Η Ζαντάρ αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη συνδυάζοντας αρμονικά την απλότητα της φύσης με το αψεγάδιαστο «αποτύπωμα» της ιστορίας. Βρίσκεται στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στην Κροατία λίγα χιλιόμετρα μόλις μακριά από τις δύο μεγαλουπόλεις της χώρας Ριέκα και Σπλιτ. Πρόκειται για μια πόλη που αριθμεί κοντά στους 75.000 κατοίκους και τοποθετείται στην παραθαλάσσια ζώνη της χώρας που «βρέχεται» από την Αδριατική. Κύριο χαρακτηριστικό της Ζαντάρ αποτελεί η παλαιά πόλη, όπου και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των τουριστών αλλά και καταξιωμένων μελετητών των αρχαίων μνημείων.
Μια μεσαιωνική «όαση»
Η παλαιά πόλη της Ζαντάρ είναι κτισμένη γύρω από μια χερσόνησο και περιβάλλεται από μεγάλα και αξιοθαύμαστα τείχη, τα οποία χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Ήταν η εποχή που οι παντοδύναμοι στο εμπόριο και στη θάλασσα Βενετοί είχαν μόλις καταλάβει την πόλη και θέλησαν με τα τα περίφημα αυτά τείχη να προστατευτούν από τις επελάσεις των Οθωμανών. Η επιβλητικότητα τους και η αρκετά καλή διατήρηση τους ανάγκασε την UNESCO να τα ανακυρήξει ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η πρόσβαση στην παλαιά πόλη είναι εφικτή μονάχα από το μικρό λιμανάκι Fosa, λίγα μέτρα έξω από την σύγχρονη πόλη. Το λιμανάκι αυτό αποτελεί και τον τερματικό σταθμό για τα αυτοκίνητα των επισκεπτών, καθώς η παλαιά πόλη διασχίζεται αποκλειστικά από πεζούς.
Στην είσοδο, δέος προκαλεί η κύρια πύλη ή αλλιώς Πύλη της Γης, όπως την ονόμασαν οι δημιουργοί της πριν από 500 χρόνια. Πρόκειται για μια μεγαλειώδη πύλη η οποία φέρει διακοσμημένο το οικόσημο της Βενετικής Δημοκρατίας, το περίφημο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, και προϊδεάζει ήδη τον περιηγητή για την μεσαιωνική ομορφιά που κρύβεται στο εσωτερικό. Καθοδόν, υπάρχουν ακόμα δύο αψίδες, σαφώς μικρότερες σε σχέση με την κύρια, με τα ονόματα Πύλη Αγίου Ροκό και Πύλη της Θάλασσας και είναι εξίσου όμορφα δομημένες.
Το ιστορικό κέντρο
Η παλαιά πόλη αποκαλέιται ως το ιστορικό κένττρο της Δαλματίας κι όχι άδικα. Γεμάτη από ιστορικά μνημεία μεγάλης αρχαιολογικής και πολιτισμικής σημασίας, η Ζαντάρ προσφέρει ένα μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων και επισκέψεων στους «διψασμένους» τουρίστες.
Ξεκίνημα με τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δονάτου, οποίος κτίστηκε επί Βυζαντινής κυριαρχίας κοντά στον 9ο αιώνα μ.Χ. και μέχρι την αποχώρηση των Βυζαντινών αποτελούσε Ορθόδοξο Ιερό Ναό φέροντας το όνομα της Αγίας Τριάδας. Η αρχιτεκτονική του θυμίζει αρκετά προ-ρωμανικού τύπου ναούς και κύριο αξιοθέατο της Εκκλησίας χαρακτηρίζεται το επιβλητικό της καμπαναριό. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Δονάτου κατέχει τα πρωτεία του μεγαλύτερου ναού της χώρας και χαίρει της εκτίμησης των ντόπιων καθώς αποκαλείται ως το σύμβολο της Ζαντάρ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, όσον αφορά την ιστορικότητα, κινείται και ο ναός της Αγίας Ανστασίας, καθώς η κατασκευή του χρονολογείται περίπου στον 10ο αιώνα μ.Χ. Η αρχιτεκτονική του παραπέμπει σε γοτθικό ρυθμό και πέρασε από πολλές φάσεις ανακατασκευών και ανακαινίσεων- η τελευταία ολοκληρώθηκε το 1989- ώστε να πάρει την μορφή του σήμερα. Παρόλες τις καταστροφές που έχει υποστεί στο πέρασμα των χρόνων, θεωρείται αρκετά καλοδιατηρημένη και έχει κρατήσει πολλά από τα μεσαιωνικά της χαρακτηριστικά ανέπαφα, όπως το πανέμορφο και γραφικό καμπαναριό της. Δίκαια συγκαταλέγεται στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ένα εξίσου θεαματικό αξιοθέατο μεσαιωνικού τύπου αποτελεί το περίφημο κτίριο Gradska Loza, το οποίο εδρεύει στην πλατεία Λαού, την μεγάλη και δημοφιλέστερη πλατεία της παλαιάς πόλης. Ξεχωρίζει για το ομώνυμο γιγαντιαίο ρολόι που βρίσκεται στην κορυφή και στέκει στην πόλη από το μακρινό 1300 μ.Χ.. Σήμερα στεγάζεται στο μέρος αυτό και το Μουσείο Τέχνης της πόλης.
