Η βιομηχανία γούνας εδώ και αιώνες αποτελεί μία από τις πιο κερδοφόρες στον χώρο της οικονομίας. Το 2014 μόνο στις Η.Π.Α άξιζε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο αποτελεί επίσης και μία από τις πέντε χειρότερες βιομηχανίες στον κόσμο για τη ρύπανση από τοξικά μέταλλα. Ακόμη όμως και με αυτά τα δεδομένα οι γούνες συνεχίζουν να αποτελούν προϊόν πολυτελείας, αγαπημένο αξεσουάρ και σύμβολο πλούτου. Μια αληθινή γούνα καλής ποιότητας μπορεί να κοστίζει μέχρι και χιλιάδες ευρώ. Ποιο είναι όμως το πραγματικό κόστος τους;
Συνθήκες εκτροφής και θανάτωσης
Οποιοδήποτε περιβάλλον πέρα από το φυσικό είναι ακατάλληλο για κάθε ζώο, πόσο μάλλον αυτό των εκτροφείων. Περνούν όλη τους τη ζωή κλεισμένα και στοιβαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Με σκοπό η βιομηχανία να ανταποκρίνεται στην ζήτηση των αγοραστών, χιλιάδες ζώα στριμώχνονται σε μικροσκοπικά κλουβιά ή χώρους. Εξαιτίας αυτών των συνθηκών είναι ευάλωτα σε παθογόνους οργανισμούς, μολύνσεις και ασθένειες. Είναι φανερό λοιπόν, πως ακόμη και πριν τη δολοφονία τους, η ποιότητα διαβίωσης είναι πολύ χαμηλή. Δεν καταφέρνουν να αναπτυχθούν και να ανταποκριθούν στα ένστικτά τους, τους στερούν τη φύση τους.
Προκειμένου να διατηρήσουν τη γούνα τους ανέγγιχτη χρησιμοποιούν ιδιαίτερες μεθόδους προκειμένου να τα εξοντώσουν. Συνηθισμένη είναι η τακτική της ασφυξίας μέσω θαλάμων αερίων. Αυτή η μέθοδος είναι βάναυση ιδιαίτερα για τα βιζόν, τα οποία λόγω της μερικώς υδρόβιας βιολογίας τους, υποφέρουν από έναν μακρύ και βασανιστικό θάνατο. Άλλη δημοφιλή τακτική είναι αυτή της ηλεκτροπληξίας από το κεφάλι μέχρι την ουρά, επίσης ιδιαίτερα επίπονη για τα ζώα.
Το περιβαλλοντικό κόστος της βιομηχανίας της γούνας
Για να φτιαχτεί ένα παλτό χρειάζονται 150 με 300 Τσιντσιλά, 200 με 250 σκίουροι, 50 με 60 βιζόν και 15 με 20 αλεπούδες, ανάλογα με το είδος. Κάθε χρόνο εκτιμάται πως δολοφονούνται περίπου 40 με 60 εκατομμύρια ζώα για την παραγωγή ενδυμάτων. Η αιχμαλωσία και απόσπαση της άγριας ζωής έχει οδηγήσει στον κίνδυνο και στην εξαφάνιση πολλών ειδών, όπως αυτό της θαλάσσιας ενυδρίδας. Αν και η τακτική της απόσπασης της άγρια ζωής δεν συνηθίζεται στον Δυτικό κόσμο, η εκτροφή ζωών παραμένει απάνθρωπη και βλαβερή.
