Ο Γεώργιος Γεννηματάς ήρθε στον κόσμο στις 30 Ιουνίου 1939 στην Αθήνα. Φοίτησε στο Α΄ Γυμνάσιο της Πλάκας και, στη συνέχεια, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ανέπτυξε σημαντική φοιτητική συνδικαλιστική δράση και οργάνωσε πολλές διαδηλώσεις για την Κύπρο. Αργότερα, υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία ως ανθυποσμηναγός, καθώς και στο Πολεμικό Ναυτικό ως σημαιοφόρος. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της θητείας του (1962), αρρώστησε σοβαρά από τη νόσο του Άντισον.
Η αρχή της επαγγελματικής καριέρας του Γεώργιου Γεννηματά
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών και των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, ο Γεώργιος ίδρυσε και διηύθυνε την εταιρεία μελετών και κατασκευών «Αρχιτεχνική ΕΠΕ». Επίσης, διετέλεσε στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έως το 1981, αλλά υπέβαλε παραίτηση μετά από 17 χρόνια.
Ο Γεννηματάς διετέλεσε Προϊστάμενος του τμήματος Γεωργικών Βιομηχανιών, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Αγροτικής Τράπεζας. Πολλές γεωργικές βιομηχανίες έχουν την υπογραφή του στις κατασκευαστικές μελέτες του, όπως η Νεστλέ στο Πλατύ Ημαθίας, η Ελαιουργική στον Ασπρόπυργο, και κτίσματα της Ένωσης Πεζών στην Κρήτη.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ο Γεννηματάς εναντιώθηκε στο καθεστώς μέσα από τις γραμμές της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Παράταξης Μηχανικών. Αυτή η παράταξη έδρασε, κυρίως, πριν και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Επίσης, από το 1974 έως το 1978 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας.
Γεώργιος Γεννηματάς – Αρχή Πολιτικής Καριέρας
Ο Γεώργιος Γεννηματάς ήταν ιδρυτικό μέλος και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ήταν υποψήφιος Α΄ Περιφέρειας Αθηνών στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974. Στη συνέχεια, το 1975 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και το 1976 μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος. Επανεξελέγη το 1977, όπως και το 1984.
Ο Γεώργιος Γεννηματάς διακρινόταν για τα οργανωτικά του προσόντα και η επιρροή του στον κομματικό μηχανισμό και στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλου στελέχους. Στην πορεία των ετών, οι συνάδελφοί του τον αποκαλούσαν «Αριστερή συνείδηση του κόμματος», καθώς τον διέκρινε προοδευτική σκέψη.
Μετά τη διαγραφή των μελών της Δημοκρατικής Άμυνας, ο Γεώργιος Γεννηματάς έγινε ένα από τα μέλη της λεγόμενης «Τρόικας» ή «Τριανδρίας» (Τσοχατζόπουλος – Γεννηματάς – Λαλιώτης). Η «Τριανδρία» εξέφραζε και εκπροσωπούσε τον Πρόεδρο σε όλα τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα, και σε όλα τα επίπεδα του κόμματος. Έπειτα, η καριέρα του Γεννηματά, όπως και των Άκη Τσοχατζόπουλου και Κώστα Λαλιώτη, ήταν μετεωρική.
Γεώργιος Γεννηματάς – Βουλευτής και Υπουργός
Ο Γεώργιος Γεννηματάς από το 1981 εκλεγόταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε σημαντικές θέσεις. Βγήκε βουλευτής Επικρατείας (άνευ σταυροδοσίας), βουλευτής Μεσσηνίας (με τη λίστα, 1985) και βουλευτής Α Αθηνών (πρώτος σε σταυρούς, από το 1989 διαρκώς).
Ο Γεώργιος Γεννηματάς διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών επί της κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο 21 Οκτωβρίου 1981-17 Ιανουαρίου 1984. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, προώθησε την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, την ψήφο στα 18 και τον νόμο για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων. Επίσης, ήταν Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί της κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο 21 Σεπτεμβρίου 1984-5 Ιουνίου 1985.
