Από τις σελίδες στο σανίδι λοιπόν το βιβλίο Νίκη του Χρήστου Χωμενίδη. Το εν λόγω βιβλίο αφού τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος πέρασε με επιτυχία στη σκηνή του θεάτρου Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε θεατρική διασκευή Σταμάτη Φασουλή – Γιώργου Λύρα και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.
Βλέποντας τις σελίδες του βιβλίου να παίρνουν σάρκα και οστά στη σκηνή πιστεύω πως κάθε αναγνώστης θα ένιωθε μαγεία. Αυτό συμβαίνει στις παραστάσεις της Νίκης. Μα ας γνωρίσουμε το βιβλίο:
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που βρέφος εβδομήντα ημερών το συνέλαβαν και το έστειλαν εξορία στις Κυκλάδες.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που -στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου- η οικογένεια του κόπηκε στα δύο, όμως εκείνο δεν έπαψε στιγμή να αγαπάει κανέναν τους.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που -όταν γεννήθηκε- ο πατέρας του ήταν «ο ηρωικός αρχηγός των εργατών» και -όταν μεγάλωσε- έγινε «ο προδότης της εργατικής τάξης». Κι ας μην είχε προδώσει τίποτα από ό,τι πίστευε.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που πέρασε όλη του την εφηβεία στη βαθιά παρανομία. Κλεισμένο σε ένα σπίτι, με ψεύτικο όνομα, χωρίς να πηγαίνει στο σχολείο, χωρίς να κάνει παρέες. Γιατί ήξερε πως, εάν οι Αρχές ανακάλυπταν ποιοι ήταν οι γονείς του, θα τους εκτελούσαν.
Κι όταν επέστρεψε στην ελευθερία, το κορίτσι εκείνο ερωτεύτηκε παράφορα, κόντρα στη θέληση και στην ανοχή της οικογένειάς του.
Το κορίτσι λεγόταν Νίκη. Και ήταν η μάνα μου. (Αυτό όμως έχει τη λιγότερη σημασία.)
Η ζωή της Νίκης είναι η ζωή όλων των παιδιών που έρχονται στον κόσμο με ένα βαρύ φορτίο στους ώμους, δεν το απαρνιούνται, ούτε όμως το αφήνουν να τα λυγίσει.
Οι άνθρωποι της «Νίκης» είναι η Ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Στις περίπου πεντακόσιες σελίδες του βιβλίου απλώνεται η ζωή της Νίκης, συνάμα της Ελλάδος του τελευταίου αιώνα. Ο Χρήστος Χωμενίδης φωτίζει τη ταραγμένη ζωή της μητέρας του που το πέρασμα της από τη γη υπήρξε γεμάτο με ανηφόρες και κακοστρωμένα μονοπάτια, κι όμως στο τέλος η ισχυρή προσωπικότητα του κοριτσιού αψηφά τα εκάστοτε εμπόδια και της χαρίζει αυτό που ο καλός λαός αποκαλεί «Όμορφη ζωή».
Λίγα λόγια για τον Χρήστο Χωμενίδη:
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου του 1966 και είναι εγγονός του συνιδρυτή του ΕΑΜ Χρήστου Χωμενίδη και του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προπολεμικά Βασίλη Νεφελούδη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη νομική στη Ρωσία και στην επικοινωνιολογία στην Αγγλία.
Ο Χρήστος Χωμενίδης έχει αρθογραφήσει σε δεκάδες εφημερίδες και περιοδικά, με πιό πρόσφατες την εβδομαδιαία του συνεργασία με Τα Νέα και με το Capital. Από το 2002 μέχρι το 2010 διατηρούσε επίσης καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο.
Ζεί και εργάζεται στην Αθήνα. Μιλάει αγγλικά και ρώσικα.
Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ένα βιβλίο-παράσταση που αξίζει να διαβαστεί-θεαθεί. Καλή σας απόλαυση!