Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και, όπως είναι γνωστό, οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποποιηθεί στην πλειοψηφία τους το πολίτευμα της βασιλείας. Αλλά ακόμα και σε αυτές όπου διατηρείται το βασιλικό αξίωμα, σε καμία περίπτωση οι βασιλικοί οίκοι δεν ασκούν απολυταρχική και μοναρχική εξουσία. Όπως δηλαδή ασκούταν για χιλιάδες χρόνια στην Ευρωπαϊκή, κι όχι μόνο, ήπειρο. Ωστόσο, η χρόνια αυτοκρατορική εξουσία έχει αφήσει φαρδιά πλατιά τα σημάδια της ακόμα και τη σήμερον ημέρα. Εντυπωσιακά παλάτια, επιβλητικοί πύργοι και ανάκτορα που «ξεχειλίζουν» από αστείρευτο πλούτο καθώς και υψηλού επιπέδου αρχιτεκτονική κάνουν αισθητή την παρουσία τους ακόμα και σήμερα. Ιδιαίτερη ομορφιά διαθέτουν τα ανάκτορα των Ευρωπαίων ηγεμόνων, τα οποία μπορεί μεν να μη φιλοξενούν κάποια βασιλική οικογένεια, λόγω αλλαγής του πολιτεύματος, ωστόσο παραμένουν αξιοπρόσεκτα και αρκετά επισκέψιμα. Τόσο η εξωτερική, όσο και η εσωτερική τους όψη «πνέουν» έναν αέρα αναγεννησιακής αισθητικής, ενώ αντανακλούν τη «λάμψη» των πλουσιοπάροχων προνομίων που διέθεταν οι Ευρωπαίοι βασιλείς. Επιλέξαμε, λοιπόν, τέσσερα θερινά βασιλικά ανάκτορα τα οποία με την εκθαμβωτική κατασκευή και την ευφάνταστη εικόνα τους ελκύουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών και τους «μεταφέρουν» νοερά σε άλλες εποχές.
Βερσαλλίες (Γαλλία)
Τα περίφημα γαλλικά ανάκτορα δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς αποτελούν τα διασημότερα βασιλικά ανάκτορα όλων των εποχών και αποτέλεσαν έμπνευση για την κατασκευή ανάλογων τέτοιων βασιλικών οικημάτων σε όλη την Ευρώπη. Η μικρή περιοχή των Βερσαλλιών βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι και αναβαθμίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό μετά την απόφαση του αυτοκράτορα Λουδοβίκου του 14ου το κάστρο το οποίο βρισκόταν στην περιοχή από τον 11ο αιώνα να μετατραπεί στη βασιλική του οικεία. Η ανέγερση ξεκίνησε το 1660 και ολοκληρώθηκε 22 ολόκληρα χρόνια μετά με το τελικό αποτέλεσμα να συναρπάζει.
Με συνολική έκταση 67.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 2300 δωμάτια, τα βασιλικά ανάκτορα αποτελούσαν έναν επίγειο παράδεισο για τον Βασιλιά της Γαλλίας καθώς και τις ανώτερες τάξεις της γαλλικής κοινωνίας. Χωριζόταν σε 3 τμήματα εκ των οποίων το ένα, που ήταν το κεντρικό, άνηκε στον βασιλιά και την οικογένεια του, ενώ τα υπόλοιπα δύο φιλοξενούσαν υπουργούς, ευγενείς και τον κλήρο της χώρας.
Το εσωτερικό των ανακτόρων διακρίνεται για την ομορφιά της διακόσμησης καθώς και την χλιδή που μπορεί να συναντήσει κανείς ακόμα και στην πιο απόμερη μεριά του παλατιού. Όλο το κτίριο περιβάλλεται από τόνους μαρμάρου, βελούδου και χρυσού ενώ διέθετε 2.513 παράθυρα, 352 τζάκια και 67 σκάλες. Το διαμέρισμα του βασιλιά ξεχωρίζει για το μεγάλο αριθμό τοιχογραφιών που το κοσμούν σχεδόν στο σύνολο τους, αφιερωμένες στην ελληνική μυθολογία, ενώ το εντυπωσιακότερο μέρος των οικημάτων πιθανότατα αποτελεί η Αίθουσα των Καθρεπτών, όπου υπάρχει πλήθος κρυστάλλων και 400 καθρέπτες.