Ο Γεώργιος Γεννηματάς διετέλεσε Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί της κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο 5 Ιουνίου 1985-5 Φεβρουαρίου 1987. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, έδωσε μάχες για να εξανθρωπιστούν οι συνθήκες περίθαλψης, να εκσυγχρονιστούν τα νοσοκομεία και να δημιουργηθούν κέντρα υγείας. Επίσης, ήταν Υπουργός Εργασίας επί της κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο 23 Σεπτεμβρίου 1987-2 Ιουλίου 1989.
Ο Γεννηματάς διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας επί της οικουμενικής κυβερνήσεως Ξενοφώντα Ζολώτα την περίοδο 23 Νοεμβρίου 1989-13 Φεβρουαρίου 1990). Επίσης, στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 εξελέγη πρώτος στην περιφέρεια Α΄ Αθηνών και έγινε ξανά Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, την περίοδο 13 Οκτωβρίου 1993-25 Φεβρουαρίου 1994.
Γεώργιος Γεννηματάς – Άλλα πολιτικά αξιώματα
Στις 12 Ιουλίου 1989, ο Γεννηματάς έγινε τρίτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, μετά τον Ιωάννη Αλευρά και τον Αναστάσιο Πεπονή. Επίσης, στις 8 Αυγούστου 1989 εξελέγη τακτικό μέλος του νέου Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Από τις 5 Οκτωβρίου 1989 μετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ο Γεώργιος Γεννηματάς, στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο δεύτερο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη (δεύτερος με 1900 ψήφους) μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Επίσης, την 1η Νοεμβρίου 1990, έγινε τακτικό μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος με 68 ψήφους.
Στις 13 Οκτωβρίου 1993, μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ανέλαβε τα δύο σημαντικότερα Οικονομικά Υπουργεία. Όμως, στις 25 Φεβρουαρίου 1994 παραχώρησε, λόγω προβλημάτων υγείας, τη θέση του Υπουργού Οικονομικών στον Αλέκο Παπαδόπουλο. Επομένως, ο Γεννηματάς, διατηρεί μόνο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Επίσης, στις 17 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος (πρώτος με 3235 ψήφους).
Γεώργιος Γεννηματάς – Εθνικό Σύστημα Υγείας
Ως Υπουργός Υγείας, ο Γεννηματάς υλοποίησε τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχός του Παρασκευάς Αυγερινός. Ο Γεννηματάς πίστευε στο Κράτος Πρόνοιας, προς όφελος του λαού, και θεωρούσε την υγεία ως το υπέρτατο αγαθό στην οποία έπρεπε να έχουν πρόσβαση όλοι, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις. Επίσης, πίστευε με πάθος ότι η Υγεία δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια των τεχνοκρατών και να αποφασίζουν ερήμην της πολιτικής ηγεσίας. Επεσήμανε τη σημασία που έχει να ακούν οι πολιτικοί τη γνώμη των ειδικών.
Στα σχέδια του Γεννηματά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στις ομιλίες του, πάντα τοποθετούσε τον λαό στην κορυφή πιστεύοντας ότι τίποτα δε θα πρέπει να γίνεται χωρίς να μετράνε οι πολίτες. Σε συνέντευξη στο περιοδικό Εικόνες στις 29 Σεπτεμβρίου του 1993, είχε αναφέρει: «Αλίμονο αν αφήσουμε τους τεχνοκράτες να αποφασίζουν μόνοι τους, αλίμονο αν αποφασίζουμε εμείς οι πολιτικοί ερήμην των τεχνοκρατών, χωρίς τη γνώμη τους. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται όχι γνώμη και γνώση, μα επίγνωση, και να καταλάβουμε ότι κανείς μα κανείς δεν μπορεί, είτε με την πολιτική του γνώμη είτε με την τεχνική του γνώση, να αγνοήσει τους ανθρώπους που ονομάζουμε χρήστες, δηλαδή τους ανθρώπους που υπερασπίζονται την υγεία μας… ».
