H ανοικτή εκδήλωση Open Digital Disruption Day – #openD3 πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, στις εγκαταστάσεις του be finnovative*, στο Μοσχάτο.
Στο #openD3 το πλαίσιο των παρουσιάσεων και συζητήσεων άγγιξε μια ευρεία κατηγορία αναδυόμενων τεχνολογιών και εργαλείων και πως μέσω αυτών μπορεί να παραχθεί η ανάπτυξη νέων καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων και υπηρεσιών-λύσεων στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας ή πιο διαδομένα του fintech. Επίσης έγινε και ένας εκτενής διάλογος στις νέες συνθήκες, αλλά και τις ψηφιακές τάσεις που εντοπίζονται και διατρέχουν αυτή την στιγμή την αγορά σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και επάνω στις διαδικασίες που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οργανισμών και των επιχειρήσεων.
Στο συγκεκριμένο event υπήρξε αθρόα συμμετοχή κόσμου, με τον αριθμό από τις εγγραφές του κοινού να είναι αξιοσημείωτος, συγκεκριμένα άνω των 300 συμμετεχόντων καταγεγραμμένα. Μέσα στην μεγάλη αυτή απήχηση, όπως και προς την πρότερη σχετική ανακοίνωση της εκδήλωσης στα λοιπά μέσα ενημέρωσης και κυρίως το διαδίκτυο, άτομα με ενδιαφέρον και ζήλο για μάθηση στις επιδράσεις και στην αξιοποίηση των νέων disruptive τεχνολογιών στην ψηφιακή οικονομία έδωσαν το <<παρών>>. Προφανώς όμως, από το #openD3 δεν μπορούσαν να λείψουν και παραδοσιακοί οργανισμοί του χώρου, καθώς και δίχως αμφιβολία και νέες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα startups.
Ανάλυση & Πρόγραμμα του #openD3
Οι θεματικές του Open Digital Disruption Day – #openD3, πιο συγκεκριμένα, επεκτάθηκαν επάνω στις πιο κυρίαρχες τεχνολογικές τάσεις των τελευταίων ετών (όπως το Artificial Intelligence- AI και το Blockchain), το νέο θεσμικό πλαίσιο PSD2/GDPR και τις ευκαιρίες-προκλήσεις που αναδύονται εξαιτίας του API economy.
Το #openD3 παρουσιάστηκε και εκτελέστηκε επίσημα όπως ακολουθεί:
A’ ΜΕΡΟΣ, DIGITAL DISRUPTION & FINTECH
- Κων/νος Καλογεράκης,Στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, be finnovative program manager — “Fintech οικοσύστημα και πρόγραμμα be finnovative”
- Γιώργος Μαρίνος, Δ/ντης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας — “Open banking APIs και η προσέγγιση της ΕΤΕ”
- Έφη Πρεσβεία,Accenture, “Kυρίαρχες τάσεις / digital disruption στον τραπεζικό χώρο”
- Δημήτρης Λιτσικάκης, Revolut Country Manager Greece, “Revolut: beyond banking”
B’ ΜΕΡΟΣ, DISRUPTIVE TECHNOLOGIES & APPLICATIONS
- Γιώργος Καραμανώλης, Co-founder & CTO/CIO της Crowdpolicy — “blockchain για τον ψηφιακό και κοινωνικό μετασχηματισμό — Ο φορέας Hellenic blockchain Hub για την προώθηση των τεχνολογιών blockchain/DLT στην Ελλάδα”
- Αστυάναξ Κανακάκης, Norbloc, Co — founder & CEO — «A blockhain use case: Know — Your Customer (KYC)»
- Ανδρέας Στελλάτος, Oracle — “The Blockchain Paradigm: How Oracle embraces innovation in the Financial Services sector”
- Περικλής Θηβαίος, Partner, True North Partners — “Αποφεύγοντας το θέλγητρο της πανάκειας: εφαρμογές blockchain και κριτική ανάλυση των δυνατοτήτων και ευκαιριών της τεχνολογίας”
- Παντελής Ξανθούλης, IBM, «cognitive banking: how to thrive in the digital era».
Highlights στο #openD3- Α’ Μέρος
Ο κύριος Κων/νος Καλογεράκης, ως εισαγωγικός ομιλητής του Α’ Μέρους ξεκαθάρισε τις θολές έννοιες του digital disruption και του be finnovative*. Έδωσε βαρύνουσα αναφορά στο τελευταίο Report της Citibank, η οποία απώλεσε το αλφαβητάρι του Digital Disruption, με το Α, να έχει να κάνει με το AI, που είναι μια τάση που τα επόμενα χρόνια θα έχει ραγδαία ανάπτυξη και αυτό διαφαίνεται και από μεριάς επενδύσεων στον τραπεζικό κλάδο, όπως και τόνισε.
