Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στη ζώνη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η Κουάλα Λουμπούρ αποτελεί το «καμάρι» της Μαλαισίας και τη Γη της Επαγγελίας για όσους αναζητούν ένα οικονομικό προορισμό χωρίς να «τσιγκουνεύονται» την ποιότητα του ταξιδιού τους.
Η «λαμπερή» πρωτεύουσα
Η Κουάλα Λουμπούρ φέρει τον τίτλο της πρωτεύουσας της Μαλαισίας όντας η μεγαλύτερη πόλη της αλλά και το οικονοικό,εμπορικό και διοικητικό της κέντρο. Με λίγα λόγια, η Κουάλα Λουμπούρ αποτελεί την «ραχοκοκαλιά» της Μαλαισίας και όχι άδικα. Τα τελευταία χρόνια έχει κεντρίσει το ενδιαφέρων μεγάλων εμπορικών και επιχειρηματικών κύκλων λόγω της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης που βιώνει και συνιστά έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς για ψώνια.
Για του λόγου το αληθές, στην πόλη λειτουργούν τρία από τα δέκα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του κόσμου, ενώ αποτελεί έδρα όπου πάμπολλες και μεγάλης φήμης ξενοδοχειακές αλυσίδες επέλεξαν να στεγαστούν. Αποτελεί, άλλωστε την 6η χώρα παγκοσμίως σε επίπεδο επισκεψιμότητας, συνεπώς η οικονομία της πόλης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τουριστική βιομηχανία και ό,τι αυτή περιλαμβάνει. Επιπλέον και λόγω της οικονομικής της άνεσης, η Κουάλα Λουμπούρ επιλέγεται συχνά ως τόπος διεξαγωγής πολυδιαφημισμένων αθλητικών, πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ένα πραγματικό χρυσωρυχείο
Η μεγάλη συγκέντρωση κεφαλαίου δεν είναι κάτι καινούριο για τα δεδομένα της Κουάλα Λουμπούρ, παρά την μεγάλη άνοδο των τελευταίων ετών. Ήδη από το 1857 και για μεγάλο διάστημα, η «νεογνή» ακόμα σε επίπεδο αναγνώρισης πόλη, γνώρισε ξαφνικά μεγάλες εισροές από Κινέζους ανθρακωρύχους, λόγω του ορυχείου κασσίτερου που ανακαλύφτηκε στην περιοχή.
Το χημικό αυτό στοιχείο γρήγορα αποτέλεσε την αιτία συσσώρευσης μεγάλων κεφαλαίων και επιχειρηματιών στην περιοχή και δημιούργησε την ανάγκη μετατροπής του αγνώστου αυτού τόπου από έναν μικρό συνοικισμό σε μια μεγαλούπολη. Και παρά το γεγονός ότι «πλήρωσε» την παροχή κασσίτερου με εμφύλιους πολέμους, ταραχές και καταστροφές τον ενάμιση αιώνα που ακολούθησε, πάντα ανέκαμπτε και στηριζόταν από φιλόδοξους Κινέζους, κατά κύριο λόγο, επιχειρηματίες.
Κλίμα και Γεωγραφία
Η Κουάλα Λουμπούρ τοποθετείται στα νοτιοδυτικά της Μαλαισίας, «ακουμπώντας» οριακά τη θάλασσα και συγκεκριμένα τα στενά της Μάλακα. Η τοποθεσία της στην Νοτικοανατολική Ασία ευρύτερα, καθορίζει το χαρακτηριστικό τροπικό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή συνοδευόμενο από συχνή υγρασία και συνήθως φυσιολογικές θερμοκρασίες. Παρά το γεγονός ότι ο καιρός είναι συνήθως αίθριος και ηλιόλουστος, οι γνωστοί «Μουσώνες» που επιφέρουν σφοδρές βροχές, πλήττουν την Μαλαισιανή πρωτεύουσα το χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου.