Μέσα από τα ιδιόγραφά του κείμενα, ο Γεώργιος Γεννηματάς έθετε τη βάση για να γίνει πραγματικότητα το όραμά του για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να είναι ένα ζήτημα το οποίο να ενώνει και όχι να διχάζει. Επίσης, προσπάθησε να πείσει για τη σημασία της παροχής καλύτερων υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας, καθώς, όπως πίστευε, η εμπορευματοποίηση της υγείας ήταν καταστροφική. Επιπλέον, τόνιζε ότι η αντίληψη των εκφραστών της άρχουσας τάξης αγνοούσε και αδιαφορούσε για τη δημόσια υγεία και όχι μόνο επέτρεπε, αλλά ευνοούσε την εμπορευματοποίησή της.
Γεώργιος Γεννηματάς – Πρέσβης και Συγγραφέας
Ο Πρέσβης ε.τ. Γεώργιος Γεννηματάς υπηρέτησε ως διπλωμάτης σε κρίσιμες θέσεις για 40 χρόνια. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών και Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Στο εξωτερικό, υπηρέτησε στην Ισπανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Επιπλέον, υπηρέτησε ως Πρέσβης της χώρας μας στη Συρία, τη Πορτογαλία και την Τουρκία.
Ο Γεννηματάς υπήρξε μέλος ελληνικών αποστολών σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και σε άλλες διεθνείς συναντήσεις. Επίσης, δίδαξε Ελληνική Εξωτερική Πολιτική στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πειραιά. Έχει τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικος, τον Ταξιάρχη της γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής, καθώς και με άλλες ανώτατες ελληνικές και ξένες τιμητικές διακρίσεις. Ακόμη, έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Ακόμη και με δανεικό στυλό γράφεται η ιστορία».
Γάμος, οικογένεια και προβλήματα
Ο Γεώργιος Γεννηματάς ήρθε εις γάμον κοινωνία το 1964 με τον εφηβικό του έρωτα, την Αικατερίνη Βέργου. Η κυρία Βέργου ήρθε στον κόσμο το 1939 και ήταν επιχειρηματίας. Μάλιστα, παρότι ο σύζυγός της ήταν κορυφαίος, τότε, Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, εκείνη διατηρούσε με αξιοπρέπεια ένα κατάστημα στο Χαλάνδρι. Έχουν κάνει μαζί δύο κόρες, τη Φώφη, μετέπειτα επίσης πολιτικό, και τη Μαίρη.
Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός πως ο καρκίνος χτύπησε πολλές φορές την οικογένεια. Πιο συγκεκριμένα, και η σύζυγος του Γεωργίου αρρώστησε με καρκίνο στο στήθος σε ηλικία μόλις 43 ετών, τον Ιούνιο του 1984. Επίσης, πάλεψε με σθένος την αρρώστια και κατάφερε, μετά από την επέμβαση που έκανε, να ζήσει ακόμα 10 χρόνια. Δυστυχώς, όμως, έφυγε από τη ζωή στις 15 Σεπτεμβρίου 1993 σε ηλικία 54 ετών. Σε διάστημα μόλις έξι μηνών θα φύγει και ο Γεννηματάς από τη ζωή χτυπημένος επίσης από καρκίνο.
Ασθένεια
Τον Ιανουάριο του 1992, με αφορμή ένα κρυολόγημα, ο Γεώργιος Γεννηματάς κάνει εξετάσεις, και λίγες ημέρες αργότερα ο ίδιος ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι πάσχει από καρκίνο. Πιο συγκεκριμένα, είπε «Υπάρχουν μερικές στιγμές που το συναίσθημα ξεχειλίζει, δεν είμαι από μάρμαρο. Είναι γνωστό ότι έχω καρκίνο, αλλά θα προσπαθήσω». Τον Απρίλιο του 1992 έκανε εγχείρηση στη Νέα Υόρκη, το ίδιο διάστημα που η σύζυγός του έκανε θεραπευτική αγωγή για την ίδια ασθένεια. Ακόμη και στις τελευταίες του στιγμές, στο νοσοκομείο που έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο, σκεφτόταν κι έγραφε με σκοπό να ενώσει τους Έλληνες, σε πείσμα των καιρών αλλά και της τάσης για διχασμό.
