Σήμερα το maxmag σας προτείνει 5+1 αναγνώσματα γάλλων συγγραφέων που πρέπει να διαβάσει κανείς, αν λοιπόν αγαπάτε την ευρωπαϊκή λογοτεχνία και θέλετε να επικεντρωθείτε στη Γαλλία αλλά δεν ξέρετε από που να αρχίσετε: Καθίστε αναπαυτικά στη πολυθρόνα σας και συνεχίστε την ανάγνωση είμαστε εδώ για να σας γεμίσουμε με βιβλιοπροτάσεις …
- «Το δεύτερο φύλο» της Σιμόν ντε Μπουβουάρ: Κυκλοφόρησε το 1949 και αποτέλεσε το απόλυτο έργο αναφοράς του φεμινιστικού κινήματος. Εξήντα χρόνια μετά, ενώ η φεμινιστική ουτοπία φθίρεται και παράλληλα σεξιστικές αντιλήψεις και πρακτικές επανέρχονται σε πολλά σημεία του πλανήτη, το “Δεύτερο φύλο” αξίζει να ξαναδιαβαστεί ως ορόσημο της ιστορίας του γυναικείου κινήματος.
- «Ο Τοίχος» του Ζαν Πόλ Σάρτρ: Ο ίδιος χαρακτήρισε τα πέντε διηγήματα που περιέχονται σ’αυτό το βιβλίο «μικρές πανωλεθρίες της ύπαρξης τραγικές και κωμικές». Το βιβλίο αυτό ενθουσίασε τους σύγχρονους με τον συγγραφέα αναγνώστες του προκαλώντας παράλληλα αναστάτωση στην αστική τάξη λόγω της προκλητικότητας τόσο των ιστοριών όσο και της γραφής.
- «Ο Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ: «… Αυτό που θα διαβάσει ο αναγνώστης στον Ξένο είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που, δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια. Ένιωσα εξάλλου την ανάγκη να πω, κι ας μοιάζει παράδοξο, πως προσπάθησα ν’ αποδώσω με τον ήρωά μου το μόνο Χριστό που μας αξίζει. Είναι φανερό λοιπόν, μετά τις εξηγήσεις μου, ότι το είπα χωρίς πρόθεση βλασφημίας, απλώς και μόνο με την κάπως ειρωνική τρυφερότητα που δικαιούται να νιώθει ένας καλλιτέχνης για τα πρόσωπα που δημιουργεί».
ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ, 1954
- «Καλημέρα Θλίψη» της Φρανσουάζ Σαγκάν: Κακομαθημένη από έναν πατέρα ανέμελο και γλεντζέ, η δεκαεφτάχρονη Σεσίλ έχει φτάσει να θεωρεί την ανευθυνότητα ελευθερία και την ασυδοσία ανεξαρτησία. Σ’ ένα μαγικό μεσογειακό ακρογιάλι, όπου περνά τις καλοκαιρινές της διακοπές με τον πατέρα της και την ερωμένη του, χαίρεται τον ήλιο και τη θάλασσα, γνωρίζει τον αληθινό έρωτα στην αγκαλιά ενός νεαρού φοιτητή και περνά ονειρεμένες ημέρες, ως τη στιγμή που μπαίνει στη ζωή όλων του η όμορφη, συγκρατημένη και συγκροτημένη Άννα. Η άφιξή της και ο δεσμός με τον πατέρα της Σεσίλ, ανατρέπει την τάξη των πραγμάτων και η Σεσίλ, τρομοκρατημένη μήπως χάσει αυτό που θεωρεί ελευθερία, προχωρά σε μια ποταπή συνωμοσία, που καταλήγει σε αιματηρό δράμα.
- «Οι Άθλιοι» του Βίκτωρ Ούγκώ: «Οι Άθλιοι» γράφτηκαν για όλα τα έθνη. Δεν ξέρω αν θα διαβαστούν απ’ όλους, όμως εγώ για όλους τούς έγραψα. (…)
Όπου ο άνθρωπος ζει αμόρφωτος και απελπισμένος, όπου η γυναίκα πουλάει το κορμί της για μια μπουκιά ψωμί, όπου το παιδί υποφέρει από αγραμματοσύνη κι από έλλειψη παιδείας, το βιβλίο των Αθλίων χτυπά την πόρτα φωνάζοντας δυνατά:
-Ανοίξτε μου! Έρχομαι για σας!
Στο σκοτεινό σημείο όπου βρίσκεται ο σημερινός πολιτισμός, ο άθλιος ονομάζεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ, που αγωνιά κάτω απ’ όλα τα κλίματα και τα καθεστώτα, που στενάζει σ’ όλες τις γλώσσες». (Βικτόρ Ουγκό, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
- «Ο μπαρμπα-Γκοριό» του Ονορέ ντε Μπαλζάκ: Ο μπαρμπα-Γκοριό (1834) είναι ένα από τα κορυφαία έργα του Μπαλζάκ – για πολλούς το κορυφαίο. Ο ίδιος ο μπαρμπα-Γκοριό, οι δύο κόρες του, ο νεαρός Ραστινιάκ, αλλά και όλοι οι τρόφιμοι της πανσιόν Βωκέ, αποτελούν αθάνατους λογοτεχνικούς χαρακτήρες, που εικονογραφούν με τον καλύτερο τρόπο τα ανθρώπινα πάθη και τις έντονες ταξικές ανακατατάξεις στη γαλλική κοινωνία της εποχής. Πάνω απ’ όλους όμως, ως αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής που ρίχνει βαριά τη σκιά του, προβάλλει το χρήμα και η διαβρωτική, συχνά μοιραία, επίδρασή του στη ζωή των ανθρώπων.
Και τα έξι παραπάνω αναγνώσματα ανήκουν στα must της γαλλικής λογοτεχνίας, είναι βιβλία που αξίζει να υπάρχουν σε κάθε βιβλιοθήκη καθώς δεν έμειναν τυχαία μέσα στους αιώνες γνωστά ως Κλασσικά έργα. Προτιμήστε τα και αγαπήστε τα!