Τουρισμός άγριας ζωής: Διασκέδαση για τον άνθρωπο, εκμετάλλευση για τα ζώα

τουρισμός άγριας ζωής
Πηγή εικόνας: www.boredpanda.com


Ο τουρισμός άγριας ζωής, είναι ευρέως διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ταϊλάνδη πρωτοστατούν σε δραστηριότητες και επιδείξεις -βάναυσες για τα ζώα- προκειμένου να ικανοποιηθούν τα βλέμματα των τουριστών τους.

Οι τρομακτικές συνθήκες κράτησης

Οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης, είναι το λιγότερο απαράδεκτες. Με πρόσχημα την εκπαίδευση των ζώων, τα βασανίζουν, ώστε να επωφεληθούν από αυτά. Αλυσοδεμένα και αιμόφυρτα ζώα, είναι μερικές από τις εικόνες που συναντούμε συχνά στα κέντρα όπου κρατούνται. Το ίδιο βλέπουμε και στις φωτογραφίες χιλιάδων επισκεπτών, οι οποίοι πληρώνουν για να ποζάρουν δίπλα σε άγρια ζώα.

Ο τουρισμός άγριας ζωής συνεπάγεται ξεκάθαρα την αιχμαλωσία των ζώων. Οι εκπαιδευτές τους, με επίπονα μέσα, προσπαθούν να τους διδάξουν πώς να μιμούνται ανθρώπινες κινήσεις. Όταν η «εκπαίδευση» τελειώνει οδηγούνται ξανά στα κλουβιά τους όπου κρατούνται με αλυσίδες ή συρματόσχοινα.

Τίγρεις, ελέφαντες, δελφίνια και πολικές αρκούδες, είναι από τα πιο γνωστά θύματα που έχει ο τουρισμός άγριας ζωής.

Ευθύνη των επισκεπτών ή άγνοια

Θα θέλαμε πολύ να πιστέψουμε το γεγονός ότι οι τουρίστες έχουν άγνοια της αγριότητας που υφίστανται τα ζώα. Πράγματι, η πλειονότητα αυτών δεν γνωρίζει για παράδειγμα ότι η εξημέρωση μιας τίγρης, οφείλεται στη νάρκωσή της. Ή ότι τα άγρια ζώα του Αμαζονίου, που τους προκαλούν δέος, είναι θύματα λαθροθηρίας.

Η κερδοφόρα βιομηχανία του τουρισμού άγριων ζώων εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός. Την εσφαλμένη πεποίθηση των τουριστών, ότι τα ζώα διασκεδάζουν μαζί τους.

Η άγνοια του τρόπου μεταχείρισης των ζώων παρατηρείται και στα social media. Οι αναρτημένες φωτογραφίες στο Instagram και στο Facebook, προωθούν το λανθασμένο μήνυμα της ωραιοποίησης των συνθηκών διαβίωσης των ζώων.

Διαβάστε επίσης  Όλα όσα δεν ήξερες για την αποδάσωση

Από τον τουρισμό άγριας ζωής στους ζωολογικούς κήπους

Είναι ευνόητο, ότι παρόμοιες συνθήκες, ίσως όχι σε τέτοιο βαθμό, επικρατούν και στους ζωολογικούς κήπους.

Αρχικά, ο χώρος που δίδεται στα ζώα είναι ανεπαρκής σε σχέση με το φυσικό τους περιβάλλον. Για παράδειγμα, οι τίγρεις και τα λιοντάρια, χρειάζονται 18.000 φορές μεγαλύτερη φυσική έκταση από την προσφερόμενη ενός ζωολογικού κήπου.

Η απομόνωση και η αιχμαλωσία των ζώων θα οδηγήσει επίσης στον πρόωρο θάνατό τους. Γεγονός, το οποίο αφορά περισσότερο τα είδη άγριας ζωής. Δυστυχώς, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ζωολογικοί κήποι ανά τον κόσμο έχουν ως αποτέλεσμα την εγκληματική αμέλεια των ζώων τους.

Ως θετικό γνώρισμα των ζωολογικών κήπων, θα μπορούσε να αναφερθεί το έντονο ενδιαφέρον των ερευνητών για τα ζώα. Μέσα από την καθημερινή παρατήρηση των συνηθειών ενός ζώου, έρχονται στην επιφάνεια περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό. Μακροπρόθεσμα, κι αναφορικά με τα είδη προς εξαφάνιση, αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στην προστασία τους. Ενδεχομένως και στον πολλαπλασιασμό τους.

τουρισμός άγριας ζωής
Πηγή εικόνας: www.goodfon.com

Τι να προσέξουμε

Εφόσον επιθυμούμε να επισκεφτούμε έναν ζωολογικό κήπο, καλό θα ήταν να αντλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες λειτουργίας του.

Επίσης, θα ήταν καλό να επικοινωνήσουμε στο διαδίκτυο την κακομεταχείριση που υφίστανται τα ζώα, τα οποία πέφτουν θύματα του τουρισμού άγριας ζωής.

Εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη των social media στην εποχή μας, οφείλουμε να πούμε οριστικά ένα STOP στη δίχως όρια εκμετάλλευση των ζώων.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Suffering unseen: The dark truth behind wildlife tourism, ανακτήθηκε από www.nationalgeographic.com, τελευταία επίσκεψη 12/1/2021
  2. 10 facts about zoos, ανακτήθηκε από www.freedomforanimals.org.uk, τελευταία επίσκεψη 12/1/2021
  3. Five ways to be a responsible wildlife tourist, ανακτήθηκε από www.theconversation.com, τελευταία επίσκεψη 12/1/2021
  4. How To Help Stop Animal Abuse in the Turism Industry, ανακτήθηκε από www.nomadicmatt.com, τελευταία επίσκεψη 12/1/2021
  5. What do Zoos do for animals and the environment, ανακτήθηκε από www.thegreenmedium.com, τελευταία επίσκεψη 12/1/2021
Διαβάστε επίσης  Ελιά εις τους αιώνας των αιώνων: Η ελιά και η ιστορία της

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

mama-vloggers

Mama-vloggers: η αρχή του τέλους της ζωής των παιδιών

Είναι γεγονός πως τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι
THEES ART FESTIVAL

THEES ART FESTIVAL: ένα ολοκαίνουριο φεστιβάλ στη Σίφνο

Εγκαινιάζεται φέτος στη Σίφνο το THEES ART FESTIVAL, ένα νέο