Η βιομηχανία της γούνας είναι κάθε άλλο παρά ηθική και φιλική προς το περιβάλλον. Η πολυτέλεια της κοστίζει στους ντόπιους το καθαρό νερό τους. Παραβιάζονται διαρκώς οι σχετικές νομοθεσίες με αποτέλεσμα η ίδια περιοχή παραγωγής αλλά και οι γύρω να γεμίζουν με απορρίμματα και χημικά απόβλητα. Η απορροή λυμάτων και χημικών οδηγεί στην σε ανάπτυξη τοξικών αλγών στις πλωτές οδούς, προκαλώντας απώλεια της βιοποικιλότητας. Η απορρόφηση των χημικών από το έδαφος το καθιστά στέρφο, εμποδίζει την γεωργική παραγωγή και κατά συνέπεια την τοπική οικονομία. Μόνο στη Δανία απελευθερώνονται περισσότερα από 8.000 κιλά αμμωνίας στην ατμόσφαιρα ετησίως.
Πέρα από τον αντίκτυπο που έχει στις κοντινές περιοχές η παραγωγή και το εμπόριο γούνας συμβάλλει σ’ ένα ακόμη πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, σε αυτό της κλιματικής αλλαγής
Μόνο για ένα παλτό από γούνα βιζόν χρειάζονται 3 τόνοι τροφής και κάθε βιζόν παράγει περίπου 40 κιλά περιττωμάτων κατά τη διάρκεια της ζωής του. Παράγεται επομένως ένας τεράστιος αριθμός απορριμμάτων και σημειώνεται υπερβολική κατανάλωση ενέργειας. Οι δραστηριότητες της βιομηχανίας περιορίζουν την βιοποικιλότητα. Επίσης διαταράσσουν τις ισορροπίες των τοπικών βιοτόπων. Έχει οδηγήσει πολλά είδη άγριας ζωής στην εξαφάνιση και συνεχίζει να το κάνει μέσα από την αιχμαλωσίας τους. Εξαιτίας των εκτροφείων παρατηρούνται μεταναστεύσεις ζώων σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα την απειλή των γηγενών ειδών.
Η παγίδευση προηγείται της εκτροφής συνήθως. Χρησιμοποιούν παγίδες για τη σύλληψη άγριων ζώων -μερικά από τα οποία μπορεί να έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα- με την πιθανότητα να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν. Αν και αυτές οι παγίδες προορίζονται για συγκεκριμένα είδη πολλές φορές παγιδεύουν και άλλων ειδών ζώα, άχρηστα για τη βιομηχανία. Η Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση αναφέρει ότι αυτά «που δεν αποτελούν στόχο» μπορούν να αντιπροσωπεύσουν έως και το 67% του συνόλου των ζώων που παγιδεύονται. Επομένως γίνεται φανερό ότι η βιομηχανία της γούνας αποτελεί απειλή γενικότερα της φύσης και του ανθρώπου και όχι μόνο συγκεκριμένων ειδών.
Εναλλακτικές υπάρχουν και είναι προσιτές. Δεν θα έπρεπε να έχει θέση μια βιομηχανία σαν κι αυτή στον σύγχρονο πολιτισμό. Είναι σημαντικό για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη να σταματήσει η συστηματική κακοποίηση και γενοκτονία των ζώων. Τα ζώα δεν αποτελούν φυσικούς πόρους, δικαιούνται να ζουν ελεύθερα στη φύση.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο
- ENVIRONMENT AND HEALTH, ανακτήθηκε από www.furfreealliance.com, τελευταία επίσκεψη 4/3/2021
- Wool, Fur, and Leather: Hazardous to the Environment, ανακτήθηκε από www.peta.org, τελευταία επίσκεψη 4/3/2021
- Environmental impacts of fur farming, ανακτήθηκε από en.wikipedia.com, τελευταία επίσκεψη 4/3/2021
- FUR FARMING, ανακτήθηκε από www.furfreealliance.com, τελευταία επίσκεψη 4/3/2021
- LOCAL POLLUTION, ανακτήθηκε από www.furfreealliance.com, τελευταία επίσκεψη 4/3/2021
- IMPACT ON BIODIVERSITY, ανακτήθηκε από www.furfreealliance.com, τελευταία επίσκεψη 4/3/2021
- CLIMATE IMPACT, ανακτήθηκε από www.furfreealliance.com, τελευταία επίσκεψη 4/3/2021