Ωστόσο, το θέαμα δεν υστερεί ούτε εξωτερικά του παλατιού. Η εμμονή των «σπάταλων» βασιλιάδων καθώς και οι τάσεις τελειομανίας των Γαλλίδων βασιλισσών οδήγησε στην κατασκευή 370 αγαλμάτων, 55 σιντριβανιών καθώς και αμέτρητων λουλουδιών και φυτών διάσπαρτων σε όλη την έκταση των βασιλικών κήπων. Αισθητή είναι και η παρουσία του Μεγάλου Καναλιού σε σχήμα σταυρού, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο και ομορφότερο σιντριβάνι, αυτό του θεού Απόλλωνα.
Τα ανάκτορα των Βερσαλλιών αποτελούσαν τη βασιλική οικεία έως και το 1789, όταν και ξέσπασε η γαλλική επανάσταση. Από εκείνο το σημείο και μετά οι Βερσαλλίες, θεωρημένες ως σύμβολο της καταπιεστικής και σπάταλης βασιλικής κυριαρχίας εις βάρος του λαού, εγκαταλείφθηκαν και μετατράπηκαν σε μουσείο λίγα χρόνια αργότερα.
Πέτερχοφ-Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία)
Εμπνευσμένος από την κατασκευή των ανακτόρων των Βερσαλλιών, ο Ρώσος ηγεμόνας , Μέγας Πέτρος, θεώρησε μια πολύ καλή ευκαιρία η Ρωσία να δείξει την φιλοδυτική αισθητική και αναμόρφωση της με την δημιουργία πολυτελών θερινών ανακτόρων. Έτσι λοιπόν, ο αυτοκράτορας απηύθυνε κάλεσμα σε διάσημους καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες για τη δημιουργία των ιδιωτικών του οικημάτων 30 χιλιόμετρα έξω από την πόλη που ο ίδιος ίδρυσε, την Αγία Πετρούπολη, και κοντά στον ποταμό Νέβα. Οι κατασκευές εκκίνησαν το 1714 και το 1723 διεξήχθησαν τα εγκαίνια των θερινών ανακτόρων του Τσάρου της Ρωσίας με το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί πλήρως τον Μεγάλο Πέτρο.
Εντός των ανακτόρων, διακρίνονται 37 επιχρυσωμένα αγάλματα και καρυάτιδες ενώ οι τα τοιχώματα του παλατιού είναι γεμάτα από σπουδαία έργα τέχνης , μεταξύ αυτών πίνακες με απεικονίσεις μαχών και πανέμορφα και καλότεχνα πορτραίτα. Αξιομνημόνευτα μέρη των επιβλητικών ανακτόρων αποτελούν τόσο η χρυσόκτιστη Αίθουσα του Θρόνου, η Αίθουσα του Χορού αλλά και η Αίθουσα των Προσωπογραφιών, γνωστή για τους μαγευτικούς πίνακες με νεαρά κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες.
Άκρως εντυπωσιακοί είναι και οι κήποι των ανακτόρων Πετέρχοφ. Εκεί όπου συναντάμε ένα μεγάλο πλήθος αγαλμάτων, σιντριβανιών και κρηνών, φανερά επηρεασμένοι από τη γαλλική κουλτούρα των Βερσαλλιών. Η αγάπη των Ρώσων στην απεικόνιση της ιστορίας τους φαίνεται και το σχεδιασμό των κρηνών, εκ των οποίων οι πιο γνωστές είναι αυτές του Σαμψών και του λιονταριού ( όπου απεικονίζεται η νίκη των Ρώσων έναντι των Σουηδών) καθώς και αυτές του Αδάμ και της Εύας, με τις οποίες παρομοιάζονται οι κήποι των ανακτόρων με επίγειο παράδεισο.
Σαρλότενμπουργκ (Γερμανία)
Πρόκειται για τη θερινή κατοικία της Σοφίας Σαρλότ, της συζύγου του Φρειδερίκου Γ, του μετέπειτα Πρώσου βασιλιά. Η αρχική κατασκευή του χρονολογείται στο διάστημα μεταξύ 1695 και 1699, ενώ επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο με τη προσθήκη της Ανατολικής πτέρυγας από τον Φρειδερίκο τον Μέγα το 1740. Το 1943, υπέστη σοβαρές ζημιές με το βομβαρδισμό των Συμμάχων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο με υποδειγματική διαχείριση ανασκευάστηκε και διατήρησε την αρχική του ομορφιά.