Γεωγραφικά, η Κουάλα Λουμπούρ βρίκσεται στη συμβολή των ποταμών Klang και Gombark. Η κοιλάδα που σχηματίζεται με τη παρουσία του πρώτου και φέρει και το όνομα του (κοιλάδα Klang) αποτελεί ένα μοναδικό και ευχάριστο θέαμα για τους λάτρεις της φύσης και των όμορφων φυσικών τοπίων. Για τους αγαπώντες δε τη «μαγεία» του βουν0ύ, η οροσειρά Titiwangsa προσφέρεται για μοναδικές δασώδεις διαδρομές, επισκέψεις σε Εθνικά Πάρκα και φυσικά, απόκρημνες πλαγιές με θέα που «κόβει την ανάσα» και δύσκολα «χορταίνεται».
Πολιτισμική και θρησκευτική ποικιλομορφία
Αν είναι κάτι για το οποίο η ζωή στην Κουάλα Λουμπούρ διαφέρει θεαματικά, αυτό είναι η χρόνια και αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών στο εσωτερικό της. Υπάρχει μεγάλος πλουραλισμός όσον αφορά την θρησκεία που ασπάζονται οι Μαλαισιανοί (Χριστιανισμός, Ινδουισμός,Βουδισμός,Ισλαμισμός) αλλά και στην εθνικότητα των κατοίκων, όπου η «πίτα» μοιράζεται μεταξύ Μαλαισιανών,Κινέζων και Ινδών. Παντού σε όλη την πόλη, ο ταξιδιώτης μπορεί να συναντήσει διάχυτα τα στοιχεία των παραπάνω εθνικοτήτων ακόμα και στις πιο απλές πτυχές της καθημερινότητας στην Κουάλα Λουμπούρ.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν η κινεζική και η ινδική συνοικία, στην «καρδιά» της Μαλαισιανής πρωτεύουσας, Σε κάθε μία από αυτές, όλα είναι «κομμένα και ραμμένα» να θυμίζουν την πατρίδα, τόσο στην αγορά και στα κτίρια, όσο και στην γαστρονομία και στις απλές καθημερινές συνήθειες. Η Κουάλα Λουμπούρ συχνά θυμίζει μια χώρα όπου Κινέζοι και Ινδοί ζούνε σε κοινό τόπο με τους ντόπιους κατοίκους, πάντα ωστόσο, με αλληλοσεβασμό και αλληλοβοήθεια.
Οι διάσημοι πύργοι Petronas
Όπως και στην αρχική εικόνα του παρόντος άρθρου, οι πανύψηλοι ουρανοξύστες στο κέντρο της πόλης κατέχουν πάντα μια θέση στην περιγραφή της Κουάλα Λουμπούρ. Αποτελούν το σήμα κατατεθέν της και θεωρούνται το διασημότερο αξιοθέατο ολόκληρης της χώρας. Φτιαγμένοι από γυαλί και μέταλλο και με πολύχρωμα τζάμια, οι υψηλότεροι δίδυμοι πύργοι του κόσμου- και μέχρι το 2004 τα υψηλότερα κτίρια- διαθέτουν 88 ορόφους και 378 μέτρα ύψος. Μεταξύ 41ου και 42ου ορόφου, μια υπέροχη πεζογέφυρα που συνδέει τους Πετρόνας και συνθέτει ένα πανέμορφο θέαμα που συγκλονίζει κάθε επισκέπτη τους.
Εκτός από την φοβερή και δελεαστική για αξέχαστες φωτογραφίες θέα τους, οι πύργοι προσφέρουν τη δυνατότητα επίσκεψης και ανάβασης τους με ανελκυστήρα μέχρι και την κορυφή τους. Εκει δηλαδή, όπου η θέα αγγίζει το όριο του ανεπανάληπτου. Στο υπόγειο τους, υπάρχει πλήθος εμπορικών κέντρων για τον εφοδιασμό και την ξεκούραση του ταξιδιώτη αλλά και προγραμματισμένα μουσικά σόου και χώροι άθλησης πέριξ αυτών, προσβάσιμα για κάθε επισκέπτη.