Ιδιόχειρη πολιτική διαθήκη
Στην ιδιόχειρη πολιτική διαθήκη του, ο Γεώργιος, αναφέρει «Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που μου συμπαραστάθηκαν. Εκτός από ευχές, είναι αναγκαία η Εθνική συνεννόηση στην κορυφή, ο διάλογος και η Εθνική ομοψυχία στη βάση. Για το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που τόσο αγάπησα εύχομαι ενότητα, περίσκεψη και αποφασιστικότητα. Αυτά που δε μπόρεσα να ολοκληρώσω είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν στόχο πολλών που με μεγαλύτερες δυνάμεις από εμένα θα τα κάνουν πράξη. Με τις ευχές και την άπειρη αγάπη μου, Γιώργος Γεννηματάς».
Θάνατος και κηδεία
Ο Γεώργιος Γεννηματάς άφησε την τελευταία του πνοή στις 25 Απριλίου 1994. Όπως ανακοίνωσαν οι θεράποντες ιατροί του, «Η καρδιά του Γεωργίου Γεννηματά έπαψε να κτυπά στις 9.15 π.μ., σήμερα το πρωί».
Το ύστατο χαίρε στον Γεώργιο Γεννηματά ήταν συγκινητικό, ενώ στην περιφορά της σορού του χιλιάδες συγκεντρωμένοι Αθηναίοι σταμάτησαν και τον χειροκρότησαν, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο έναν φόρο τιμής. Η κηδεία του έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν χιλιάδες πολίτες καθώς, ο Γεώργιος Γεννηματάς υπήρξε μια πολική φυσιογνωμία που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη νεότερη πολιτική ζωή της χώρας μας.
Ο Γεώργιος Γεννηματάς ήταν ένας πολιτικός που άφησε σπουδαίο έργο πίσω του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως μετά το θάνατό του, για να τιμήσουν το έργο του, πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας πήραν το όνομά του, με περισσότερο γνωστό το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γιώργος Γεννηματάς.
Πηγές:
- Γεώργιος Γεννηματάς – Βικιπαίδεια (el.wikipedia.org) / Τελευταία πρόσβαση: 5/10/2024.
- Γεώργιος Γεννηματάς: Ο <<πατέρας>> του ΕΣΥ (www.sansimera.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 5/10/2024.
- Γιώργος Γεννηματάς: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον οραματιστή σοσιαλιστή (www.news247.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 5/10/2024.
- Το σκληρό χτύπημα του καρκίνου στην οικογένεια Γεννηματά (www.athensvoice.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 5/10/2024.
- Η συγκινητική ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά για την μητέρα της (www.iefimerida.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 5/10/2024.
- Γιώργος Γεννηματάς: 30 χρόνια από τον θάνατο ενός σπουδαίου πολιτικού και εμπνευστή του ΕΣΥ (www.parapolitika.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 5/10/2024.
- Γιώργος Γεννηματάς. Ο πολιτικός που εφήρμοσε τον νόμο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προώθησε την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και το δικαίωμα ψήφου στα 18 (www.mixanitouxronou.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 5/10/2024.
- Το συγκινητικό αντίο στον Γεώργιο Γεννηματά – Τι ανέφερε η ιδιόχειρη πολιτική διαθήκη που έγραψε λίγο πριν πεθάνει (thecaller.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 5/10/2024.
- Το <<ύστατο χαίρε>> και το τελευταίο χειροκρότημα στον Γ. Γεννηματά από τους πολίτες της Αθήνας (thecaller.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 5/10/2024.
- Γιώργος Γεννηματάς: Η ιστορία γράφεται ακόμη και με δανεικό στυλό (www.athensvoice.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 5/10/2024.
- Γιώργος Γεννηματάς: 25 χρόνια από το θάνατο ενός σπουδαίου πολιτικού (www.tanea.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 5/10/2024.
- Γιώργος Γεννηματάς: Η σύνθεση των απόψεων (www.in.gr) / Τελευταία πρόσβαση: 5/10/2024.