Τα μουσεία της Ζαντάρ
Η Ζαντάρ αποτελεί μια κατ΄εξοχήν ιστορική πόλη και οι ιθύνοντες της διοίκησης της αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι το ξέρουν καλύτερα απ’όλους. Γι’ αυτό και στηρίζεται και διατηρείται μεθοδικά και διαχρονικά η ιστορικότητα της πόλης και ο μεσαιωνικός«άνεμος» που αυτή αποπνέει. Η πληθώρα,άλλωστε, των ιστορικών μνημείων και των καθεδρικών ναών χαίρουν καίριας και δεσποτικής θέσης στην δομική ρύθμιση της πόλης, όπως και τα μουσεία της.
Πέρα από το προαναφερθέν μουσείο της Τέχνης αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο όπου παρασκευάζονται σουβενίρ αρχαιολογικού τύπου, οι αρμόδιοι της πόλης δημιούργησαν και επιδεικνύουν με περηφάνεια το γυάλινο μουσείο. Σε αυτό «στεγάζονται» διάφορα υαλικά της ρωμαϊκής εποχής όπως βάζα και ποτήρια, τα οποία μαρτυρούν πολλά για τις απλές καθημερινές συνήθειες των Ρωμαίων της ύστερης αρχαιολογικής περιόδου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ζαντάρ πολλά χρόνια πριν αποτελέσει το «μήλον της έριδος» μεταξύ Οθωμανών και Βενετών, βρισκόταν για αιώνες υπό ρωμαϊκή κατοχή.
‘Ενας τουριστικός παράδεισος
Η Ζαντάρ φημίζεται για την εξαιρετική ατμόσφαιρα που προσφέρει και στον τομέα της ψυχαγωγίας. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα και το βραβείο του καλύτερου τουριστικού προορισμού της Ευρώπης 2016 με το οποίο «χρίστηκε» η κροατική πόλη.
Το μεγάλο πλήθος των μαγαζιών κατά μήκος της πόλης προσφέρουν «απλόχερα» την ευτυχία στους επισκέπτες της να απολαύσουν τον καφέ ή το ρόφημα τους σε εξαιρετικής ποιότητας καφετέριες και σε ιδανικές τοποθεσίες, να κάνουν τα ψώνια τους και να επιλέξουν τα σουβενίρ που τους προσελκύουν το ενδιαφέρον ανάμεσα σε πολυάριθμα και ποικίλων ειδών εμπορικά μαγαζιά. αλλά και να δοκιμάσουν τις τοπικές «λιχουδιές» στα εστιατόρια της πόλης.
Η πόλη των εκπλήξεων και των μουσικών events
Τα κυριότερα σημεία συγκέντρωσης της τουριστικής κίνησης εντοπίζονται στις δύο μεγαλύτερες πλατείες της παλαιάς πόλης, την Πλατεία του Λαού ή των 5 Πηγαδίων. Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί την ομορφιά που περιέχεται σε μια βόλτα στα στενά μεσαιωνικού τύπου δρομάκια της παλιάς πόλης της Ζαντάρ, όπου «κρύβονται» μικρές «εκπλήξεις», όπως η απίστευτη θέα του ηλιοβασιλέματος, η οποία γίνεται καλύτερα αντιληπτή από συγκεκριμένα σημεία στον πεζόδρομο της πόλης.
Η ήδη ελκυστική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην κροατική χερσόνησο συχνά «διαταράσσεται» ευχάριστα από τα μουσικά φεστιβάλ και γιορτές όπου τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Τα φεστιβάλ αυτά επεκτείνονται σε όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής- από κλασσική μουσική και κονσέρτα για τζαζ μέχρι ροκ και μέταλ- και δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει την αγαπημένη του μουσική σε ένα ειδυλλιακό καλοκαιρινό τοπίο. Για τους λάτρεις δε της θεατρικής τέχνης, η Ζαντάρ διοργανώνει συχνά υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, ακόμα και στα στενά της πεζοδρομάκια, προσβάσιμες για όλους
Δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει πως μια τόσο μικρή αποκομμένη μεριά των βαλκανίων και της Κροατίας, μπορεί να αποδειχθεί η «Γη της Επαγγελίας» για κάθε επισκέπτη που θέλει να επενδύσει στις διακοπές του. Όπως μαρτυρούν τα βραβεία και οι διεθνείς διακρίσεις αλλά και όλο και αυξανόμενη τουριστική ρόη, η Ζαντάρ τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο ενός από τους πιο must-see προορισμούς της «Γηραιάς Ηπείρου». Και όπως όλα δείχνουν, η πορεία της στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων ταξιδιωτών θα συνεχίσει να παραμένει ανοδική.
Πηγές Άρθρου
- Παλαιά Πόλη Ζάνταρ, Κροατία. Ανακτήθηκε από www.driverstories.gr (Τελευταία πρόσβαση: 18-08-21)
- Ζαντάρ, μεσαιωνική απόδραση στην λαρδιά της Αδριατικής. Ανακτήθηκε από www.newsbeast.gr (Τελευταία πρόσβαση: 17-08-21)
- 22 Things to Do in Zadar.Ανακτήθηκε από www.croatiatraveller.com (Τελευταία πρόσβαση: 17-08-21)