Τα αξιοθέατα της Κουάλα Λουμπούρ
Εκτός από τους πολυφημισμένους Δίδυνους Πύργους Πετρόνας, η Κουάλα Λουμπούρ έχει πολλούς ακόμα τοπικούς «θησαυρούς» που αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη. Και από αυτή τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει το παλάτι του Abdul Samat, ένα από τα ομορφότερα κτίρια της Νοτιοανατολικής Ασίας. Εκεί στεγάζονται τα ανώτερα δικαστήρια της χώρας, ενώ παλαιότερα ήταν το κέντρο εξουσίας των Βρετανικών αποικιακών αρχών. Θεωρείται ένας κατεξοχήν αριστοκρατικής καταβολής οικισμός όπου κυριαρχούν έντονα τα ισλαμικά στοιχεία στην κατασκευή του και αποτελεί τόπο τέλεσης σημαντικών πολυεθνικών εκδηλώσεων.
Ένα μνημείο απαράμιλλης ομορφιάς και απόλυτης θρησκευτικής αξίας για τους Ινδουιστές είναι οι σπηλιές Μπατού (Batu Caves). Λίγα χιλιόμετρα έξω από το πολύβουο κέντρο της Μαλασιανής πρωτεύουσας, βρίσκουμε έναν πανέμορφο τόπο, που εμπνέει ηρεμία και θρησκευτική ευλάβεια. Από την ανακάλυψη τους στα τέλη του 19ου αιώνα κι έπειτα, θεωρούνται ιερό σημείο προσκύνησης για τους Ινδούς της Μαλαισίας και η ύπαρξη ενός γιγαντιαίου αγάλματος του ινδουιστικού θεόυ Maryland στην είσοδο της επικυρώνει τη σημασία των σπηλαίων για αυτούς.
Άλλα αξιόλογης σημασίας εκθέματα με ιστορική αξία, αποτελούν το Εθνικό Μουσείο Ηρώων αλλά και το παλαιό ορυχείο κασσίτερου, του οποίου η σημασία στην οικονομική ανάπτυξη της Κουάλα Λουμπούρ ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστική. Τέλος, αξιοπρόσεκτο μνημείο της πόλης θεωρείται ο Σιδηροδρομικός της Σταθμός, με το ανάμεικτο μεταξύ ισλαμικής και ινδικής επιρροής στυλ του και τους γραφικούς πύργους και ταψίδες να τον περιβάλλουν.
Για όποιον θεωρεί ότι η ασιατική ήπειρος είναι στο σύνολο της χωρισμένη σε συγκεκριμένες και αυστηρές πολιτισμικές ζώνες, η μικρή αυτή γωνιά που «αγγίζει» τις ακτές της Ωκεανίας έρχεται για να τον διαψεύσει. Στην Κουάλα Λουμπόυρ, η ιδανική ιδέα μια πολιτισμικής συνύπαρξης ανθρώπων με αρκετές διαφορές σε ολόκληρη την κουλτούρα τους γίνεται πράξη. Το «μάτι» του ταξιδιώτη «χορταίνει» με μια απίστευτη ποικιλία και εναλλαγή πολιτισμών και με μια τέλεια μίξη του παραδοσιακού και του μοντέρνου σε όλες τις εκφάνσεις του. Η Κουάλα Λουμπούρ είναι εδώ και χρόνια η πόλη του μέλλοντος και σίγουρα δικαιούται την προσοχή κάθε επίδοξου ταξιδιώτη.
Πηγές άρθρου:
- Ατομικό ταξίδι στην Κουάλα Λουμπούρ. Ανακτήθηκε από www.VersusTravel.eu. (Τελευταία πρόσβαση: 29/6/21)
- Ηλία Φοντούλη (2016). Ταξίδι στην Κουάλα Λουμπούρ. Ανακτήθηκε από www.olivemagazine.com. (Τελευταία πρόσβαση: 30/6/21)
- Everything You Need to Know about Kuala Lumpur. Ανακτήθηκε από www.kuala-lumpur.ws. (Τελευταία πρόσβαση: 1/7/21)