Εν συνεχεία, για το Β επισήμανε ότι συνδέεται με τον φραστικό όρο Big Tech, δηλαδή μιλάμε για τις λεγόμενες gaffa, οι οποίες και αποτελούν την ισχυρότερη πρόκληση και συνάμα και απειλή για το σύνολο του τραπεζικού οικοσυστήματος και όχι ο χώρος του fintech, όπως νομίζεται. To C έχει να κάνει με το 4 banking, το Cloud και τους Challengers και αφορά την επένδυση στο IT (είναι ήδη στο 8,7% επί του συνόλου), η οποία θα αυξηθεί και ακόμα περισσότερο, λόγω των αναγκών για προστασία και αλλαγή επάνω σε core systems, που ανταποκρίνονται στις νέες αυτές παραπάνω τεχνολογικές εφαρμογές. Τέλος, το D, αφορά τα Digital Assets– το Blockchain, όπου θα αλλάξουν και τον τρόπο ανταλλαγής των αξιών σε οποιαδήποτε μορφή τους.
Στην αναφορά του επάνω στο Open Banking, που ανήκει ως τοπ θεματική στην ατζέντα των τραπεζών, λόγω και του κανονιστικού πλαισίου του PSD2/GDPR, μεταξύ των άλλων, μίλησε ότι το μέλλον έχει να κάνει με συνεργασίες, που θα υπάρξουν μεταξύ τραπεζών διαφόρων μεγεθών, μεγάλων τραπεζών με μικρές fintech και όλους τους δυνατούς συνδυασμούς, όπου μέσω αυτών (δηλαδή της ανταλλαγής σε επίπεδο δημιουργίας δεδομένων-στοιχείων) θα συνδημιουργήσουν και νέα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα.
Highlights στο #openD3- Β’ Μέρος
Ο κύριος Γιώργος Καραμανώλης δήλωσε ότι το digital disruption και το transformation στα financial services δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο στον χρηματοοικονομικό τομέα, είναι ένα φαινόμενο ήδη 5-6 χρόνων. Πέρα από τον χώρο fintech και την ανάγκη για καινοτομία, αυτό που έχει αλλάξει όμως είναι ότι οι τράπεζες πια αναγνωρίζουν πράγματα όπως το blockchain, ως σημαντικούς και κρίσιμους παράγοντες για το μέλλον.
Οι πελάτες στον χώρο ζητούν πια συγκεκριμένα πράγματα-λύσεις, κάτι που δημιουργεί τα λεγόμενα trends, τις τάσεις, όπου εδώ ανήκει και το κομμάτι του blockchain και η τεχνολογία που κρύβεται από πίσω.
Μιλώντας τι θα πει να κάνεις μια ρεαλιστική λύση blockchain για την αυτοματοποίηση μιας διαδικασίας, επισήμανε την σημασία των εννοιών του trust exchange– B2B transactions, μια πρόκληση που πρέπει σίγουρα να καλυφθεί, το airfio information exchange, την αποκέντρωση στον έλεγχο της ανταλλαγής πληροφοριών, τα integrations και η ασφάλεια που υπάρχει πίσω αυτό, το θέμα του ρίσκου και κόστους της απάτης και πως καλύπτεται έναντι αυτής κάποιος πελάτης, καθώς και άλλες παρόμοιες λύσεις προς τους πελάτες.
Συνεχίζοντας, ανέφερε, ότι μέσα στα όρια του δικτύου της εταιρίας ή ενός οργανισμού βλέπουμε ότι υπάρχουν και επιπλέον προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σχετικά με τα πολλαπλά επίπεδα πληροφοριών της εταιρίας- το πώς θα συνδεθούμε, θα δώσουμε και θα πάρουμε πληροφορίες από το blockchain.
Κατέληξε ότι το Intercompany processing & Intermediaries είναι ένα ζήτημα που παλιότερα δεν το αγγίζαμε, αλλά πια με αποφασιστικότητα το κάνουμε.
Λίγα λόγια για το be finnovative*
Η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy και με την υποστήριξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων της οικονομίας και της κοινωνίας, διοργανώνουν το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης be finnovative innovation lab. Στόχος του προγράμματος be finnovative, είναι η ωρίμανση και υποστήριξη επιχειρηματικών ιδεών στον ευρύτερο τομέα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και των νέων τεχνολογιών (fintech) και ο μετασχηματισμός τους σε κερδοφόρες νέες επιχειρήσεις.
Πηγή: http://befinnovative.com/el/