφία του Bill Cosbby, που όπως λέει ο ίδιος «δεν υπάρχουν σχέδια για την κυκλοφορία του ως βιβλίου τσέπης ή σε αναθεωρημένη έκδοση». Η βιογραφία αυτή κυκλοφόρησε πριν εκείνος κατηγορηθεί από άλλες 50 γυναίκες για σεξουαλική επίθεση και απόπειρα σεξουαλικής επίθεσης. Να το έχουμε στο νου μας, αυτό το γεγονός.
Ακόμα και ο Μόμπυ Ντίκ, ένα βιβλίο που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως, στην ουσία είναι ρατσιστικό. Θα καταλάβετε τι εννοώ, αν απλά θυμηθείτε πόσες γυναίκες υπάρχουν στην ιστορία. Καμία. Ενώ υποτίθεται πως αφορά όλη την ανθρωπότητα.
Τα τελευταία βιβλία της λίστας, μας τα πρότεινε ο δικός μας αρθρογράφος, Παύλος Ιακωβίδης. Πρώτα τα «Μάτια» του Jesus Ignacio Aldapuert κι έπειτα το «Είσαι όμορφη» του Πολάνικ.
Το βιβλίο “Είσαι όμορφη” του Chuck Palahniuk (συγγραφέα του Fight club μεταξύ άλλων) είναι ένα καλτ μυθιστόρημα αναφορικά με το τι συμβαίνει όταν η νεαρή επαρχιωτοπούλα Πένι πέφτει στα δίχτυα του ερωτομανή και πλούσιου Κορνίλιους. Η Πένι θα καταστεί ως ένα σεξουαλικό υποχείριο, καθώς θα χρησιμοποιεί μόνιμα την ερωτική συσκευή που έχει εφεύρει ο Κορνίλιους. Δεν έχει να κάνει τόσο με την γλώσσα ή το περιεχόμενο του βιβλίου καθώς ο συγγραφέας δε το έγραψε με μισογυνικό ύφος. Θεωρώ όμως πως το χιούμορ και η καλτ διάθεση πρέπει να έχουν ένα όριο. Δε μου άρεσε καθόλου ο τρόπος που παρουσιάζει την Πένι αλλά ούτε και όσα της συμβαίνουν.Από την άλλη πλευρά, το βιβλίο “Μάτια” είναι το μοναδικό που έχει κυκλοφορήσει από τον συγκεκριμένο συγγραφέα. Υπάρχει όργιο φημών σχετικά με τον Aldapuerta. Γεννήθηκε κάπου στο 1950 στην Ανδαλουσία και παρακολούθησε κάποια μαθήματα Ιατρικής που τον έφεραν ακόμα πιο κοντά στα ομολογουμένως ανώμαλα ένστικτά του. Ταξίδεψε στις Φιλλιπίνες και την Νότιο Αμερική, άγνωστο για ποιο λόγο και με τι σκοπό. Μέσα στο βιβλίο του περιγράφει μερικά από τα φρικιαστικότερα περιστατικά ωμής σεξουαλικής βίας που έχει καταγραφεί ποτέ σε γραπτό κείμενο. Χαρακτηριστικά σου αναφέρω πως σε ένα διήγημά του (αποδεικτικά στοιχεία) υπάρχει μία ανατριχιαστική ιστορία βιασμού και δολοφονίας μιας ανήλικης. Κανείς δε κατόρθωσε να μάθει εάν όλα όσα περιγράφει είναι δημιουργήματα της φαντασίας του ή εμπεριέχουν μία (ή και παραπάνω) δόση αλήθειας.
Άντρες, τα δικαιώματά τους και τίποτα περισσότερο. Γυναίκες, τα δικαιώματά τους και τίποτα λιγότερο.
Susan Anthony, 1820-1906, Αμερικανίδα φεμινίστρια