Η εσωτερική κατασκευή του παλατιού διακρίνεται από μια προσεγμένη και εξαιρετική διακόσμηση από διάφορα έργα τέχνης και πίνακες. Στο σύνολο τους και τα 70 δωμάτια που περιέχονται στα ανάκτορα αποτελούν δείγμα αναγεννησιακής καθώς και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Επιπλέον όλες οι αυτοκρατορικές κατασκευές είναι ευρύχωρες και γεμάτες διακοσμητικά αντικείμενα. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην Αίθουσα της Πορσελάνης, η οποία ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εντυπωσιακές Σάλες των Ανακτόρων λόγω των εκπληκτικών πορσελάνων εξ Ανατολής που περιέχει στο εσωτερικό της.
Όσον αφορά το εξωτερικό χώρο των Ανακτόρων, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τους εντυπωσιακούς κήπους οι οποίοι είναι δομημένοι σε μπαρόκ γαλλικό ρυθμό και τα μεγαλοπρεπή και όμορφα πάρκα. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει το μαυσωλείο δωρικού ρυθμού που βρίσκεται στον κήπο του παλατιού και είναι αφιερωμένο στα μέλη της βασιλικής οικογένειας αλλά και το περίφημο Μπελβεντέρε που χρησιμοποιούταν ως τεϊοποτείο.
Σενμπρούν (Αυστρία)
Βρίσκονται λίγο έξω από την κεντρική Βιέννη και στην αριστερή όχθη του Δούναβη και αποτελούσαν τη θερινή κατοικία Αψβούργων Βασιλέων που κυριαρχούσαν στην χώρα. Η κατασκευή τους ξεκίνησε το 1696 από τον Λεοπόλδο τον Α΄ωστόσο διακόπηκε το 1711, για να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί 33 χρόνια αργότερα από τον Κάρολο τον ΣΤ΄ως δώρο στην κόρη του Μαρία Θηρεσία.
Αποτελείται από 1441 δωμάτια, διαθέτει αυστηρό ύφος και αρχιτεκτονική του περιγράφεται ως μπαρόκ. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, το εσωτερικό του παλατιού διακρίνεται από μεγάλη ομορφιά και επιδεικτική χλιδή στη διακόσμηση των Αιθουσών. Ο χρυσός αποτελεί και εδώ τον «ακρογωνιαίο λίθο» στην επικάλυψη των τοίχων ενώ την εντυπωσιακή εικόνα συμπληρώνουν τόσο τα διάφορα κάδρα και οι ταπετσαρίες όσο και οι πολλοί πολυέλαιοι. Άκρως εντυπωσιακές είναι οι Αίθουσες που εμπεριέχονται στα βασιλικά δώματα με την διάσημη Αίθουσα του Πρωινού της Μαρίας Θηρεσίας και το Γαλάζιο Κινέζικο Σαλόνι να ξεχωρίζουν.
Περνώντας στα του εξωτερικού χώρου, τα Ανάκτορα του Σενμπρούν έχουν να επιδείξουν στον ταξιδιώτη ένα μεγάλο πλήθος αδριάντων, αγαλμάτων και κρηνών. Στους κήπους του παλατιού βρίσκεται ο ιστορικότερος ζωολογικός κήπος του κόσμου , ο οποίος χρονολογείται από το 1752 και περιέχει πολλά ζώα, μεταξύ αυτών και αρκετά εξωτικά τα οποία ζουν σε ειδικούς χώρους για τη διαβίωση τους. Τέλος, χαρακτηριστικό μνημείο των Βασιλικών Κήπων των Αψβούργων αποτελεί η λεγόμενη Γκλαριέντε, η νεοκλασική αψίδα που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου.
Πηγές άρθρου:
- Ανάκτορο Σαρλότενμπουργκ. Ανακτήθηκε από: www.taxidologio.gr (Τελευταία πρόσβαση:21/3/21)
- Ανάκτορα και Κήποι του Σένμπρουν, Βιέννη, Αυστρία. Ανακτήθηκε από: www.myphotopic.com(Τελευταία πρόσβαση:21/3/21)
- Ανάκτορο των Βερσαλλιών. Ανακτήθηκε από: www.TopTraveller.gr (Τελευταία πρόσβαση:20/3/21)
- Αγία Πετρούπολη: Στην ωραιότερη πόλη της Ευρώπης. Ανακτήθηκε από: www.mywanderlust.gr (Τελευταία πρόσβαση:20/3/21)